søndag 28. november 2010

To flotte viner som varmer godt i kroppen mens gradestokken viser kalde minus grader....

Beaune 1er Cru les Aigrots 2005 ifra Michel Lafarge i Burgund og Felsina sin Rancia Chianti Classico 2006 ifra Toscana er to vidunderlige viner!

Jeg har tidligere omtalt Felsina sine viner etter at jeg besøkte de i sommer ( Felsina ) da kom deres Fontallero opp som min favoritt men den vinen er desverre ikke å få tak i i Norge, derimot er deres toppvin Rancia å få på vinmonopolet og det er ingen dum vin. Dette er enkeltvinmarksvin ifra vinmarken Rancia og vinen kan by på lang holdbarhet og stor kompleksitet.

 

 Domainet Michel Lafarge er en flott produsent i Volnay i Burgund. Michel og hans sønn Frederic produserer noen av Burgunds mest presise og gjennomtrengende viner. Domainet dateres tilbake til tidlig 1900 tall men domainets størrelse i dag kan tilskrives Michel som har drevet og eid domainet siden tidlig 60 tall. 

Domainet lager meget jevne og gode viner og kan vise til hele 16 forskjellige cuveér ifra enkel og elegant Bourgogne Rouge til deres topp vin Clos des Chenes, totalt har domainet 11,5 ha vinmark. Michel bruker mye av tidligere historikk og erfaring når han lager vin, hvordan var tidligere årganger, hva lykkes vi med da, hva kunne vi gjort annerledes er spørsmål som stilles og som danner grunnlag for riktig fermentering, temperatur, fremstilling. andel av ny og gammel eik etc.etc. 2005 årganger er alldeles strålende og kan drikkes nå men det optimale drikkevindu er nok i tidsrommet 2015 - 2025! På bestillingsutvalget på Polet er det tilgjengelig en ganske stor portefølje av Lafarge sine viner og de fleste er enkeltvinmarksviner.

Her er mine smaks notater av vinene;

RANCIA CHIANTI CLASSICO RISERVA 2006

Frisk og tiltalende Classico, 100 % Sangiovese, syrlige og mørke kirsebær, lær of fat på nesen. Fyldig, elegant og syrlig vin med flott frukt i munnen, stor lengde og fast og tørr finish. Vinen koster 276,- på polet


*****



LAFARGE BEAUNE 1ER CRU LES AIGROTS 2005

Spenstig og tiltalende Volnay. Mørke frukter, anis , fiol og bringebær på duft, typisk Pinot Noir nese. Pent fruktig, saftig og middels + fyldig med et edelt fatpreg, høy tanninstruktur, saftig, elegant med stor intensitet i munnen, tørr og fast finish. Superb vin men vil ha godt av minst 5 år til på langs! Vinen koster 433,- på polet


*****




søndag 21. november 2010

Etter reise i USA er det dags å drikke kvalitets Chardonnay ifra Russian River Valley

Tiden går så altfor fort, ser at det er en måned siden sist det ble blogget, men mye har skjedd siden den tid. Har hatt nesten tre uker i Florida sammen med familien, det var en uforglemmelig opplevelse, på vinfronten der gikk det stort sett i supermarked vin og det ble drukket mye godt ifra Robert Mondavi og Rawenswood til en meget billig penge.


Etter sol og sommer i Florida er det helt klart blitt kaldt i Norge, og i Stavanger viser gradestokken minus grader, da det er lørdag ønsker jeg både rik og fyldig vin akkompagnert av en rett som matcher vinen.
Valget falt på hjemmelaget Risotto med spinat og parmesan, soyastekt scampi og en rik beurre blanc og til drikke ble det en vin ifra Russian River Valley i California, nærmere bestemt Marimar Estate sin "Dobles Lias" Chardonnay ifra 2004.


Marimar Estate er en produsent i den spanske Torres familien og vineriet er navngitt etter eier og driver Marimar Torres. Marimar har to store vinmarker Don Miguel og Dona Margharita og Marimar har dyrket vin her siden 1975. Her er det fokus på kvalitetsvin og det dyrkes ca 2000 planter pr hektar noe som gjør at plantene må utvikle dype røtter, vinene får et bra terroirpreg og meget lavt utbytte pr ha noe som gjør druene mer komplekse og rike.


Min vin i kveld Dobles Lias Chardonnay 2004 er Marimar sin topp hvitvin, det ble kun produsert 313 kasser av denne vinen og det er en rik vin lagret på ekstra bunnfall og flere runder med batonage (omrøring av vinen og bunnfallet i fatet). Druene ble høstet i tidsrommet 3-10 september 2004, hele drueklaser ble presset på en forsiktig måte og gjæret på en miks av gamle og nye barriques. vinen har etter gjæring ligget på bunnfallet, samt blitt tilsatt bunnfall ifra andre fat etter flasketapping. Vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring og den siste tiden har vinen vært på temperaturkontrollerte ståltanker for å sikre en optimal miks av fylde og friskhet, vinen har totalt ligget på bunnfall i 21 måneder.





Her er mine smaksnoteter:

Marimar Estate, Dobles Lias Chardonnay, 2004

Flott, rik og kompleks California Chardonnay, tropisk nese, smør, touch av sitrus, hasselnøtter og generell rik duft. I munnen er vinen kompleks, tropiske fruker, granny smith eple, nøtter og pent integrert eik, man merker at vinen har ligget på bunnfall med noe florpreg. Vinen er både rund og elegant med en kremet tekstur, fin syre og god balansert friskhet. Dette er meget elegant og vellaget vin, strukturert og velbalansert med en lang, tørr og nydelig finish - denne vinen vil kunne ligge mange år i kjelleren, vinen kler retten på en fortreffelig måte.


På polet koster vinen 329,- 
*****