lørdag 21. januar 2012

Enkel guttemat og passende drikke

Aksel og jeg har helgen alene, da jentene har tatt langhelg i Stavanger. Da er det greit med litt ordentlig guttemat og ja, selv en tass på litt over to år setter pris på god mat og få lov til å ta del i selve matlagingen.
Lørdagsmåltidet blir italiensk pizza, en litt pikant variant til far og en noe mildere og ukomplisert til Aksel, garneringen står han for selv.....

Her er min oppskrift:

Pizzadeig: 250 g hvetemel, 1/2 ts salt, 1 ts oregano (kan sløyfes) 1 ss olivenolje, 4 g tørrgjør (1/4 pakke) og ca 1,8 dl vann.
Det tørre tilsettes i eltebollen, tilsett 1,5 dl vann og olje, kjør deigen og evt spe med restan av vannet om nødvendig.
Deigen kjøres i mikseren i 8 min. Til en voksen pizza som passer på en stor tallerken deler du opp 170 g deig og 90 g til en barnepizza. Emnene rulles opp på benken, meles lett og heves en times tid direkte på kjøkken benken.
Deig emnene kjevles ut til ca 3 mm tykkelse, tilsett en god tomatsaus og garner med det du måtte ønske,et lite tips er å ha garnityret oppå osten og ikke under.
Jeg bruker pizzaost og skinke til Aksel
Jeg selv har på bakte tomater (tomater bakes på 100 c i 1,5 time på forhånd), skinke, fersk bøffel mozarella og litt pikant stilton ost som er en rest ifra julen som piffer opp pizzaen på en pikant og god måte.

En annen variant som er populær her i huset er med parmaskinke, ruccula og ristede pinjekjerner, men i dag ble det det som vi hadde i kjøleskapet.
Pizzaen stekes nederst i ovnen på 250 C. Det som er kjekt med italiensk pizza er at alle kan lage sin egen variant, det er bare å sette ingrediensene utover benken også er det bare å kjevle ut og garnere :-)

I glasset er det på sin plass å ha en enkel og ukompliset Chianti. Mitt valg faller på en utmerket Chianti produsert av Castello di Monsanto. Dette er frisk og saftig vin med typiske sangiovesearomaer og som er passe leskende, myk og med et passe bitt.
Her er mine smaksnotater: 

Chianti Monrosso 2009 - # 58637
Castello di Monsanto
Kr 139,90,-

Frisk og typisk Chianti. Kirsebær, moreller og et streif av tre/krydder. Middels fyldig, sødmefyllt anslag, fruktig, saftig og lett syrlig vin med en fast og deilig avslutning. Drueblandingen er 80 % Sangiovese og 20 % Canaiolo og Colorino
****
Prego - God helg!

fredag 13. januar 2012

Perfekt moden Sancerre ifra Claude Riffault

 Loiredalen har noen av Frankrikes flotteste vinmarker og de to mest kjente appelasjonene er Pouilly Fume og Sancerre

Domaine Claude et Stéphane Riffault er en liten familieeiendom med 13,5 ha med vinmarker i Sancerre. I fire generasjon har familien laget vin med fokus på kvalitet. Dagens eier er Claude Riffault og sønnen Stéphane. De er etter min mening en av de aller beste Sancerre produsenter og de klarer å utnytte den enkelte vinmark på en mesterlig måte.

Familien eier vinmarker i hvert av de 3 kjente områdene med sine individuelle jordsmonn; Terre Blanche, Caillottes og Silex. Claude og Stéphane er svært opptatt av å uttrykke de ulike jordsmonn gjennom sine viner. De har derfor laget Sancerre fra hver enkelt vinmark. Dette er fremdeles ikke så vanlig i Sancerre. De fleste produsenter blander vin fra de vinmarkene de måtte ha og kaller vinen kun Sancerre uten å oppgi vinmark
Min vin er perfekt moden 2008 årgang ifra vinmarken Chasseignes har jordsmonnet Cailottes. Jordsmonnet Caillottes består av leire og kalk i form av fossile snegler og skjell på overflaten med kalksteiner nedover i jorden. Caillottes-jordsmonnet gir mineralitet og nydelig finesse til vinene.
I vineriet presses druene forsiktig i en pneumatisk presse. Gjæringen og modningen foregår på temperaturkontrollerte tanker, hvorav 30% foregår på fat. Vinen modnes på bunnfallet " Sur Lie", i 8 måneder. Bunnfallet pumpes regelmessig over "hatten". Klaring og filtrering foregår like før tapping på flaske.

Her er mine smaksnotater ifra Les Chasseignes 2008

Sancerre les Chasseignes 2008
Claude Riffault, Loire Frankrike
Kr.199.90
Klokkeklar vin, ekstremt mineralsk, "bløt" og rund med de typiske aromaassosiasjoner som solbær, lime og mineraler. Middels + fyldig vin, ekstremt god konsentrasjon, elegant og rik med en syrlig, tørr og fast finish
*****

Dette mener jeg at er noe av det uppeste man får ifra Sancerre og vinen er nå perfekt moden og ikke så ung og "spenstig" som Sancerre ofte pleier å være! I dag er det 2010 årgangen som er på polet, den er også av superb kvalitet, men mitt råd er å la den ligge et par år på langs, om du klarer å vente!



søndag 1. januar 2012

Flotte viner og hummer og kveite istedet for vår tradisjonnelle pinnekjøtt middag.

Vi har tradisjon med å spise pinnekjøtt to ganger i året, julaften og nyttårsaften, men i år var vi litt "julemat" lei til nyttår, så da ble det en tur i butikken i romjulen og der fant vi både hummer og fersk kveite.
Nyttårsmenyen vår ble da som følgende:
Hummerbisque med hummerkjøtt og bakt kveite med glaserte smågrønnsaker, jordskokkpuré, potetterrine og beurré blanc med lakserogn. I glasset har vi en 2001 Chassagne Montrachet ifra Domaine Romanet til hummer bisquen og til kveiten har vi en Østerrisk Smaragd riesling ifra Domäne Wachau og den steile vinmarken Loibenberg ifra 2002.
Her er oppskrift på disse to rettene:

Hummerbisque:
1 kokt hummer renses for skall og kjøtt, pass på å ta bort paven. Skallet kuttes opp grovt og kjøttet legges til siden. Kutt videre opp 2 gulrøtter, en fenikkel, litt dill, 2 stk chalottløk, en hvitløk, en chili, to tomater og 1/4 potte frisk estragon.
Hummerskallet stekes godt i en god gryte/panne, hiv på en god skvett med Cognac og flamber det hele.
Deretter tilsettes alle grønnsakene og det hele svitsjes i en tre, fire minutters tid.
Tilsett 2 ss tomatpure,  grovkvernet pepper, en klype salt, 1/2 fl tørr hvitvin, 1/2 l hummerfond (det får du kjøpt ferdig i butikken) og 3 dl vann. Trekkes i 40 minutt, siles av og reduseres i en ny halv time.
Deretter tilsetter du en god fløteskvett og evt jevner med ørlite maizena om du synes suppen er litt tynn.
Hummer kjøtt legges i varme tallerkener, suppen kjøres opp med en stavmikser, øs over suppen og dryss med litt frisk dill :-)
Bakt kveite:
Kveite deles opp i passe porsjonsstykker, fisken legges i 10 % saltlake i 15 min før den settes i ovnen. (saltlake er 1 l vann og 100 g salt, røres til saltet har løst seg opp)
Gulrot, fenikkel og sukkererter blancheres og avkjøles i kaldt vann.
Jordskokk skrelles, kokes møre i fløtemelk, jordskokken siles av og kjøres deretter med stavmikser og man tilsetter fløtemelken etter behov for å få en riktig konsistens, smak til med salt og pepper.
Beurre Blanc lages ved at man reduserer 3 dl tørr hvitvin med en finhakket Chalottløk, reduser deretter 2 dl fløte og pisk deretter inn 350 g smør. Sausen må ikke koke etter at man har pisket inn smøret. Lakserogn og finhakket gressløk tilsettes rett før servering.
 Potetterrinen må en lage dagen før, den skal kun stekes ferdig i porsjonsstykker 15 min før servering. Du trenger 4 bakepoteter, olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. Skrell bakepotetene og skjær dem i tynne skiver med ostehøvel eller mandolin. Dekk en brødform med bakepapir og legg potetskivene lagvis mens du pensler mellom lagene med olje som er tilsatt pepper, salt og sitron.
Bak i ovn under lokk i 1 time på 160 grader. Legg så en ny brødform ned i og legg på press til dagen etter. Ta terrinen ut av formen og del den i porsjons biter.
Varm opp terrinen i ovn på 180 til 200 grader i 10 til 12 minutter, slik at den blir gylden og fin.

Før servering gjør en følgnde: Kveiten som har ligget 15 min i slatlake tørkes tørr og legges i en ildfast form, ringle over litt olivenolje og et streif av nykværnet pepper, bakes i ovenen på 200 grader i 8-12 min alt etter hvor tykke skivene er. Potetterrin stykkene settet også i ovnen, de forvellede grønnsakene svishes lett i litt smør med en skvett vann i. Fisken anrettes med de sauterte grønnsakene, et stykke potetterrine, beurre blanc med lakserogn og en god skje jordskokkpuré, da er det bare å nyte.
God mat fortjener gode viner, jeg foretrkker en god og moden hvit burgunder til Hummersuppen og til kveiten kan en ha mange gode hvite viner, en god Sancerre ifra Claude Riffault ville gjort susen, men mitt valg falt på en utrolig flott Riesling ifra en av mine favoritt produsenter i Østerikke, nemlig Domäne Wachau.
Her er mine smaksnotater:

Domaine Ramonet, Chassagne Montrachet, Premier Cru "les Cailettes" 2001

Ren, raffinert og meget tiltalende Chassagne med innslag av smør, lime, allehånde og fat på nesen. Vinen er pent utviklet, gyllen i fargen og henger litt i glasset. Vinen er rik, fyldig og fet i munnen, med god og fortsatt frisk balanserende syre, lang og deilig lengde. Noe fatpreget med en lime og mineralsk avslutning. Klassisk og nydelig match til fyldig hummersuppe!
Domäne Wachau, Riesling Smaragd Loibenberg, 2002

Tiltalende og utviklet smaragd riesling med et lite streif av petroleumspreg på nesen. Innslag av fersken, blomster, anis og et raffinert mineralpreg. Fyldig og rik med enorm intensitet og hele 14,5 % alkohol som vinen bærer på en mesterlig måte. Fin syrestruktur og distinkt mineralpreg i avslutningen. Dette er "voksen" vin som krever "rik" mat. Matchen opp mot terrine, jordskokk, saus og fisk var som hånd i hanske og dette var virkelig en superb match.
Velbekomme og et riktig godt gastronomisk nyttår ønskes til dere alle!