Nebbiolo (lokalt kalt Chiavennesca) er hoveddruen i Valtellina og skal utgjøre minst 90 % i kvalitetsvinenen, øvrige druer som brukes er lokale druer som rossola nera, pignola, brugnola og den mere kjente Barbera! Stilmessig minner vinene ifra Valtellina på de nordlige Nebbiolo vinene ifra Piemonte, altså noe slankere enn Barolo - men med mer raffinert duft og nebbiolodruens gjenkjennelige syre- og tanninstruktur!
Min vin i dag er en IGT vin med navn Il Petirosso ifra 97 og produsnten AR.PE.PE, vinen er på 100 % Nebbiolo og har en flott eleganse som i Sasella vinenen ifra samme område. Vinen lages på tradisjonell måte med lang skallmaserasjon i temperaturkontrollerte ståltanker, etter endt gjæring lagres vinen i fire år på store eikefat og deretter seks måneder på flaske før den slippes på markedet!
AR.PE.PE er en liten familidrevet vingård i fjerde generasjon og har laget kvalitetsvin i alpene siden 1860. De har fokus på å holde på tradisjonene og ønsker å lage god kvalitetsvin som har gjort Valtellina kjent blant vinkjennere. I porteføljen sin har de flere spennende viner men det er bare Il Petirosso som er på polet!
Her er mine smaksnotater:IL Petirosso 1997 - #5328801
Ar. Pe. Pe. - Valtellina Italia
Kr 258.00,-
Elegant og syrlig Nebbiolo vin med innslag av røde stenfrukter som plommer og moreller, krydder, lær, skogbunn og kalk på nesen. Harmonisk og frisk i munnen med en slank og syrlig stil med pent inntegrerte tanniner. Kompleks og elegant på en "burgunder" aktig måte og middels fyldig med en deilig stram lengde og finish.
Denne vinen er nå 14 år og er nok helt på topp i drikkevinduet, her er det bare å drikke opp og kose seg med meget gode dråper ifra en god 97 årgang!
****
SKÅL og fortsatt god helg!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar