lørdag 25. september 2010

Lammesadel med to store viner

Det er helg og etter mye lett sommermat, sushi og italiensk mat er tiden inne for ferskt lammekjøtt ifra Kvitsøy. Valget falt på hel lammesadel stekt på benet, rikt "panert" med urter og hvitløk, soppfrikasse med kantareller, shitake, østerssopp og spinat, fløtestuede poteter med hvitløk og en godt redusert lammesjy med løkmarmelade :-) Så god mat fortjener gode viner og jeg valgte å grave dypt i kjelleren etter noen godbiter, valget falt på Charmes Chambertin Grand Cru 2006 ifra Perrot-Minot i Burgund og en S.L.V ifra Stag`s Leap Wine Cellars ifra Napa Valley. Jeg liker godt å matche to viner opp mot maten for å se hvordan de fungerer mot hverandre. Her snakker vi om ganske kraftig og fyldig men dog ung Burgunder på druen Pinot Noir og kraftigere Cabernet Sauvignon ifra USA. 
Gevrey-Chambertin er den største kommunen i Côte-de-Nuits og det er her Charmes Chambertin holder til med totalt 12,2 ha vinmark, og ingen andre kommuner i Burgund kan skilte med så mange grand cru-vinmarker, i alt ni. Vinstilen  spenner gjerne over hele registeret fra kraft og fasthet til finesse og eleganse. Som unge lukter cruvinene ofte av jordbær, bringebær, kirsebær, plommer, fioler, vilt og underskog, men de store vinene kan være ganske lukkede i ung alder, da er kommunevinene noe bløtere i anslaget.

Her er mine smaksnotater av Charmes Chambertin Grand Cru 2006 Domaine Perrot-Minot:


Ung stor grand cru med nydelig duft av bringebær, kirsebær, plommer, syrlige mørke skogsbær, anis og fuktig skogbunn og jordlige toner. Fyldig og rik vin med fabelaktige frukt i munnen, strålende syrestruktur og pene tanniner i finish. Fyldig og rik burgunder men bør få minst 10 år til på langs! ****+


Stag`s Leap Wine Celler er vineriet som slo ut franskmemmene i den berømte Paris smakingen i 1976. Det ble det året arrangert en blindsmaking av de beste vinene i Frankrike mot de beste ifra California og i kategorien røde viner slo Stag´s Leap S.L.V Cab Sauvignon 1973 ut blant annet Mouton Rotschild og Chateau Haut Brion, Franskmennene var i sjokk og har enda ikke kommet over tapet! Så det er ingen dårlig vin som står for tur :-) S.L.V kommer den dag i dag ifra vinmarkene ifra 1970 og vinen fermenteres i temperaturkontrollerte ståltanker og ligger deretter i 24 måneder på barriques hvorav 43 % er på nye franske eikefat.

Her er mine smaksnotater av Stag`s Leap Wine Cellars S.L.V Cabernet Sauvignon 2005:


Mørk rød farge, mørke stenfrukter og florale aromaer på nese, i munnen endrer bilde seg til noe urtete, trøffler, kirsebær,mørke plommer, kakao og et streif av vanilje. Vinen er meget kompleks, fyldig, nydelig balansert, rik, noe eik og samtidig silkemyk. Lang og fast finish men vinen skjemmes av litt høy alkohol (14,5 %) *****


Begge vinene satt bra til maten men jeg må si at SLV var hakket fyldigere og rikere og matchet derfor maten aller best, dog var begge vinene unge og vil lagre godt i 10.20 år fremover, dette er store viner i 1000,- kroner klassen og skal nytes med andakt og ikke minst få den tiden de trenger får å komme 100 % til sin rett :-)

Skål og god helg!!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar