søndag 14. mars 2010

Leitz - Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Spätlese 2008 - Rheingau Tyskland


I fjor høst kjøpte jeg flere av topp vinene til Leitz - de fleste skal fortsatt ligge noen år, men i går var jeg nysjerrig på Spätlesen ifra 2008 og siden Sushi sto på menyen så var det dags for å teste vinen både selvstendig og som følge med hjemmelaged sushi.

På utseende har vinen middels intensitet, lys gul farge, vinen virker ungdommelig og man kan se noe tegn til Co2.
I nesen har vinen middels+ intensitet, den har en kompleks duft og aroma assosiasjoner går mot epler, blomster, fersken og mineraler.
Vinen er tørr mot halvtørr med lav alkohol (7,5 %) - den har en distinkt restsødme, den er noe lett perlende i inngangspartiet og har medium syre som sitter fint mot den store fylden. Vinen sitter nydelig og fast i munnen, den er mineralsk med en deilig lang ettersmak. Den smaker som den dufter, men man finner også noe hvit moden pære på smak som virker noe vel fremtredende.
Dette er en vin som er nydelig balansert mellom syre, sødme og kompleksitet, og den har en lang og deilig lengde. Vinen drikker bra nå, men jeg tipper at den er enda bedre om en 4-6 år. Dette er Leitz på sitt aller beste!

Vinen står bra til Sushien da sødmen tar soyasaus, wasabi og chilistekt scampi på en god måte, men jeg vil nok rent personlig foretrekke en vanlig trocken Riesling med noe høyere alkoholinnhold. Vinen vil ellers være aldelses nydelig til ost og frukt/bær desserter, eller bare deilig kos på en nydeli vår/sommerdag.

Roseneck heller sør mot Rhinen, jordsmonnet inneholder kvarts og skifer. De beste spätlesene til Johannes Leitz kommer herifra, Berg Roseneck er en av hans toppviner.


Nigiri sushi med salma laks, og makirull med reker og avokado og chilistekt scampi med avocadokrem

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar