onsdag 1. august 2012

Superb kabinett ifra Scloss Johannisberg

Det har vært lite aktivitet på bloggen i sommer, det blir ofte slik, da sommeren har bestått av en deilig reise i USA og PC har fått være hjemme.

Det betyr ikke at jeg ikke har hatt gode vinopplevelser, tvertimot, USA har mange gode produsenter og det er spennende å prøve en del produsenter som vi ikke har tilgang til i Norge - dog er nok det beste vinkjøpet mitt i USA, på en flott vinbutikk på Wholefoods noen flasker Chianti Classico 2009 årgang ifra Isole e Olena til den nette sum av 20 doller, det må jeg si er bra :-)

En annen vin som jeg stiftet bekjentskap med igjen er Scloss Johannisberg sin tørre Kabinett, den er kjøpt på Gardermoen og er meget pent priset.
Schloss Johannisberger ligger på en klippe som er 104 m over Rhinen. Slottet er et stort, trefløyet anlegg i nyklassisistisk stil, som fikk sin nåværende utforming i 1826. Slottet ble ombygd og utvidet 1718–25, og ble restaurert og gjenoppbygd etter den annen verdenskrig. 
Schloss Johannisberg som har en historie som strekker seg tilbake til Karl den Store, sitter på verdens største samling av riesling, helt tilbake til 1748!
Produsenten har en svært sentral plass i tysk vintradisjon og  de var de første til å eksperimentere med edelråte i 1775, og det hele startet ved en tilfeldighet.
På 1700 tallet var Scloss Johannisberg eid av Prins Abbot av Fulda og på den tid var det en kurér som ble sendt til Fulda for å få offisiell tillatelse til å begynne innhøstningen. Kurerén  ble forsinket tilbake til Johannisberg med flere uker og da han kom tilbake var druene infisert med "edel" råte. 
 Den nysjerrige kjellermesteren høstet druene allikevel og vinifiserte vinen, dette ble en ny stil (spätlese) som var noe rikere og hadde mer sødme i seg enn normalt og som viste seg å bli en riktig god vin. I 1776 ble Spätlese og sent innhøstede druer en del av porteføljen til Scloss Johannisberg og som de videre ble meget berømte for. De halvtørre rieslingvinene fant raskt plass til alle konger og tsarer, sammen med røde burgundere og bordeauxer. Riesling var sammen med disse vinenen de dyreste vinene frem til det 20 århundre. I dag er det litt annerledes, med det er ingen tvil om at Scloss Johannisberg den dag i dag produserer noen av Tysklands aller beste rielsinger!

Nedenfor ser dere dagens vinlovsystem og fargekodene Scloss Johannisberg bruker den dag i dag
Fargekoder
Schloss Johannisbergs historiske fargekodesystem dannet for øvrig grunnlag for den tyske vinloven av 1971.
Gelblack (gul) = Qualitätswein
Rotlack (rød) = Kabinett
Grünlack (grønn) = Spätlese
Silberlack (sølv) = Erstes Gewächs
Rosalack (rosa)= Auslese
Rosa-Goldlack (rosa og gull)= Beerenauslese
Goldlack (gull) = Trockenbeerenauslese
Blaulack (blå) = Eiswein

Her er mitt smaksnotet av vinen:

Riesling Kabinett, Feinherb 2011 - 
Schloss Johannisberger, Rheingau Tyskland

Fruktig og delikat med et streif av restsødme. Dette er frisk og korrekt Rheingau riesling med innslag av lime, epler og et streif av fersken og mineraler. Middels fyldig og lett syrlig, med et streif av restsødme. Preg av epler og lime også i munnen, og en krisp, syrlig og deilig avslutning. Vinen drikker godt nå, men tåler et lang liv i kjelleren. Den er på topp om en 10 års tid!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar