fredag 13. januar 2012

Perfekt moden Sancerre ifra Claude Riffault

 Loiredalen har noen av Frankrikes flotteste vinmarker og de to mest kjente appelasjonene er Pouilly Fume og Sancerre

Domaine Claude et Stéphane Riffault er en liten familieeiendom med 13,5 ha med vinmarker i Sancerre. I fire generasjon har familien laget vin med fokus på kvalitet. Dagens eier er Claude Riffault og sønnen Stéphane. De er etter min mening en av de aller beste Sancerre produsenter og de klarer å utnytte den enkelte vinmark på en mesterlig måte.

Familien eier vinmarker i hvert av de 3 kjente områdene med sine individuelle jordsmonn; Terre Blanche, Caillottes og Silex. Claude og Stéphane er svært opptatt av å uttrykke de ulike jordsmonn gjennom sine viner. De har derfor laget Sancerre fra hver enkelt vinmark. Dette er fremdeles ikke så vanlig i Sancerre. De fleste produsenter blander vin fra de vinmarkene de måtte ha og kaller vinen kun Sancerre uten å oppgi vinmark
Min vin er perfekt moden 2008 årgang ifra vinmarken Chasseignes har jordsmonnet Cailottes. Jordsmonnet Caillottes består av leire og kalk i form av fossile snegler og skjell på overflaten med kalksteiner nedover i jorden. Caillottes-jordsmonnet gir mineralitet og nydelig finesse til vinene.
I vineriet presses druene forsiktig i en pneumatisk presse. Gjæringen og modningen foregår på temperaturkontrollerte tanker, hvorav 30% foregår på fat. Vinen modnes på bunnfallet " Sur Lie", i 8 måneder. Bunnfallet pumpes regelmessig over "hatten". Klaring og filtrering foregår like før tapping på flaske.

Her er mine smaksnotater ifra Les Chasseignes 2008

Sancerre les Chasseignes 2008
Claude Riffault, Loire Frankrike
Kr.199.90
Klokkeklar vin, ekstremt mineralsk, "bløt" og rund med de typiske aromaassosiasjoner som solbær, lime og mineraler. Middels + fyldig vin, ekstremt god konsentrasjon, elegant og rik med en syrlig, tørr og fast finish
*****

Dette mener jeg at er noe av det uppeste man får ifra Sancerre og vinen er nå perfekt moden og ikke så ung og "spenstig" som Sancerre ofte pleier å være! I dag er det 2010 årgangen som er på polet, den er også av superb kvalitet, men mitt råd er å la den ligge et par år på langs, om du klarer å vente!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar