søndag 12. september 2010

Dopff & Irion - en gamel traver ifra Alsace

Dopff & Irion holder til i landsbyen Riquewhir –  den vakreste av landsbyene langs vinveien -La route des vins- som strekker seg gjennom Alsace. Eguiseheim, Riquewihr, Ribeauvillé og Mittelberghei er alle som klippet ut av et av Grimm-eventyr, men Riquewhir er den mest pittoreske av dem alle med gamle bindingsverkshus og brosteinsgater.




 I denne lille middelalderbyen var det særlig to familier som utmerket seg; Dopff og Irion. De hadde laget vin i mer enn 300 år hver for seg da de slo seg sammen i 1945. I dag er firmaet blant de ledende i Alsace.



Alsace, denne nørdøstlige delen av Frankrike er en fascinerende blanding av fransk og tysk særpreg. Voges-fjellene skiller dalen fra det øvrige Frankrike, Rhinen skiller den fra Tyskland. Klimaet er nordlig, men allikevel perfekt, på grunn av usedvanlig mange soltimer og lite nedbør. Vintrene er kalde og sommerne er varme, altså perfekt for druer. Nedbørsmengden er rundt 500 mm per år.
Klima og det geologiske mangfoldet er årsaken til alle druesortene som dyrkes i Alsace. Jordsmonnet er meget variert; alt fra kalk og mergel til granitt, sandstein, sand og leire, som igjen gjenspeiler de enkelte vinmarkers egenartede karakter. 82 % av produksjonen er hvitvin.
Alsace er en av de få områder i Frankrike hvor vinen normalt, utover appellasjonsbetegnelsen, bærer navnet etter druen den er fremstilt av. 



I sommer på vei til Italia tok vi en snartur innom Riquewihr og hadde en lunsj samt smakte på både Dopff & Irion sine viner, samt noen andre produsenter. Når jeg smaker på Dopff sin Gewurztraminer får jeg flashback til 80 og tidlig 90 tallet med Gravlaks, sennepsaus og selvsagt Dopff & Irion sin Gewurztraminer, det var jo nærmest en regel å regne! Nå er der nok flere gode Alsace produsenter tilgjengelig i dag enn da, og det er vel også andre viner en Gewurztraminer som matcher gravlaks :-).


Det er spesielt en riesling til Dopff & Irion jeg har et nært forhold til og det er deres Riesling Grand Cru Schoenenbourg ifra 2002. Den vant gullmedalje for beste hvite når den kom på markedet i 2005 og jeg kjøpte da en kasse av denne vinen og har fulgt den opp stort sett med en flaske hvert år og hvilken stor forandring vinen kan vise til.

I starten var det veldig mye petroleum på både nese og i munn, men i 2007 lukket den seg og ble veldig anonym og petroleumspreget var nærmest borte, nå i 2010 tror jeg denne vinen er på topp og vil drikke meget bra i fem til sju år fremover.



Grand Cru vinmarken Schoenenbourg på 9 ha i åssiden bak landsbyen Riquewihr, det dyrkes her Rielsing og Muscat



Her er mine smaksnotater av Dopff &  Irion Grand Cru Schoenenbourg 2002:

Kompleks og tiltalende riesling med innslag av, honning, voks, aprikos, fersken, blomster og mineraler på nesen. Fyldig vin med et streif av sødme inn, fin syre, lett petroleumspreg, stor konsentrasjon og lengde med en syrlig, tørr og mineralpreget finish. Dette er flott vin og jeg er glad for at jeg fortsatt har noen flasker i kjelleren. Dette er Alsace på sitt beste og denne vinen ville kunne fint ha matchet en tørr GG vin ifra Rheinhessen eller Pfalz.
*****
 Vinen koster på polet 260,- men da er det årgang 2008.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar