søndag 30. januar 2011

En slags Risotto og Chablis ifra William Fevre

Det er søndag og vi har feiret Hermine sin 5års bursdag med brask og bram. 11 jenter ifra Barnehagen, kaker, pølser, gele, leker og det som hører med :-) For en stakkars mann er det jo til å bli svimmel av, men begivenheten er jo planlagt, likeså er kvelden!

Etter mye søtt er det dags for litt ordentlig mat etter at minstemann er i seng. Jeg har latt meg inspirere av en slags risotto variant med kylling, tomat, chorizo pølse og ferske håndpillede reker og det hele akkompagnert av en av mine favoritt produsenter i Chablis, nemlig William Fevre som jeg tidligere har besøkt på en av mine reiser i Chablis!
Til denne type rett som er relatvit smakfull kan det være lurt å ha en "rik" vin med struktur, fylde og spenst, det har Willaim Fevre sin premier Cru ifra Mont de Milieu i årgang 2004.
Mont de Milieu (34 ha) ligger sydvendt til ved Serein elven og jordsmonner er meget mineralsk med med høyt innhold av østersfossiler som er 140 - 160 millioner år gamle. Det er selvsagt 100 % Chardonnay som er håndplukket i små kurver for å sikre at druene ikke sprekker.
Fevre bruker ikke pumper for å bringe frem mosten i gjæringsfatet, men alt renner avgårde etter gravitasjonsprinsippet og hans vinere er laget ved at man presser druene høyest i bygningen og at mosten renner videre nedover i gjæringsfatene. Mont de Milieu er forsiktig presset for å ivareta den beste juice, både vanlig og malolaktisk gjæring skjer naturlig og ingen gjærsopp tilsettes! Halvparten av vinen er videre 10-13 måneder på franske barriques (225 l eikefat) og den andre halvpart er på temperatur kontrollerte ståltanker
Chablis ligger lengst nord i Burgund og bare 100 km ifra Paris. Det er 19 kommuner som sogner under AOC Chablis og det fordelt på ca 4500 ha vinmark. Vinene er tørre, mineralske og syrefriske og er ALLTID laget på Chardonnay druen, smaks assoiasjonene går i smør, nøtter, mineraler, sitrus og østers. Vinmarkene i Chablis består av meget leirholdig jord med kimmeridge kalk/østersfossiler ifra Juratiden (på den tiden lå alt under havet) og det er kalken og fossilene som setter sitt preg på jordsmonnet og i vinene! Tradisjonellt er Chablis vinene ikke lagret på nye eik (stål og store gamle fat) og tradisjonalistene er redd for at særpreget forsvinner med for mye ny eik og at vinene derfor vil fremstå som hvilken som helst Burgunder. Topp produsenter som William Fevre bruker 30-40 % i toppvinene mens gamle tradisjonalister lagrer vinene sine på store gamle fat (feuilettes). Uansett; det lages fremragende vin i Chablis i begge "leirer"! 
Til min Paella rett smakte vinen utmerket og her er mine smaksnotater:

Chablis Mont de Milieu 2004
Domaine William Fevre, Bourgogne Frankrike
Kr 279,90,- ( vinen er gått utifra sortimentet til polet)
Frisk og typeriktig Chablis, mineralpreget med innslag av noe fat, lime, epler, smør og salt sjø. Fyldig, konsentrert og rik vin med fin syre og stramhet og deilig lang lengde
*****
Vinen har godt av noe luft før den drikkes!







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar