Kommentarer ifra besøk hos vinprodusenter, smaksnotat, bilder og ikke minst anbefalinger og kommentarer av gode viner, adresser, butikker og annet relevant vin og matstoff. Bilde: Berg Schlossberg - Rüdesheim, Rheingau.
tirsdag 30. mars 2010
Guy Charlemagne - Fortjener den å være en av polets mestselgende Champagne?
mandag 29. mars 2010
Langmann Schilcher Klassik 2008

Langmann Schilcher Klassik 2008 var en av fjorårets aller beste og mest populære rosévin. Mens vi venter på våren og 2009 årgangen kan vi nyte de siste flaskene som er igjen på polet, vinen er nå noe mer "moden" og passer således fint nå.

Langmann Schilcher Klassik 2008 ifra Østerrike er laget på 100 % av en drue som heter Blauer Wildbacher fra vinmarkene Hochgrail og Greisdorf. Weingut Langmann er et familieeid vinhus i Weststeiermark grunnlagt i 1746. Foruten stille vin lager firmaet også musserende og en perlende Schilcher.


Vinen er lakserosa på farve, på nesen finner vi noe urter, rips, rabarbra, stikkelsbær og bringebær, vinen er frisk og tørr med middels fylde og høy syre. Saftig og syrlig frukt med god lengde, vinen har et mineralsk preg. Dette er en vin som egner seg like mye som en «terrasse/kosevin» som matvin da den nå er mer "moden" enn da den kom på markedet for et lite år siden.
2009 årgangen kommer i mai og det kan være artig for de som er interresert og smake vinene opp mot hverandre. La oss nå ta et glass av denne årgangen også gleder vi oss til blodfersk, frisk og stram Schilcher i ny årgang når temperaturen begynner å stige :-)
SKÅL!
søndag 28. mars 2010
Weingut Karthäuserhof - Mosel/Ruwer

Saar er en sideelv i sør, hvor det produseres slanke, strengere viner. Rieslingene fra området rundt Scharzhof er blant Tysklands dyreste. Ruwer er den andre sideelven til Mosel hvor det også produseres Riesling av topp kvalitet, spesielt rundt landsbyen Eitelsbach. Det er her Weingut Karthäuserhof holder til.
Jeg har nettopp gått til anskaffelse av noen flasker ifra Karthäuserhof, både deres Eitalsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2008, Spätlase trocken 2007 og kabinett trocken 2007. 2007 årgangen har jeg enda ikke smakt på, men 2008 årgangen var jeg nysjerrig på og det var en hærlig fjærlett og fersk Mosel/Ruwer vin.
Eitalsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2008
er ung og nesten vannlig i glasset, frisk med innslag av grønne epler og blomster på nesen. Slank og hærlig vin med delikat sødme i inngangspartiet, noe merkbar CO2, middels syre, alkohol på 9,5 %l. God lengde på vinen og eplepreget og frisk syrlig finish. Dette var en lettdrikkelig og god Mosel/Ruwer vin, prisen er det heller ikke noe å si på, 125,- på polet
Weingut Karthäuserhof er et gammelt vineri og drives i dag av Christoph Tyrell som er 6 generasjon driver av stedet, Tyrell familien kjøpte vineriet i 1881 av Napoleon. I dag gjæres alle viner på ståltank og de gamle trefatene ble erstattet på 80 tallet da ny teknologi og utstyr ble tatt i bruk. Det fokuseres på relativt lave avlinger og Karthäuserhof fremstår i dag som en av topp produsentene i regionen!
Vinene drikker meget godt mens de er unge og ferske, men de tåler samtidig meget godt lagring og vinene vil fremstå som mer modne og noe mer komplekse etter noen år på langs
Mine flasker med spatläse og kabinett i årgang 2007 lar jeg få ligge noen år til på langs!
søndag 21. mars 2010
MAS LA PLANA 2005





søndag 14. mars 2010
Leitz - Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Spätlese 2008 - Rheingau Tyskland

fredag 12. mars 2010
ÅRETS SOMMERFERIE/VINTUR BEGYNNER Å TA FORM
med på turen er kone og våre to barn på 0 og 4 år. Hermine på 4 er allerede en erfaren besøkende hos diverse vinprodusenter, i fjor besøkte vi blant annet både Breuer og Leitz i Rheingau - det som vi erfarte er at disse vinprodusentene er forbausende like folk flest, altså de har jo barn selv, og da kommer man liksom "tettere" innpå disse vinproduserende familier (Leitz). Da skal barn hilse på hverandre, kaniner vises frem og man skal liksom ta og føle litt på hverandre. Dette gjør at når man da har barna videre med i vinkjeller og vinranker så er liksom "isen" brutt og man får et enormt utbytte av besøket og at produsentene generøst deler sine erfaringer og kunnskap med oss :-)
Derfor er det med store forventninger vi setter kursen mot Toscana i midten av juni i år. Vi har leid en flott leilighet i Greve www.fattoriasantostefano.it i Chiant Classico distriktet hvor flotte produsenter, restauranter og de beste skinkebutikker er å oppdrive i umiddelbar nærhet. Vi planlegger besøk hos produsentene Isole e Olena, Fattoria Selvapiana, Vinamaggio og Felsina, resten tar vi på sparket. Frid (kona) og jeg har hvert i Toscana tidligere og vår erfaring er å også ta noe på sparket, vi har mange navn på blokka og vi får se hvor ferden ender etter hvert. Det som er fint at vi har en god base i en uke i Greve og at vi ikke blir å stresse slik at alle får utbytte av turen.
Etter Greve og Toscana begynner vi å sette kursen nordover - tre dager i Alba i Piemonte hvor Pruddotori i Barbaresco (fantastisk godt kooperativ) skal besøkes, samt Mascarello, Fennochio og en tur innom Ratti i sitt moderne og nye vinerier er alltid morsomt.
Deretter går ferden til Beaune i Burgund, det tilbringer vi en helg og vi blir å stoppe hos noen produsenter på veien og satser videre på et besøk hos La Flaive og Bouchard midt i Beaune. Ellers blir det bare å nyte byen og noen deilige glass med årets slipp av velfermenterte dråper!
Siste stopp på turen blir Tyskland med stopp hos Keller, Wittmann og Wagner Stempel i Rheinhessen og Breuer og Leitz i Rheingau. Det er alltid spesielt spennede å treffe igjen produsenter som man kjenner slike som Theresa Breuer og Johannes Leitz - hvordan gikk 2009 innhøstningen, hva forventer man av denne årgangen?, det å smake på disse ferske vinene og kanskje smake noe i fra fat som enda ikke er tappet på flaske. Dette er magiske øyeblikk som jeg virkelig gleder meg stort til!
En liten rapport vil komme etter endt tur og kanskje det kommer noen smaksnotat og spennende adresser. Enn så lenge venter jeg på våren og sommeren og ser frem til å leske ganen med vårens nyheter.
Spesielt ser jeg frem til vinmonopolets satsningsområde i mai, næmlig Østerrike, her er det mye godt og man får mye god vin for pengene!