lørdag 8. januar 2011

To flotte hverdagsviner - Del 1

Det er et nytt år og det er dags for å drikke hverdags viner igjen. Med det mener jeg at julen er et fantastisk anledning til å grave dypt i vinkjelleren å dele gode dråper med venner og familie!! Men hverdagen innhenter oss igjen og da tenker jeg det er greit å se litt på hva vi skal drikke i prisklassen 110,- - 160,- kr på vinmonopolet. Jeg har smakt litt på to gode viner nemlig Riesling Trocken ifra Markus Molitor i Mosel og Wongraven sin Langhe Rosso ifra Piemonte

Markus Molitor (44) er den største vinprodusenten i Mittel-Mosel med en like imponerende bredde som kvalitet. Molitor kan i en enkeltårgang presentere en palett med 46 forskjellige viner, hvorav 35 oppnådde 90 poeng eller mer i Eichelmann Deutschlands Weine.  En prestasjon ingen i Tyskland kan oppvise maken til.
 

 Markus Molitor - var bare 20 år da han overtok Haus Klosterberg med 3 hektar vinmarker etter sin far. I dag regjerer han over 40 hektar med noen av Tysklands mest berømte vinnmarksnavn.

Markus Molitor overtok eiendommen, Haus Klosterberg, etter sin far i 1985. Siden har kvaliteten bare økt. Vinmarkene er utvidet og nye innkjøpt. I dag har Molitor parseller i 20 enkeltvinmarker med til sammen 38 hektar. Her kryr det av berømte vinmarksnavn, som Zeltinger Sonnenuhr, Wehlener Sonnenuhr, Wehlener Klosterberg, Graacher Himmelreich, Graacher Domprobst, Ürziger Würzgarten, Erdener Treppchen og Bernkasteler Badstube.

Toppvinmarken Zeltinger Sonnenuhr - i steile heng ned mot Zeltingen.
Her finner vi noen av Tysklands steileste vinmarker. Jordbunnen består av blå Devon-skifer, grå- og rødskifer, som gir Mosel-vinene deres karakteristiske, elegante mineralitet.   

 

Blåskifer og andre skifertyper lagrer solvarmen og bidrar til vinenes spesielle mineralitet og aromabilde.

Også Molitor lar mosten gjære langsomt, ved spontangjæring, uten tilsetning av industrigjær. I vintermånedene kan gjæringen nesten stanse opp i de dype, underjordiske kjellerne. Ofte hviler den på bunnfallet i  1200 liters fat av gammel tysk eik til langt ut i september året etter, måneder etter at konkurrentene har tappet vinene på flaske. En Trockenbeerenauslese kan gjære inntil tre og et halvt år!


I likhet med flere andre vinmakere mener Markus Molitor at gjæringen på fat gir vinene mer finesse, noe som har ført til at edelståltankene blir stadig mindre brukt. 
Under innhøstingen blir druene plukket enkeltvis og sortert etter kvalitet og modenhet. Dette gir høye omkostninger, men også fenomenale viner: Rene, kraftige og konsentrerte tørre Rieslinger med stor fylde, frukt og mineralitet. Enormt tykke og konsentrerte edelsøte viner, pakket med aprikos og søte sitrusfrukter, balansert av en flott syre.

Uoffisiell verdensrekord satte Molitor i 2003 da han frembragte en Trockenbeerenauslese med 334 Oechsle - det høyeste Oechsle-nivået (mostvekten) som  noen gang er målt.
 

Druene hos Molitor selekteres for hånd etter modenhetsgrad og ønsket klassifikasjon.

Toppvinene vil først etter flere år vise sitt fulle potensial. Den lange gjæringsprosessen bidrar  til en langsom utvikling, men også til viner med stor smaksdybde, komplksitet og enormt lang levetid. 
  

Den hvite etiketten signaliserer tørre og halvtørre viner, den gule markerer de søte og edelsøte vinene.

Her er mine smaksnotater:

Riesling Trocken 2009 - #44705
Marcus Molitor ,Mosel  Tyskland


Herlig, frisk og ren riesling. På nesen finner vi epler, blomster og mineraler. Viner er slank og middels kompleks, streif av sødme i inngangen og en tørr og eplepreget avslutning. Vinen passer utmerket til Sushi og asiatiske retter. Pen tørr mosel vin!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar