onsdag 6. juli 2011

Franciacorta ifra IL Mosnel

Franciacorta  ligger midt i Lombardia og omhandler Franciacorta DOCG for musserende viner og Terre di Franciacorta for rød og hvitviner.  Franciacorta har vært kjent for kvalitetsviner i flere hunde år, men det er i de senere år de musserende viner virkelig har kommet på banen. 
Franciacorta DOCG lages på den originale klassiske Champagnemetoden med annengangs gjæring på flaske og druene som skal brukes er Chardonnay, Pinot nero, og Pinot bianco, det er et krav at vinen skal lages på classico metoden og de fikk eget DOCG i 1995. Vinene har mye til felles med Champagne, men Franciacorta vinene har ofte litt mer sødemfulle fruktaromaer på grunn av et noe varmere klima
Il Mosnel har spesialisert seg på vin siden 1968 under veiledning av Emanuela Barboglio som døde i 2007. Vinhuset er kjent for høy tetthet av vinstokker pr hektar og lavt utbytte av druer, kriteriene for dyrking er maks 50 hl per hektar vinmark slik at man får et godt konsentrert druematerial
Druene høstes for hånd i små kasser i begynnelsen av september og etter nøye utvelgelse presses druene i en pneumatisk presse, blandingen for Il Mosnel Brut er 60 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir og 10 % Pinot Blanc og førte gang denne vinen så dagens lys var i 1979, vinmarkene det høstes druer ifra er Larga Cani, Mosnel, Camili og Tesa. Mosten gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker med unntak av 30 % som gjæres på små eikefat for å tilføre rikhet til vinen, vinen tappes på flaske i mars og annengangsgjæring tar til og vinen modnes i den gamle kjelleren i 24 måneder før sedimentene fjærnes og liqueur déxpedition tilsettes, vinen korkes og vaires og lagres deretter i nye 24 måneder. Det betyr at ifra druene høstes til vinen slippes på markedet er det gått 4,5 år, da synes jeg Kr 208,- for en flaske er høyst akseptabelt.
Il Mosnel, Franciacorta Brut 
#561880 - Kr 207,90,-


Frisk og eplepreget vin med lett innslag av autolysearoamer (brødbakst og brioche) på nesen. Frisk i munnen med gult eplepreg og middels fylde, moderat dosage med fin syre og krisp deilig lett bitter finish. Deilig og lettdrikkelig og absolutt en favoritt som "terassevin"
****

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar