torsdag 15. september 2011

Lite Champagnehus med stor Champagne

Dehours Grande Réserve Extra Brut er stor Champagne til en veldig hyggelig pris. 
Domainet Champagne Dehours et Fils er et familiedrevet Champagne hus som drives i dag av Jerome Dehours og hans svoger. Det var bestefar Ludovic som var en av pionerene på 30 tallet for uavhengige vindyrkere som startet det hele. På 70 tallet var det Jeroems far Robert som tok til orde for å lage Reservé Champagne i gode årganger, slik at man hadde reserver baser på lager i et solera system til minde gode årganger. På den måten var Dehour en av initiativtakerne til å sikre jevn produksjon av NV Champagne (non vintage) 
 
Dehour ligger på sørsiden av Vallée de la Marne i en liten søvnig landsby ved navn Cerseuil, det er et typisk vinhus med mange bitte små parseller og Dehour dyrker druer på hele 42 små plotter. Jordsmonnet er karrig og kalkholdig og vinplantene er plantet ifra toppen av dalen og nedover i uregelmessige folder for å skape en langsom modning av druene

Dehours Grande Reservé Extra Brut består av 46 % Pinot Meunier, 6 % Pinot Noir og 16 % Chardonnay og er en blend av det litt sommerlige slaget med 25 % reservé vin. Vinen er meget terroir preget og den er ikke tilsatt liquers déxpedetion (søt vin) ved dosage etter degorgering (fjerning av sedimentene/bunnfallet og omkorking) som fant sted den 7, januar 2011, slik at den er meget tørr med kun 2 g sukker og 7 g syre. Den har heller ikke hatt malolaktisk gjæring, slik at den har virkelig bevart sin krispe og friske stil.
Her er mine smaksnotater;

Dehours Grande Reservé Extra Brut
Champagne, Frankrike 
#9389701 - Kr 289,- - Bestillingsutvalget
*****
Fantastisk Champagne med frisk og moden nese med innslag av epler, lime, nøtter, tørket sopp og mineraler.  Distinkt moden frisk vin med flott fylde og kompleksitet, mineralpreget med fin syre. God lengde i munnen og deilig kompleks og mineralsk moden finish. Stilen på vinen er av det meget tørre slaget og prisen er helt klart upåklagelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar