lørdag 4. desember 2010

Lutefisk og Champagne

Øl og Akevitt er liksom selvskreven drikke til lutefisken og all annen julemat, og det er forsåvidt ingenting i veien med det, men når jeg skal velge den optimale drikke til lutefisk, erterstuing, baconfett og sennepsaus - ja da blir det Champagne!!


Champagne støtter opp retten på en fantastisk måte, sødmefull friskhet, syre og bobler renser munn og gane og spiller godt på lag med bacon og det fete, mens rikheten, fylden og kompleksiteten i Champagnen støtter opp om fisken og løfter det hele på en utrolig elegant måte, for meg er dette optimalt.

Til vår lutefisk middag har jeg valgt to Champagner (jeg liker å sette viner opp mot hverandre): En rosé Champagne ifra Moet & Chandon og en Ruinart Brut. 


Brut Imperial Rosé ifra Moet & Chandon består av 45 % pinot noir, 35 % pinot meunier og 20 % chardonnay. Moet & Chandon er i dag verdens største Champagne produsent og er meget kommersiell i både fremstilling og drift, dog lager de stabilt gode champagner og er favoritt Champagnen til mange

Her er mine smaksnotater:




MOËT & CHANDON IMPÉRIAL ROSÉ


Frisk, ren og tiltalende rosé med godt pinot noir preg, autolyse og innslag av epler og røde bær på nesen. Middels minus fyldig med en noe svak mousse, bra syre med god lengde og eplepreget fast, tørr finish. 
Vinen koster 399,- på polet og jeg synes nok at det er i dyreste laget for denne vinen, jeg synes den passet bedre som aperitiff og et glass etter maten, men ble for spinkel og enkel til lutefisken. Til deilige sommerdager og gode salater er dette topp vin, men til krevende retter og kalde vinterdager kreves det noe mer kompleksitet!
***
R de Ruinart består av 60 % Pinot Noir og 40 % Chardonnay og altså inhen innslag pinot meunier! Ruinart er meget kjent for sine karakteristiske Champagner og kanskje også for den spesielle flasken. Ruinart har meget gode vinmarker med et jordsmonn som nesten bare finnes i Chablis, her er det sjø, salt og fossile mineraler noe som gjenspeiler stilen i Ruinart sine Champagner. Ruinart ble etablert i Reims i i 1729 av Nicolas Ruinart, Champagne huset var i familiens hender til 1950 tallet hvor de fikk økonomisk støtte ifra Baron Philippe de Rotschild men ble senere solgt til Moet & Chandon i 1960 som i dag er en del av det store luksus imperiet LVMH (Moet, Hennesy, Louis Vitton)

Her er mine smaksnotater:

R DE RUINART BRUT


Klassisk og rik Champagne med innslag av modne epler, brød, lime og mineraler på nesen. Fyldig og rik vin med fin mousse, leskende syre, god lengde og preg av modne epler også i finish. Dette er elegant og innbydende Champagne!!
Vinen koster 375,- på polet og er verdt hver en krone, vinen matcher lutefisken og dets tilbehør på en strålende måte, dette ble bra match og ble den vinen vi foretrkk til maten.
*****
Om man ikke ønsker å ta seg råd til Champagne så kan også en god Cremant ifra Bourgogne gjøre en meget god jobb. PS; til  juleribba velger jeg en rik og fyldig riesling ifra f.eks Rüdesheim og en Kaisersteinfeld ifra Leitz er et sikkert og nydelig valg!


Med ønske om en herlig førjulsstemning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar