fredag 8. juli 2011

Sancerre Rosé ifra Laporte

Loire  som ligger sør vest for Paris har fire underområder (Øvre Loire, Tourraine, Anjou og Nantes) og det er særlig øvre Loire vi nordmenn nyter mest vin ifra med deres to kjente appelasjoner, nemlig Sancerre og Pouilly Fume.
Appelasjonen Sancerre er nok mest kjent for sine friske krispe hvite viner på druen Sauvignon Blanc, men det lages også noe Rose- og rødvin av pinot noir druen og Rosé vinen til Domaine Laporte er slettes ikke noen dum vin. Laporte ble gunnlagt i 1850 midt i hjertet av Sancerre og de har i dag ca 20 ha vinmark fordelt på ca 80 % Sauvignon Blanc og 20 % Pinot Noir som brukes til Rosé Sancerre og rødvin.
Vinene ifra Laporte er typeriktige og terroir preget og de har blant annet vinmark i La Cassure hvor den geologiske formasjonen har delt dalen inn i to distinkte bergarter hvorav den ene siden er preget av flint og den andre er preget av kalkstein. Vinene blir som oftest vinifisert hver for seg, slik at man får viner med individuelt terroirpreg
Domaine Laporte sin Sancerre Rosé Les Grandmontaines er vinifisert av håndlukkede druer med 24 timers maserasjon, vinen gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker i 8 dager og vinen modnes på bunnfallet til flasketapping i mars måned.

Sancerre les Grandmontaines 2010
Laporte, Frankrike
Kr 159,90 - #91916 

Lys lakserosa Sancerre Rosé med innslag av mineraler, flint, røde bær og urter på nesen. Fruktig anslag i munnen med frisk syre. Slank og delikat med bærpreget frukt, lang ettersmak, deilig sødme, stram, tørr og krisp avslutning.
Dette er relativ rik rosévin som gjerne kan nytes alene, men den vil passe perfekt til gode salater og kyllingretter
***** 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar