lørdag 11. september 2010

Biodynamiske Nikolaihof ifra Wachau i ØsterrikeNikolaihof er Østerrikes eldste vinprodusent datert tilbake til år 985 og har de siste 110 årene vært i hendene på familien Saahs. Nikolaihof har siden 1971 dyrket sine vinmarker etter biodynamiske prinsipper og lager usedvanlig rene og holdbare viner. Nikolaihof er Østerrikes og faktisk europas første sertifiserte biodynamiske vinprodusent og prinsippene er ganske sære og prinsippfaste og kan virke noe rare for de fleste av oss, men det betyr ingen ting for Nikolaihof, som har bevist så mange ganger at deres produksjonsmetoder gir strålende og meget holdbare viner.

Jeg besøkte Nikoliahof våren 2009 og vi ble behøriget guidet rundt av sønnen til Nikolaus og Christine Saahs som eier og driver Nikolaihof. Nikoliahof er et familiedrevet vineri og gjestehus drevet av deres datter, vineriet drives etter biodynamiske prinsipper og de er inspirert av Nikolaus sin mor som var en antroposofisk doktor som er inspirert av Rudolf Steiner sine prinsipper. Prinsippene  rundt biodynamisk dyrking går kort fortalt ut på at man bruker møkk som begraves i kuhorn over vinteren, samt at man bruker kvartskrystaller blandet med vann. Begge deler vannes ut i nærmest homøopatiske mengder og tilføres vinmarken 2-4 ganger i året, i den biodynamiske verden er det også viktig å følge månens og planetenes posisjoner. For eksempel vil all beskjæring foregå rett før nymåne, men man planter etter fullmåne, det er heller ikke tilatt med noen form for sprøytemidler, kunstgjødsel eller plantevern midler. Dette gjør at røttene på vinrankene går dypere enn på vanlig tradisjonelle vinmarker for å finne vann og næring og ofte er vinene rikere og mer holdbare.


Vinrankene til Nikolaihof er i snitt ca 50 år gamle og det er Riesling og Gruner Vetliner som er de to store stjernene og det er virkelig elegante viner Nikolaihof lager! Kombinasjonen med biodynamisk dyrking gjør at røttene på rankene går dypt etter vann og næring, dette gjør at også i vanskelige år som 2002 lagde Nikolaihof strålende viner og i året etter som var ekstremt varmt kunne igjen Nikolaihof produsere elegante viner med moderat alkohol og høy syre, mens naboene strevde med mye sukker,rask modning av druene, høy alkohol og lav syre. Nikolaihof påpeker at deres vinranker sjelden viser tegn til stress og at det er harmoni og sunne marker som danner grunnlaget for druematerialet.


Nikolaihof bruker heller ALDRI tilsatt kultivert gjær, Nikolaihof mener at denne type gjær er den største tyven av energi i vinen og gevinsten med naturlig gjær og spontangjæring viser seg i finish og i lengden i vinen. Kjennetegnet på Nikolaihof sine viner er at de er tette, mineralske, meget elegante og har  relativt høy syre.

En av mine Nikolaihof viner er;

NIKOLAIHOF VOM STEIN RIESLING FEDERSPIEL 2008


Klokkeklar riesling nese. Nydelig duft av aprikos, fersken, blomster og mineraler. Vinen er klokkeklar og ren, kompleks og middels pluss fyldig, elegant i munnen med stor intensitet og en noe sitrus og lime preget avslutning. Dette er meget pent laget vin som drikker godt nå men tåler allikevel 10-20 år til i kjelleren! 


Vinen koster på polet 249,- 
*****
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar