søndag 15. mai 2011

Sitronterte med søte jordbær og Ruster Ausbruch i glasset

Fredag 13. mai hadde undertegnede bursdag og til alt hell så gikk det bra :-) Feiringen tok vi på lørdagen og bursdagskaken og dessert ble en frisk og syrlig sitronterte med en lekker søt dessertvin ifra Heidi Schröck i Rust i Østerrike.
Terten er forholdsvis enkel og lage og oppskriften er som følger:

Tertebunn
80 g smør
180 g hvetemel
50 g melis
1 eggeplomme
2 ss vann

Kjør alle ingrediensene til bunnen i en foodprosessor eller mikser til deigen har samlet seg og er smidig, deigen hviler seg videre i minst en halvtime i kjøleskapet. Smør en terteform på 24-26 cm og kjevle ut deigen på en melet benkeplate, alternativt kan du klemme ut deigen direkte i paiformen (det gjør jeg), prikk bunnen med en gaffel og stek den i 12 minutter ved 200 grader. Når tertebunnen er ferdig tas den ut av ovnen og varmen skrus ned til 175 grader!

Sitronfyllet
2 sitroner
2 lime
6 egg
250 g sukker
2 dl fløte

Skallet av sitroner og lime rives på et zest eller fint rivjern, sitron og lime deles i to og saften presses ut. Egg og sukker piskes godt sammen i en mikser, deretter tilsetter du fløte og sitron/limesaft under middels omrøring på maskinen, skallet rører du forsiktig inn for hånd til slutt.
Terteformen setter du tilbake i ovnen og blandingen heller du forsiktig over tertebunnen, kaken stekes i ca 30 minutter, kaken skal så vidt ha satt seg når den er ferdig.

Terten avkjøles og settes i kjøleskapet noen timer før servering. Du kan også lage kaken dagen i forveien. Jeg serverersøte marinerte jordbær, men friske bringebær, en deilig frukt coulis eller god iskrem vil også passe bra til!
Jeg liker å drikke dessertvin til dessert når vi har gjester, det å sette vin til dessert er "vanskelig" da du skal passe på at du har en fin balanse mellom sødme, syre og friskhet, men når det sitter og man har god match så er det en fin avlutning av måltidet

Heidi Schröck holder til i Rust ved innsjøen Neusiedl. Innsjøen har stor innflytelse på klima og vitikulturen i Rust. Druene er ferdig modne på senhøsten og tåken ifra innsjøen og fuktigheten bidrar til Botrytis Cinerea (edelråte) som angriper drueskallet som gjør at mye av vannet fordamper i druen, druen skrumper inn og bidrar til høy sukkerkonsentrasjon, syre og aroma i druene.
Heidi Schröck lager høykvalitetsviner og erkompromissløs på kvalitet. Hun har et lite "boutique" vineri og har 8 hektar med vinmarks som bidrar til kun 50 000 flasker av edle dråper (rød, hvit, musserende og søtvin). Ruster Ausbruch er en meget elegant edelsøt vin som trenger tid til å utvikleeleganse og finesse, etter år med lagring vil en finne komplekse aromaer, nydelig fruktighet og syre balansert med elegant edelråte sødme. Dette er vin som skal drikkes og nytes til fulle!

Vår vin passet utmerket til sitronterten, sødmen i vinen spiller veldig bra med friskheten og syrligheten i terten og med så høy syre og spenst som det er i vinen er dette virkelig god match!
Her er mine smaksnotater av vinen:

Ruster Ausbruch Turner 2006
Heidi Schröck, Østerrike
Kr 460,-

Dette er toppvinen til Schröck, 100 % laget av druen Furmint. Nydelig og tiltalende på nesen med botrytispreg, tørkede frukter, honning, blomster og sitrus. Deilig søt i munnen med fantastisk syre, høy intensitet, kompleks med lang deilig finish
*****

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar