søndag 12. august 2012

Biodynamisk ifra Zind-Humbrecht

Domaine Zind-Humbrecht i Turckheim i Alsace er en av de store biodynamiske vinprodusenter i Europa. Her er det ingen kunstig vanning og kunstig gjødsel. De biodynamiske produsenter bruker Rudolf Steiner sine prinsipper og gjødsler hovedsaklig med kumøkk som begraves i kuhorn over vinteren, eller kvartskrystaller som er blandet med vann. Begge deler tynnes ut i nærmest homøpatiske doser som tilføres vinmarkene 2-4 ganger i året. Biodynamiske dyrkere bruker også månens- og planetens posisjoner, og all beskjæring vil f.eks foregå før nymåne.
Det er delte meninger om biodynamisk dyrking, både for de at det er noe "sært" og dernest for de at det finnes relativt lite vitenskapelig grunnlag for metodene - Dog er det ingen tvil om at kvalitets produsenter som Humbrecht, Nikolaihof, Ostertag og Leflaive leverer fremragende og komplekse viner. Dette skyldes at økologiske og biodynamiske vinplanter utvikler et rotsystem som går mye dypere enn konvensjonelt dyrkede planter som får næringen servert i jordens topplag og som derfor ikke har behov for å gå dypere. De biodynamiske plantene utviler derfor druer med  kompleksitet og terroir preg, og står også bedre rustet mot perioder med tørke eller mye nedbør.
Et annet spørsmål som er hett om dagen er de biodynamiske produsentene sin bruk av lite svovel, de hevder at de kan nøye seg med vesenlig mindre dosering av svovel, forde at de biodynamiske plantene har et bedre immunforsvar. Dette er i dag en het potet da flere påpeker at noen biodynamiske viner tåler lite lagring og blir raskt okisderte grunnet for lite svovling ved tapping.
Domaine Zind-Humbrecht er i dag drevet av Olivier Humbrecht som var den første franskmann med tilttelen Master of Wine og har således gode kunnskaper om vin.
 Domainet har produsert vin siden 1959, men familien har røtter innen vinproduksjon siden 1620. Domainet har i dag ca 40 ha med vinmark i de fem landsbyene Hann, Hunawihr, Gueberschwihr, Wintzenheim og Turkheim hvor også domainet er plassert. Zind-Humbrecht startet i 1998 med økologisk produksjon, og videre i 2000 gikk han over til økologisk/biodynamisk og i 2002 ble domainet sertifisert som biodynamisk.

Her er mine smaksnotater av Zind-Humbrecht Riesling ifra 2007

Zind-Humbrecht Rielsing 2007
Alsace, Frankrike
Kr 234,- (er nå ute av polets liste) 
Gyllen og frisk, rik og kompleks riesling. Typisk alsace stil med innslag av røde epler, fersken, flint, mineraler, smør og sitrus. Deilig syre, veldig rik og konsentrert med stor intensitet og duften følger smaken. Imponerende munnfølelse, lang og deilig finish. Superb vin og jeg tenker at disse biodynakiske vinene ofte er rikere, dypere og mer komplekse? Dette er en 2007 årgang og denne er nå på topp og noen år fremover!
*****

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar