søndag 10. juli 2011

Chardonnay ifra Felsina

Jeg har tidligere blogget om en av mine favorittprodusenter Felsina (her) og det er da selvsagt deres Chiantier og Super Toscanere som har hatt vår største interesse, men etter vårt besøk der i fjor kjøpte vi med oss noen flasker av deres Chardonnay I Sistri.
I Sistri Chardonnay lages av druer på vinranker som er bundet opp på enkel Guyot med 10-14 klaser pr ranke og de utfører "green harvest" i juli. (flere klaser klippes bort for å høyne konsentrasjonen på de gjenverende) Druene plukkes inn for hånd hvor hele klasene presses forsiktig, utbytte som tas ut av pressingen er ca 60 % ren druemost, vinen har videre kaldgjæring og går deretter til lagring på små barriques hvor vinen ligger på bunnfallet (sur lie) til neste sommer hvor vinen tappes på flaske i juli. Vinen blir rik og konsentrert og dette er ganske annerledes enn annen Italiensk hvitvin og kan heller ikke helt sammenlignes med fransk Chardonnay.
Her er mine smaksnotater:

I Sistri Chardonnay 2007
Tosacana, Italia
#4197 - Kr 175,80,-
*****
Gyllen på farge, rik og kompleks på nesen med assosiasjoner ifra honning, fat, fersk vanilje og tropiske modne frukter. Vinen er honning-nøttete i munnen, meget elegant og med et ørlite streif av restsødme, strukturert, lett bitter og en touch av kanel i finish. Vinen har en lang rik avslutning og sitter godt i munnen. Dette er ikke vin for hvermansen, men for de som er vinintereserte og søker noe nytt, spennende og kvalitativt. 
Et glass til meditasjon eller rik risotto med soyastekt scampi eller kalvebrissel hadde passet perfekt!

fredag 8. juli 2011

Sancerre Rosé ifra Laporte

Loire  som ligger sør vest for Paris har fire underområder (Øvre Loire, Tourraine, Anjou og Nantes) og det er særlig øvre Loire vi nordmenn nyter mest vin ifra med deres to kjente appelasjoner, nemlig Sancerre og Pouilly Fume.
Appelasjonen Sancerre er nok mest kjent for sine friske krispe hvite viner på druen Sauvignon Blanc, men det lages også noe Rose- og rødvin av pinot noir druen og Rosé vinen til Domaine Laporte er slettes ikke noen dum vin. Laporte ble gunnlagt i 1850 midt i hjertet av Sancerre og de har i dag ca 20 ha vinmark fordelt på ca 80 % Sauvignon Blanc og 20 % Pinot Noir som brukes til Rosé Sancerre og rødvin.
Vinene ifra Laporte er typeriktige og terroir preget og de har blant annet vinmark i La Cassure hvor den geologiske formasjonen har delt dalen inn i to distinkte bergarter hvorav den ene siden er preget av flint og den andre er preget av kalkstein. Vinene blir som oftest vinifisert hver for seg, slik at man får viner med individuelt terroirpreg
Domaine Laporte sin Sancerre Rosé Les Grandmontaines er vinifisert av håndlukkede druer med 24 timers maserasjon, vinen gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker i 8 dager og vinen modnes på bunnfallet til flasketapping i mars måned.

Sancerre les Grandmontaines 2010
Laporte, Frankrike
Kr 159,90 - #91916 

Lys lakserosa Sancerre Rosé med innslag av mineraler, flint, røde bær og urter på nesen. Fruktig anslag i munnen med frisk syre. Slank og delikat med bærpreget frukt, lang ettersmak, deilig sødme, stram, tørr og krisp avslutning.
Dette er relativ rik rosévin som gjerne kan nytes alene, men den vil passe perfekt til gode salater og kyllingretter
***** 

onsdag 6. juli 2011

Franciacorta ifra IL Mosnel

Franciacorta  ligger midt i Lombardia og omhandler Franciacorta DOCG for musserende viner og Terre di Franciacorta for rød og hvitviner.  Franciacorta har vært kjent for kvalitetsviner i flere hunde år, men det er i de senere år de musserende viner virkelig har kommet på banen. 
Franciacorta DOCG lages på den originale klassiske Champagnemetoden med annengangs gjæring på flaske og druene som skal brukes er Chardonnay, Pinot nero, og Pinot bianco, det er et krav at vinen skal lages på classico metoden og de fikk eget DOCG i 1995. Vinene har mye til felles med Champagne, men Franciacorta vinene har ofte litt mer sødemfulle fruktaromaer på grunn av et noe varmere klima
Il Mosnel har spesialisert seg på vin siden 1968 under veiledning av Emanuela Barboglio som døde i 2007. Vinhuset er kjent for høy tetthet av vinstokker pr hektar og lavt utbytte av druer, kriteriene for dyrking er maks 50 hl per hektar vinmark slik at man får et godt konsentrert druematerial
Druene høstes for hånd i små kasser i begynnelsen av september og etter nøye utvelgelse presses druene i en pneumatisk presse, blandingen for Il Mosnel Brut er 60 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir og 10 % Pinot Blanc og førte gang denne vinen så dagens lys var i 1979, vinmarkene det høstes druer ifra er Larga Cani, Mosnel, Camili og Tesa. Mosten gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker med unntak av 30 % som gjæres på små eikefat for å tilføre rikhet til vinen, vinen tappes på flaske i mars og annengangsgjæring tar til og vinen modnes i den gamle kjelleren i 24 måneder før sedimentene fjærnes og liqueur déxpedition tilsettes, vinen korkes og vaires og lagres deretter i nye 24 måneder. Det betyr at ifra druene høstes til vinen slippes på markedet er det gått 4,5 år, da synes jeg Kr 208,- for en flaske er høyst akseptabelt.
Il Mosnel, Franciacorta Brut 
#561880 - Kr 207,90,-


Frisk og eplepreget vin med lett innslag av autolysearoamer (brødbakst og brioche) på nesen. Frisk i munnen med gult eplepreg og middels fylde, moderat dosage med fin syre og krisp deilig lett bitter finish. Deilig og lettdrikkelig og absolutt en favoritt som "terassevin"
****





Flott hvit sentralburgunder til en fornuftig penge

René Lequin-Colin holder til i Santenay i den sørlige delan av Beaune i Burgund, hvor landsbyen Chassagne- Montrachet er nærmeste nabo. Familien har drevet med vinroduksjon siden 1679 og eier i dag ca 9 ha med vinmark. Familien har i dag en stor andel gamle vinstokker og druematerialet er fordelt på 75 % Pinot Noir og 25 % Chardonnay. Jordsmonnet består av kalkstein, flint og lys mergel.
Francois som driver vinhuset i dag har ikke sprøytet vinmarkene på 12 år og driver vinmarken så økologisk som mulig. Druene høstes så sent som mulig for å oppnå maksimal modenhet på driuene,alle druer plukkes for hånd og med sen innhøstning så må denne jobben gjøres så raskt som mulig. Klasene avstilkes før pressing slik at man fjerner "grønne" aromaer, druene presses meget varsomt i en pneumatisk presse og vinen gjæres på små eikefat, gjæringen foregår på lave temperatuerer for lang og rik utvikling. Battonage (omrøring av bunnfallet) gjøres ukentlig for å oppnå en enda rikere vin. Vinen ligger deretter på fat 9 10-14 måneder før den tappes på flaske og slippes deretter på markedet seks måneder senere, på denne måten sikrer Francois at for ung vin slippes på markedet!

Her er mine smaksnotater av

Lequin-Colin Bourgogne Chardonnay 2009

 
Frisk og tiltalende regionalburgunder med innslag av smør, lime, mineraler og fat på duft. Middels fyldig med pen fedme i inngangspartiet, nydelig syre, rik med god lengde og streif av sitrus også i finish.

Flott sommervin som passer perfekt til sjømat, grillet fisk og kylling

# 490720 - Kr 169,90,-

*****