lørdag 5. februar 2011

Tom Kah Gai - (thailandsk kyllingsuppe)

Det er ikke så ofte vi lager Thaimat her i heimen, men vi er begge enige om at asiatisk mat er nydelig godt, velsmakende og sunt! Denne lørdagen står den kjente Tom Kah Gai suppen på menyen og i glasset er det Spätlese riesling ifra Eitelsbacher Karthäuserhofberg i årgang 2006.

Oppskriften på suppen er som følger

Trinn 1
5 stilker sitrongress
5stk sjalottløk
3 stk korianderrot (det henger på den ferske korianderen)
4-8 små chili (uten frø)

Trinn 2
½ ltr. kokosmelk
½ ltr. kylling kraft (du kan bruke terninger)
2 ss sukker

Trinn 3
2 stk galangalrot
5 limeblader

Trinn 4
6 ss fiske saus
5 ss limejuice
2 ss grovhakket koriander
6 stk aroma champignon eller shitake
1. Mort alle ingrediensene i trinn 1 i en morter
2. kok opp kokosmelk og kraft (trinn 2)
3. Ha i det du mortret, kok opp og la det trekke i 30 min.
4. Skrell galangal og kutt i tynne skiver
5. Sil suppen og ha i galangal og limeblader, kok opp igjen og la det trekke i 30 min til
6. Rett før servering has i 3 kyllingfileter i passe biter og suppen smakes til med ingrediensene i trinn 4

Suppen skal være litt salt, søt, sterk og syrlig.
Eitelsbacher Karthäuserhofberg har jeg omtalt tidligere og er en strålende produsent i Ruver i Mosel.
Her er mine smaksnotater:

Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Spätlese 2006 - #5021701
Karthäuserhof, Mosel Tyskland
Kr.284,70,- 
Pent utviklet og elegant Moselvin, frisk spätlese med innslag av epler, lime, blomster og skifermineraler på duft. Middels fyldig vin med delikat sødme inn, fin syrestruktur, stor lengde og preg av epler og mineraler også i finish. Klassisk nydelig  spätlese med moderat alkoholnivå (9,5 %).
*****

Til suppen sitter vinen utmerket, sødmen utfyller den litt sterke og syrlige suppen på en utmerket måte. Her er det meget god samspill mellom mat & vin.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar