tirsdag 30. mars 2010

Guy Charlemagne - Fortjener den å være en av polets mestselgende Champagne?



CHARLEMAGNE BLANC DE BLANCS RESERVE, BRUT er absolutt verdt sin pris og jeg skjønner godt at denne Champagnen er en av de mestselgende på polet, prisen er kun 294,-

Vinen er en ren Chardonnay fra Grand Cru marker i Le Mesnil -Sur Oger. Vinen er en stram og stilren blanc des blancs med preg av syrlige epler, mineraler, sitrus, streif av toast og blomster på duft. Dosage er relativt lav og vinen innhar ca 10 g sukker pr/l. Viner er deilig frisk, syrlig og stram - med middels fin lengde og tørr finish. Dette er meget elegant stil til denne prisen!


Guy Charlemagne ble etablert så lang tilbake som 1892 i hjertet av Cote de Blanc, i dag er det 3dje og 4de generasjon som driver Champagne huset som er omringet av vinranker. I dag teller de 14 hektar med perfekt plassert vinmark og markene Le Mesnil-sur Oger og Oger blir brukt til dere toppviner. Gjennomsnittsalderen på deres Grand Cru marker er på 42 år og det er i dag sønnen Philippe og hans kone Delpine som stort sett har overtatt driften ifra far Guy!

mandag 29. mars 2010

Langmann Schilcher Klassik 2008


Langmann Schilcher Klassik 2008 var en av fjorårets aller beste og mest populære rosévin. Mens vi venter på våren og 2009 årgangen kan vi nyte de siste flaskene som er igjen på polet, vinen er nå noe mer "moden" og passer således fint nå.



Langmann Schilcher Klassik 2008 ifra Østerrike er laget på 100 % av en drue som heter Blauer Wildbacher fra vinmarkene Hochgrail og Greisdorf. Weingut Langmann er et familieeid vinhus i Weststeiermark grunnlagt i 1746. Foruten stille vin lager firmaet også musserende og en perlende Schilcher.



Vinen er lakserosa på farve, på nesen finner vi noe urter, rips, rabarbra, stikkelsbær og bringebær, vinen er frisk og tørr med middels fylde og høy syre. Saftig og syrlig frukt med god lengde, vinen har et mineralsk preg. Dette er en vin som egner seg like mye som en «terrasse/kosevin» som matvin da den nå er mer "moden" enn da den kom på markedet for et lite år siden.

2009 årgangen kommer i mai og det kan være artig for de som er interresert og smake vinene opp mot hverandre. La oss nå ta et glass av denne årgangen også gleder vi oss til blodfersk, frisk og stram Schilcher i ny årgang når temperaturen begynner å stige :-)


SKÅL!

søndag 28. mars 2010

Weingut Karthäuserhof - Mosel/Ruwer



J
ADA, jeg innser det.....jeg er i ferd med å bli en
Riesling frik (selv om jeg også er svært glad i Chardonnay og mange andre druesorter :-) ), denne hærlige druen som ofte innehar et høyt syrenivå med typiske aromaer som epler, blomter, sitrus, fersken og mineraler, og de godt mode vinene som ofte har en duft av honning og petroleum. Spesielt er jeg blitt svært glad i denne druen og dets viner ifra Tyskland og Østerrike. Spesielt tørre, fyldige og komplekse viner i regioner som Rheingau, Rheinhessen og Nahe i Tyskland er høyt i kurs hos undertegnede, men jeg ser at det nå blir tilgjengelig mer og mer gode viner også ifra Mosel, og ikke minst at jeg selv også velger å stille oftere bekjentskap med viner i fra Mosel

Mosel er Tysklands femte største vinregion med ca 9000 hektar og 840.000 hl. Elven Mosel renner fra Trier til Koblenz hvor den flyter inn i Rhinen. Langs elven stuper åssidene ned, og den manuelle produksjonen her gir eksepsjonelle resultater, ikke ulikt forutsetningene i Rheingau. Jordsmonnet er dog annerledes, preget av skifer, noe som ofte gir en spesiell mineralitet i vinene herfra. Vinene er som regel meget lette og delikate med noe syre og en søtlig inngang. Det er store kvalitetsforskjeller i Mosel men de beste vinene kommer fra enkeltvinmarker rundt landsbyene Wehlen, Bernkastel og Erden.

Saar er en sideelv i sør, hvor det produseres slanke, strengere viner. Rieslingene fra området rundt Scharzhof er blant Tysklands dyreste. Ruwer er den andre sideelven til Mosel hvor det også produseres Riesling av topp kvalitet, spesielt rundt landsbyen Eitelsbach. Det er her Weingut Karthäuserhof holder til.

Jeg har nettopp gått til anskaffelse av noen flasker ifra Karthäuserhof, de deres Eitalsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2008, Spätlase trocken 2007 og kabinett trocken 2007. 2007 årgangen har jeg enda ikke smakt på, men 2008 årgangen var jeg nysjerrig på og det var en hærlig fjærlett og fersk Mosel/Ruwer vin.

Eitalsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2008

er ung og nesten vannlig i glasset, frisk med innslag av grønne epler og blomster på nesen. Slank og hærlig vin med delikat sødme i inngangspartiet, noe merkbar CO2, middels syre, alkohol på 9,5 %l. God lengde på vinen og eplepreget og frisk syrlig finish. Dette var en lettdrikkelig og god Mosel/Ruwer vin, prisen er det heller ikke noe å si på, 125,- på polet

Weingut Karthäuserhof er et gammelt vineri og drives i dag av Christoph Tyrell som er 6 generasjon driver av stedet, Tyrell familien kjøpte vineriet i 1881 av Napoleon. I dag gjæres alle viner på ståltank og de gamle trefatene ble erstattet på 80 tallet da ny teknologi og utstyr ble tatt i bruk. Det fokuseres på relativt lave avlinger og Karthäuserhof fremstår i dag som en av topp produsentene i regionen!

Vinene drikker meget godt mens de er unge og ferske, men de tåler samtidig meget godt lagring og vinene vil fremstå som mer modne og noe mer komplekse etter noen år på langs

Mine flasker med spatläse og kabinett i årgang 2007 lar jeg få ligge noen år til på langs!

Prost und guten Frühling :-)

søndag 21. mars 2010

MAS LA PLANA 2005

Mas La Plana er Miguel Torres sin mest vinnende vin og er nok mest berømt over å ha vunnet den store vin "olympiaden" i Paris i 1979 hvor den gjorde rent bord og slo ut store viner ifra Bordeaux - blant annet Chateau Latour!

Mas La Plana er en ren Cabernet Sauvignon og kommer ifra Pacs i Penedes. Mas La Plana er også navnet på vinmarken og er på 29 hektar og de dyrker kun Cabernet Sauvignon i denne vinmarken.

                

På lørdag hadde vi oksefilet med linser, sopp, blomkålpuré med trøffelolje og en kraftig glace med portvin og løkkompott og vinvalget falt på en flaske i årgang 2005. Nå sant skal sies så vil jeg nok rent personlig foretrekke Cabernet Sauvignon ifra andre steder enn Spania, men flasken var i kjelleren og nysjerrig som jeg er så falt valget på den :-)

Det var ikke noe dumt valg, vinen var pent moden med en noe rød og tett mursteinsaktig farge, på duft var det pent integrert eik, kirsebær, solbær, grønn paprika, noe jordlig, litt cedertre og noe sjokolade
Vinen var deilig bløt i anslaget, myk og god fylde, middels syre og gode faste tanniner som var godt integrert i vinen. Vinen var ellers saftig og fruktig i munnen, fint solbærpreg, mørke steinfrukter og et hint av lakris i finish. Vinen sitter godt og lenge i munnen.

Dette er en tett og flott vin som passet utmerket til vår oksefilet, vinen la seg litt "utpå" retten og matchet de "store" smakene på en god måte.

Vinen kan lagres i 5-8 år og den vil sannsynligvis bare bli enda bedre og åpne seg noe mer. Jeg synes 2005 årgangen er hakket bedre enn 2004. Vinen koster 260,- kroner på polet.



søndag 14. mars 2010

Leitz - Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Spätlese 2008 - Rheingau Tyskland


I fjor høst kjøpte jeg flere av topp vinene til Leitz - de fleste skal fortsatt ligge noen år, men i går var jeg nysjerrig på Spätlesen ifra 2008 og siden Sushi sto på menyen så var det dags for å teste vinen både selvstendig og som følge med hjemmelaged sushi.

På utseende har vinen middels intensitet, lys gul farge, vinen virker ungdommelig og man kan se noe tegn til Co2.
I nesen har vinen middels+ intensitet, den har en kompleks duft og aroma assosiasjoner går mot epler, blomster, fersken og mineraler.
Vinen er tørr mot halvtørr med lav alkohol (7,5 %) - den har en distinkt restsødme, den er noe lett perlende i inngangspartiet og har medium syre som sitter fint mot den store fylden. Vinen sitter nydelig og fast i munnen, den er mineralsk med en deilig lang ettersmak. Den smaker som den dufter, men man finner også noe hvit moden pære på smak som virker noe vel fremtredende.
Dette er en vin som er nydelig balansert mellom syre, sødme og kompleksitet, og den har en lang og deilig lengde. Vinen drikker bra nå, men jeg tipper at den er enda bedre om en 4-6 år. Dette er Leitz på sitt aller beste!

Vinen står bra til Sushien da sødmen tar soyasaus, wasabi og chilistekt scampi på en god måte, men jeg vil nok rent personlig foretrekke en vanlig trocken Riesling med noe høyere alkoholinnhold. Vinen vil ellers være aldelses nydelig til ost og frukt/bær desserter, eller bare deilig kos på en nydeli vår/sommerdag.

Roseneck heller sør mot Rhinen, jordsmonnet inneholder kvarts og skifer. De beste spätlesene til Johannes Leitz kommer herifra, Berg Roseneck er en av hans toppviner.


Nigiri sushi med salma laks, og makirull med reker og avokado og chilistekt scampi med avocadokrem

fredag 12. mars 2010

ÅRETS SOMMERFERIE/VINTUR BEGYNNER Å TA FORM

Årets vintur går i år til Italia og Toscana

med på turen er kone og våre to barn på 0 og 4 år. Hermine på 4 er allerede en erfaren besøkende hos diverse vinprodusenter, i fjor besøkte vi blant annet både Breuer og Leitz i Rheingau - det som vi erfarte er at disse vinprodusentene er forbausende like folk flest, altså de har jo barn selv, og da kommer man liksom "tettere" innpå disse vinproduserende familier (Leitz). Da skal barn hilse på hverandre, kaniner vises frem og man skal liksom ta og føle litt på hverandre. Dette gjør at når man da har barna videre med i vinkjeller og vinranker så er liksom "isen" brutt og man får et enormt utbytte av besøket og at produsentene generøst deler sine erfaringer og kunnskap med oss :-)

Derfor er det med store forventninger vi setter kursen mot Toscana i midten av juni i år. Vi har leid en flott leilighet i Greve www.fattoriasantostefano.it i Chiant Classico distriktet hvor flotte produsenter, restauranter og de beste skinkebutikker er å oppdrive i umiddelbar nærhet. Vi planlegger besøk hos produsentene Isole e Olena, Fattoria Selvapiana, Vinamaggio og Felsina, resten tar vi på sparket. Frid (kona) og jeg har hvert i Toscana tidligere og vår erfaring er å også ta noe på sparket, vi har mange navn på blokka og vi får se hvor ferden ender etter hvert. Det som er fint at vi har en god base i en uke i Greve og at vi ikke blir å stresse slik at alle får utbytte av turen.


Etter Greve og Toscana begynner vi å sette kursen nordover - tre dager i Alba i Piemonte hvor Pruddotori i Barbaresco (fantastisk godt kooperativ) skal besøkes, samt Mascarello, Fennochio og en tur innom Ratti i sitt moderne og nye vinerier er alltid morsomt.


Deretter går ferden til Beaune i Burgund, det tilbringer vi en helg og vi blir å stoppe hos noen produsenter på veien og satser videre på et besøk hos La Flaive og Bouchard midt i Beaune. Ellers blir det bare å nyte byen og noen deilige glass med årets slipp av velfermenterte dråper!

Siste stopp på turen blir Tyskland med stopp hos Keller, Wittmann og Wagner Stempel i Rheinhessen og Breuer og Leitz i Rheingau. Det er alltid spesielt spennede å treffe igjen produsenter som man kjenner slike som Theresa Breuer og Johannes Leitz - hvordan gikk 2009 innhøstningen, hva forventer man av denne årgangen?, det å smake på disse ferske vinene og kanskje smake noe i fra fat som enda ikke er tappet på flaske. Dette er magiske øyeblikk som jeg virkelig gleder meg stort til!

l.

En liten rapport vil komme etter endt tur og kanskje det kommer noen smaksnotat og spennende adresser. Enn så lenge venter jeg på våren og sommeren og ser frem til å leske ganen med vårens nyheter.

Spesielt ser jeg frem til vinmonopolets satsningsområde i mai, næmlig Østerrike, her er det mye godt og man får mye god vin for pengene!