søndag 17. oktober 2010

Eldre rieslinger på Zum Krug i Rheingau


For et par uker siden var jeg på en vintur i Rüdesheim og Mosel med noen kollegaer, turen var strålende med nydelig vær og produsenter som Leitz, Georg Breuer, Markus Molitor og J. J Prüm ble besøkt.

Theresa Breuer i vinkjelleren
 Med Johannes Leitz i vinmarkene

Tørre rieslinger ifra Rehingau er helt klart blant mine favoritt viner og derfor synes jeg alltid at det er spesielt stas å besøke, smake og prate med Theresa Breuer og Johannes Leitz om årets årgang (2009) og ikke minst hvilke forventninger de har til årets. Året har frem til nå vært noe variabelt med noen veldig varme sommeruker og deretter mye regn og begge to var noe skeptiske til årets avling og trodde ikke vi ville få en topp årgang!
 
Vinmarkene i Berg Schlossberg i Rüdesheim

Etter besøk i Rüdesheim bar det videre til Mosel og her besøkte vi Molitor og J.J Prüm.

 
J. Prüm og undertegnede

Makan til Mosel viner, her var det en rekke av av fjærlette og elegante kabinetter, enkeltvinmarks viner på rekke og rad, samt tørre og mineralske viner - og ikke minst store spätlase viner med fylde, finesse, syrefriskhet og raffinement.


Jeg må si at vi synes alle vinene vi smakte var meget gode og det er ikke noe tvil om at begge disse to produsentene legger sin ære i å lage ordentlig gode viner!!


Turen skulle jo også inneholde gode restaurantbesøk og den første kvelden hadde vi booket bord på Zum Krug i Hattenheim som ligger 15 min ifra Rüdesheim.


Stedet er "verdens" berømt for sitt store utvalg av eldre og godt modne viner, samt at de har et godt kjøkken drevet at eier og Chef Josef Laufer. Lokalet ligner litt på en finere bierstube og her er det eieren som står for kompetansen mens noen relativt "stramme" biske lokale damer står for serveringen. Vel uansett, vi tok dagens fem retter som var basert på sesongens råvarer og denne uken var det lokale pærer og gresskar som sto i høysetet i menyen.


Maten kan nok alltids diskuteres, men følget var enige om at det ikke var den store opplevelsen, da de ikke klarte å gjennomføre alle rettene, første rett med bakt pære, blåmuggost og vaktel var veldig godt, men kamskjellene var seige, raviolien fyllt med gresskar puré var smakløs og villsvinet var helt greit med kjedelige grønnsaker....Men når det kommer til vinene så var kvelden helt MAGISK!


Første vin ut var Staatsweingüter Kloster Eberbach, Rauenthaler Baiken Riesling Spätlese, dette er en monumental stor vin og denne flasken kom definitivt fra en kald og ordentlig kjeller. Ingenting slår en perfekt lagret spätlese. Man kan snakke glødende om de helt tørre vinene og mange av dem er serdeles flotte, men de aller fleste kommer i skyggen av denne. Moden kompleks nese med nøtter, hint av honning, streif av petroleum og friske markjordbær. Meget syrefrisk til å være 34 år gammel og ga en angripende munnfølelse. Meget flott syre og fortsatt delikat frukt hele veien. Utrolig lang finish, kvelden startet meget bra!!

Franz Künstler, Hochheimer Hölle Riesling Spätlese Trocken 1999.  Svak petroleum, eple og sitrus på duft. Fyldig vin med laserklar syre og en meget stor munnfølelse, samt heftig skifer mineralitet på finish. Utrolig flott vin :-)


Schloss Scönborg, Erbacher Macrobrunn Riesling Spätlese 1989
Frisk og raffinert riesling ifra Geisenheim med innslag av epler, lime, skifermineraler og et ørlite streif av honning på duft. Fyldig og kompleks vin med flott syrespill i munnen, STOR lengde og "knusk" tørr finish!

Dette var en aldeles strålende kveld, vinene var store og modne og selskapet var skjønt enige om at vellaget Riesling er i verdensklasse!! Prisene på Zum Krug er helt upåklagelige, vinene ligger mellom 40 - 70 euro og da snakker vi om viner som er over 30 år. Jeg blir nok også i tiden fremover å kjøpe flere viner av Molitor og J.J Prüm, da disse falt veldig godt i smak. Utvalget ifra spesielt Molitor er ganske bra på polet.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar