fredag 13. august 2010

Nydelig dolcetto ifra Aldo Conterno


På vår reise i Italia i sommer var jeg innom en vinbutikk i Alba, mitt ærend var å kjøpe en flaske dolcetto som skulle nytes samme kveld på hotellet etter at barna var i seng og "lande" litt etter en dag med mange inntrykk hos flere produsenter. Mitt valg av dolcetto falt på en av stjerne produsentene i Piemonte nemlig Aldo Conterno, jeg har tidligere smakt hans Barbera og Barolo, men ikke dolcettoen da den ikke er å få tak i på vinmonopolet. Vi drakk vinen på hotellet og jeg ble meget positivt overrasket, dette var aldeles strålende vin og med en sum a 10 euro var det bare å dra tilbake dagen etter å kjøpe noen flasker med hjem, dette er et røverkjøp, og vinen ville nok på polet kostet rundt 220,-!


Aldo Conterno holder til i Bussia i Monforte dÁlba og kommer ifra hva man kan kalle for Barolos topp vindynasti. Aldo sin far var den kjente Giacomo Conterno, men Aldo valgte å ikke følge sin bror inn i familiens vingård og startet for seg selv i 1968. Det er den dag i dag stor kontrast mellom Giacomo og Aldo Conterno, dog har de begge to stor respekt for hverandre, regionen og dets terroir, hvor man kan si at Giacomo er tradisjonisten og Aldo er noe mer moderne i sin tilvirkning av vinen. Aldo er en meget godt likt og høyt respektert person, men selv om stilen er noe ulik mellom disse to brødrene så kommer det ut "tradisjonelle" baroloer ifra begge "husene". I dag er det Aldo sine tre sønner Franco, Stefano og Giacomo som driver familiebedriften videre
Bussia ligger ca 400 moh og eiendommen besitter totalt ca 25 hk med vinmark. Aldo Conterno lager strålende Baroloer og har flere enkeltvinmarks viner på "CRU" nivå, i tilegg til Barbera, Langhe, Chardonnay og nevnte Dolcetto.


Aldo Conterno sitt vineri i Monforte

Deres Dolcetto er laget av druer som er høstet for hånd den tredje uken i september ifra forskjellige vinmarker i Bussia. Vinifikasjonen skjer i temperaturregulerte ståltanker, mosten ligger med skallet i fem til åtte dager i 24-26 C` og rennes deretter av og gjæres ferdig. Vinen lagres i ståltanker i åtte måneder, vinen stikkes om flere ganger i løpet av de åtte månedene før den tappes på flaske. Dette bidrar til at vinen beholder sin saftige frukt, men vinen har allikevel stor fylde og struktur.




Her er mine smaksnotater etter å ha drukket vinen hjemme i gode glass og lettere avkjølt rundt 16 grader:

Frisk og utrolig tiltalende dolcetto, på duft finner man stenfrukter som mørke kirsebær, anis og blomster og et streif av noe animalsk og fjøs. I munnen er vinen utrolig fruktig, rik med middels + fylde og en god struktur. Silkemyke drue tanniner, god syre, med en tørr, lang og saftig finish. Dette er en virkelig seriøs og "stor" dolcetto med lagringspotensial, noe som er uvanlig for denne type vin!

Hvis dere kommer over denne vinen, anbefales den på det varmeste, prøv også Aldo Conterno sin Barbera eller noen av hans STORE baroloer!

SKÅL, med ønske om en vinøs helg!








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar