fredag 15. oktober 2010

God og billig hvit regional burgunder



Ai, ai, ai, da var det helg igjen - høsten er alltid krevende med mye jobb, budsjetter som skal på plass og resultater som skal sikres, da er det godt å komme hjem å "skru av" og ta for seg av livets goder som for eksemple god mat og vin :-)

I dag gikk jeg forbi fiskedisken og der lå det nydelige ferske og store reker, valget var enkelt, det ble kjøp og øvrig tilbehør som fersk loff, majones og sitron kom også i handlekurven og da var det bare vinen som manglet, og vel vitende om at det ligger noen hvite burgundere (kan ikke bare drikke Riesling) i kjelleren så var jo kvelden reddet.


Cuvee Juliette 2008 ifra Michel Julliot er som et røverkjøp å regne; vinen koster kun 129,- på polet og da får man mye vin for pengene. Domaine Michel Julliot ligger i Mercurey i Cote Challonaise som ligger sør for Cote dÒr og domainet har produsert vin i fire generasjoner. Domainet er mest kjent for sine røde Mercuerey viner på 1cru nivå og har flere flotte enkeltvinmarks viner som høster stor anerkjennelse, men man skal ikke undervurdere de hvite Mercuerey vinene!! Domainet har 32,5 ha med vinmark og halvparten ligger innenfor Mercuerey appelasjonen, domainet produserer totalt 180 000 flasker med vin. I 1984 tok Laurent Juillot over produksjonsansvaret etter sin far og har siden fortsatt med å produsere meget typeriktige og elegante utgaver av Mercuerey og Corton Charlemagne. Domaine Michel Juillot er i dag en av de aller beste produsenter i Mercuerey med en meget stor portefølje og variasjon i type enkeltvinmarks viner, og Laurents innsats for å få frem de enkelte vinmarkers potensielle terroirpreg er imponerende!


Cuvee Juliette lages selvsagt av Chardonnay og druene høstes manuelt, hele drueklaser presses forsiktig, mosten ligger i 12 timer på noe av druekskallet og bunnfallet og deretter fementeres 1/3 av mosten på gamle eikefat og 2/3 på temperatur kontrollerte ståltanker. På denne måte får man et snev av eik og fylde, vinen får også en runde med malolaktisk gjæring for å runde av. Vinen lagres deretter i seks måneder på gamle eikefat og tappes deretter på flaske




Her er mine smaksnotater:

Cuvée Juliette 2008, Michel Julliot.

Frisk, rik floral og eplete duft, smør og et streif av eik. Vinen er ganske kompleks både på duft og i munnen til å være såpass billig. I munnen er vinen middels fyldig med behagelig "fedme", frisk og pent balansert mellom fylde og syre, fint integrert lett eikepreg og saftig og god avslutning. Dette må jeg si er et godt kjøp og vinen passer utmerket som følge til reker og rikere fiske og skalldyrretter. Vinen skal ikke lagres lenger og bør drikkes relativt ung!

*****

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar