fredag 28. oktober 2016

Selbach-Oster og knall Spätlese Trocken 2009

I sommer hadde vi en ordentlig vin og mat ferie, og vi kjørte til Italia hvor vi var i både Toscana, Piemonte, og videre til Burgund, Champagne og siste stopp Mosel i Tyskland.


Hotel Zeltinger Hof, Zeltinger, Mosel

Vi bodde på Zeltinger Hof som er et ordentlig "vin" hotell. Deres vinkart er imponerende, hvor en finner stort sett alle Mosel produsentene representert, og de selger vinen til to priser, en pris hvor en nyter vinen i deres restaurant, og en annen pris hvis en ønsker å kjøpe vinen for å ta den med seg, da er prisene lik som produsenten selger vinen for.

Gjennomgang av vinlisten, og bestilling av viner som klargjøres ved utsjekk :-)
Dette er jo helt supert, hvor en kan bla igjennom den bibelen, og bare plukke ut viner som en ønsker å ha med seg hjem, jeg er glad for at vi har stor bil, da det ble noen flasker med videre på ferden, deriblant noen flasker med tørr Spatläse ifra en av mine favoritt produsenter i Mosel nemlig Selbach-Oster! 


Zeltinger Schlossberg
Selbach-Osters viner har stort sett alltid en perfekt balanse mellom sødme og deres karakteristiske limeaktige syrlighet, det gir friske, rike og vitale viner.Weingut Selbach-Oster har vært operative i Mittelmosel med base i landsbyen Zeltingen siden så langt tilbake som 1661. I dag drives eiendommen av Johannes Selbach-Oster og hans kone Barbara.

Weingut Selbach-Oster disponerer 16 hektar vinmark i de mest anerkjente terrasserte åssidevinmarkene i Mosel. Vinmarkene ligger i landsbyene Zeltingen, Wehlen, Graach og Bernkastel, og de aktuelle vinmarkene er Wehlener Sonnenuhr, Zeltinger-Schlossberg, Bernkasteler Badstube, Graacher Domprobst og Zeltinger Sonnenuhr. Den årlige produksjonen ligger på 120 000 flasker. Weingut Selbach-Oster er i dag en av de aller beste produsentene i Mosel, og særlig har kvalitetsutviklingen siden ca 1990 vært merkbar.


Generelt sett er vinmarkene til Selbach-Oster preget av stein- og mineralrik toppjord med et høyt innslag av ulike skifertyper og løss. Hengene er i mange tilfeller så bratte at de bare meget vanskelig lar seg kommersielt utnytte. Slike ekstreme jordsmonn gir viner med markant, delikat og fruktig klarhet og sterk mineralsk karakter. I Wehlen er toppjorden tynn og steinete, i realiteten bare en tynn hinne, mens den i Graach er tykkere og fetere. Slike jordsmonnsspesifikke forskjeller påvirker den sensoriske profilen til vinene i sterk grad, noe som tydelig kommer til uttrykk i vinene til Selbach-Oster.Som for den store andelen av tyske kvalitets produsenter, legges mye ressurser ned i arbeidet i vinmarkene. Den største kvalitative forskjellen på tysk vin i dag og for ti år siden har sitt utspring i sterkt forbedret vitikultur. Således jobbes det kontinuerlig gjennom sommeren for å holde avlingene i de ulike vinmarkene sunne og tilstrekkelig lave. Plukking skjer manuelt – hvordan skulle det ellers ha foregått i disse bratte skråningene? – og kun perfekte druer tas med videre i produksjonen. Druene presses forsiktig på pneumatiske presser og mosten klares naturlig. Fermentasjonen er kjølig og foregår i rustfrie ståltanker og tradisjonelle fuder på 1000 liter, for de enkelte vinmarkene er fordelingen ofte 50/50. Totalt sett er det hos Selbach-Oster minimal intervenering i produksjonen fra drue til flaske. Vinen ligger på bunnfallet i ca 10 mnd frem til tapping på flaske, med kun én omstikking.

Vinstilen hos Johannes Selbach er på den raffinerte siden, med ekstrem klarhet i frukten, elegant fylde med underbyggende syrlighet og mineralitet.

Jeg fallt særlig for en vin som jeg kjøpte en del flasker av, Selbach-Oster Zeltingen Sclossberg, Riesling Spätlese Trocken 2009.

Her er mitt smaksnotat:


Selbach-Oster, Riesling Spätlese Trocken 2009Zeltingen Schlossberg, Mosel, Tyskland# ikke på polet - antar at pris er rundt 300,-

Elegant vin som drikker godt nå, men tåler mange år på langs som bare vil utvikle vinen til det bedre. Duft av mineraler, modne gule frukter og lime, frisk og delikat syre, elegant fylde og rikhet, deilig saftig frukt på smak. Tørr og elegant finish og modenhet. Superb vin som passer bra til fet fisk, sushi eller bare til nytelse!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar