fredag 16. september 2011

Priorat - Catalonias prestisjetunge vinområde

Tosalet Priorat Old Vines 2009

På 1800 tallet var Priorat en av de største vinområdene i Spania, men på grunn av vinlusen som herjet i Europa på slutten av samme århundre forsvant så og si Priorat ifra vinkartet. Nå er midlertidig Priorat på full fart tilbake og vinene herifra er i dag blant de mest etterspurte, og området produserer helt klart noen av Spanias flotteste og ekslusive viner.
 Danske Nicholas Hammeken som har jobbet med vinproduksjon i flere land etablerte import firmaet Vinico i 1996. Hans fasinasjon for spansk vin resulterte i at de er i dag etablert i byen Javea i Alicante hvor de i dag er en betydelig eksportør av Spansk kvalitets vin. Vinico sin filosofi er tuftet på "nye Spania" og viner i fra Priorat hvor det brukes gamle druesorter, eldre vinstokker og lite fatbruk passer spesielt godt inn i porteføljen. Her er det fokus på frisk frukt, terroirpreg ifra et skiferholdig jordsmonn, konsentrasjon og kompleksitet som gjelder, og jeg må si at jeg liker det!
.
Vinico eksporterer flere typer vin, blant annet Aventino ifra Ribeiro del Duero og Flor del Montegro ifra Yecla. Jeg vil nok si at denne vinen ifra Tosalet er den beste vinen ifra denne eksportøren og prisen er virkelig god! Vinen er laget på moderne måte med en fruktig stil, den er ueiket og vinstokkene er i snitt 45 år gamle med en superlav avkastning på kun14 hl/ha - det erekstremt lavt! Druemosten i det karrige jordsmonnet blir ekstra konsentrert da røttene må dypt for å finne næring og derav også det lave utbytte

Her er mine smaksnotater av denne flotte vinen:
Tosalet Priorat Old Vines 2009
Vinico, Catalonia, Spania
#80224 - Kr 150,-
*****
Vinen er basert på en blanding av 20 % Cabernet Sauvignon, 30 % Carignan og 50 % Grenache. Vinen er mørk og tett med intens aroma av mørke bær, plommer, svisker, blomster og et svakt streif av pepper. Vinen er fruktig, fyldig med deilig syre og imponerende struktur. Vinen sitter ordentlig godt i munnen og har en lang og fruktig ettersmak med en noe merkbar alkohol (15%). Tanninene er myke og elegante og vinen drikker godt nå men noen år på langs gjør vinen bare enda bedre!

God helg! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar