onsdag 8. august 2012

40 år gammel Tawny ifra Andresen

40 år gammel Tawny port er ikke hverdags, og J.H Andresen sin utgave er vel verdt et glass!

Portugal produserer flere typer portvin, den som vi kanskje drikker mest er LBV (late bottled vintage) som er en sent tappet årgangsportvi. Denne tappes etter 4-6 år lagring på fat og som da er drikkeklar. Andre typer portvin er Vintage som er årgangsportvin med 2-4 år på fat før tapping, deretter krever vinen lang flaskelagring, gjerne 20-30 år for de beste årgangene. Vinene lagres ofte på fat i de gamleportvinshusene i Porto i Villa Nova de Gaia.Vintage lages kun i de beste årgangene, og gode årganger i nyere tid er 07, 05, 03, 97, 94, 85, 83 og 77.
Porto og Villa Nova de Gaia
Lagret Tawny som "min" vin er er det man kaller en "ekte" Tawny. Dette er gyllne fatlagrede portviner med aldersbetegnelse, det finnes fire kategorier, 10, 20, 30 og 4o years old. Årene indikerer gjennomsnittet av innholdet på flasken. Loven krever at vinen skal ha sensoriske kvaliteter som gjenspeiler den alderen som vinen har. Dette er en type vin som står høyt i kurs hos produsentene, da den stiller høye krav og kunnskap til kjellermesteren, slik at han kan "blende" riktig, der kunsten er å kombinere alderens kompleksitet og samtidig bevare friskhet og spenst i vienen. En "siste" kategori Tawny er Colheita, dette er en fatlagret Tawny ifra en enkelt årgang, og den er minst lagret i 7 år på fat, før den tappes på flaske. Lagret Tawny lagres altså på fat og er da drikkeklar mens en Vintage må ha videre lagring på flaske!
Fremstilling av portvin skjer ved at man starter som om det skulle vært en rødvin, og lar drueskallene gjære sammen med mosten. Man bearbeider mosten aktivt, da ekstrasjonsfasen er kun to til tre dager. Tradisjonellt bearbeider man mosten med føttene i gjæringskar kalt "lagares". Vinen renner deretter av og det tilsettes sprit ca 30 timer etter gjæringen er i gang for fullt. Det er derfor portvin er "søt" da gjæren ikke har fått "spist" opp sukkeret i mosten. Etter at gjæringen er stoppet, er det den videre behandling og lagring som avgjør hvilken type portvin og kvalitet som blir sluttresultatet. De mest kjente kvalitetsporthus er Niepoort, Ramos Pinto, Andresen, Taylors og Fonseca og de tre første er mine favoritter!
På vei nedover i Dourodalen

J.H Andresen er i dag, 160 år etter at det ble grunnlagt et av få portvinhus som fremdeles er uavhengig og 100 % familieeid. Alle deres portviner er vinifisert på deres vingård Quinta das Aranhas som er i nærheten av Tua elven, midt i Douro regionen. Andresen har i dag ca 40 ha med A-klassifisert vinmark som sørger for superb kvalitet til deres spennende og brede portvins portefølje. Du kan den dag i dag få tappet Colheita i fra fat ifra 1910, direkte ifra deres kjeller!

Her er mine smaksnotater av 40 TO Tawny som ikke har vært på markedet så veldig lenge:

Andresen 40 YO Tawny - # 597730
J.H Andresen, Portugal
Kr 641,- - er nedsatt og kostet tidligere ca 850,-

Gyllen og kompleks vin! Innslag av tørket frukt og dadler, julekaker, fat, karamell og nøtter. Deilig duft, søt, myk og kompleks i munnen, streif av sitrus og tørkede frukter. Vinen fremstår som "spenstig" med stor konsentrasjon og lengde, og den sitter fast og behagelig i munnen. Dette er fantastisk vin til julen, eller et glass som meditasjon/kose vin. Delikat og lekkert
*****

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar