fredag 2. september 2016

Spennende Nebbiolo ifra Lessona på spesialslippet i går

110 forskjellige rødviner fra Piemonte, Toscana, Campania og Friuli slippes 1. september fra hyllene på Polets spesialbutikker - det er jo en god grunn til å blåse liv i bloggen igjen!

Utrolig mye bra viner på dette slippet, og det er her mulighet til å skaffe seg mye godt i alle prisklasser. Jeg kom over en ordentlig godbit ifra regionen Lessona som ligger helt nord i Piemonte, produsenten er Tenute Sella og vinen heter enkelt og greit Lessona 2010.
Tenute Sella har en lang historie og familien har produsert vin helt siden sen 1600 tallet! De har vært pionerer i sitt område, og har over flere århundrer arbeidet opp vinmarker i både Lessona og Bramaterra og DOC status fikk Lessona i 1976 og Bramaterra i 1979.
Jordsmonnet i Lessona består hovedsaklig av marin sand og er blant det jordsmonn som er klassifisert som den mest syreproduserende, dette gjenspeiles også i vinene. Jordsmonnet er i tilegg rikt på jern, mangan og kalium, som igjen gir vinene en mineralsk kompleksitet
Gjennomsnittsalderen på vinstokkene er på hele 70 år og arbeidet spm gjøres i vinmarken er møysommelig, og det er kun naturlig gjødsling. Vinrankene er "opplært" til å vokse i Guyot oppbinding og beskjæringen gir ca 8-10 knopper pr gren. Vinrankene trenger ikke "green harvest" i løpet av sommeren, da alderdommen allerede gir redusert befruktning.Arbeid med gamle vinstokker gir høyere kostnader og lavere avkastning, men disse vinstokkene, med sine dype røtter gir druer som uttrykker sitt terroir til fulle!
Tenuta Sella sin Lessona 2010 er laget på 80 % Nebbiolo og 20 % Vespolina og deres første årgang av denne vinen var i 1671!!! Vinstokkene er 55 år gamle, og vinmarken er vendt sør-øst og sør-vest og ligger ca 300 moh. Druene er plukket i perioden midt september til midt oktober, og alle druer er plukker for hånd. Druene er nøye sortert og presset varsomt, gjærigen er i ståltank hvor vinen pumpes over mosten/hatten og selve gjæringen varte i 2010 i 24 dager. Vinen er deretter lagret i 24 mnd på 25 hl store slovenske eikefat hvor vinen også har gjennomgått en malolaktisk gjæring. Vinen har 13,4 % alkohol og 5,8 g syre
 Her er mitt smaksnotat:

Lessona 2010, Tenuta Sella
Piemonte,Italia
#5452101  (spesialpol) - Kr 260,-

Pent utviklet vin, drikker godt nå, men kan lagres i minst 20 år til. Dufter av modne kirsebær, noe lær og et streif av nøtter og fat. Middels fyldig og syrlig vin, delikat, moden frukt med god lengde og tørr og delikat avslutning. Flott vin til en meget god pris - her har du "moden" og drikkeklar vin, men også en vin som vil utvikle seg videre på langs!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar