søndag 11. juli 2010

Besøk hos Fattoria Felsina

Vårt første besøk på vår rundreise startet hos Fattoria Felsina Berardenga og vi ble møtt av en hyggelig dame ved navn Caterina Mazzocolin som var en del av familien som eier vingården. Felsina produserer viner i både Chianti Classico og i sub sonen Crete Senesi som er en av de seks andre chianti sonene utenom Classico, alle sonene har i dag DOCG status.
Vi startet med en kjørerunde rundt i vinmarkene og ble ordentlig satt inn i de forskjellige vinmarker og terroir, og forskjellen på deres viner i Classico vs Senesi, og turen i vinmarkene ble avsluttet i Rancia som er deres toppvinmark hvor druene til deres reserva Chianti Classico ved navn Rancia blir hentet ifra. Oppindingssystemet i vinmarkene er enkel Guyot og utbytte på Rancia er ca 40-45 hl/hk som er meget lavt og som sier noe om deres kvalitetsprofil!
Etter en runde i vinmarken var det en tur i kjelleren og deres viner blir lagret på store botte og vanlige franske barriques.
Den gamle kjelleren med store botte (eikeliggere)
Den nye kjelleren med barriques (fransk eikefat på 225 l)

Felsina produserer også olivenolje og den er helt i verdenklasse, de sorterer oliven på samme måte som druer, og hos Felsina dyrker de fire forskjellige oliventrær med forskjellige egenskaper, her er det nøye gjennomtenkt over hva som dyrkes hvor, og her er det terroir og jordsmonn, og hvordan olivenmarkene er vendt som bestemmer hva som dyrkes hvor. Felsina sine oljer er svært konsentrerte og de skal brukes med stor aktsomhet, de egner seg best som en aromaforsterker og ikke til vanlige dressinger, til det bruker man "vanlig" olivenolje.

Sorteringsmaskin og presse for oliven
Fersk olivenolje i verdensklasse!!

Smaking av deres fire " Grand Cru" oljer

Lunsj hos Felsina, første rett er nydelig risotto med spinat og kjøttsaus av deres egne kalver :-) Hermine synes maten er topp, men står over oljene....
Vinene vi smakte til lunsjen: I Sistri Chardonnay, Castello de Farnetella (deres enkleste Chianti ifra Senesi), Felsina Berardenga (deres standard Chianti Classico), Felsina Rancia (deres topp reserva), Fontalloro som er deres supertoskaner på 100 % Sangiovese

Deres Fontalloro smakte vi i både 2006 og 1990 årgang, på denne måten fikk vi smakt en ordentlig moden vin på 20 år og virkelig se potensialet i denne flotte vinen.

Kort oppsummert om vinene og våres inntrykk:

Chardonnayen drakk vi som første vin ut, jeg noterte ikke, men det var en god Chardonnay med tropiske aromaer, god syre, fast i munnen og noe fatpreg, pent laget Chardonnay, og en av de bedre italienske jeg har smakt?, på polet koster denne vinen 163,-

Castello di Fornatella er en enkel og billig Chianti ifra Senesi som drikkes ung, sitter fint i munnen og er en pent laget vin. Pris på polet er 109,-

Felsinas Chianti Classico kommer ifra Berardenga distriktet som ligger nord-øst for Siena og så lang sør som man kan komme i Chianti classico sonen. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene her er 30 - 50 år og det er enkel Guyot som brukes som oppbindigssystem for vinstokkene. Vinen gjæres ved 28-30C i 12-15 dager med automatisk nedpress av "hatten" av skall som legger seg på toppen av gjæringsfatet. Etter fem til seks måneder i gjæringsfatet blir vinen rennt av og overføres på små og medium store eikefat for 12 måneders lagring og deretter 3-6 måneder på flaske før den slippes ut på markedet. Skal man først ha en ordentlig og typeriktig Chianti så er Felsina en av de sikreste og beste kjøpene man kan gjøre på polet - når man også tar prisen i betraktning så må jeg si at dette er nesten som røver kjøp å regne, prisen ligger i dag på kr 149,-

Frisk og spenstig classico, dufter nydelig av løv, moreller, lær og et streif av tobakk. I munnen har den en en hærlig kjølig frukt (ikke noe kokt saft her!) fin medium syre, pene snille og godt intgrerte tanniner, vinen sitter godt i munnen og har en medium lengde med en god og stram avslutning. Dette er en upperlig allround vin og passer således perfekt til bare et godt glass vin eller til all slags medum retter som pizza, pasta, kjøttretter og annet snadder som ikke er for komplekst! 2007 årgangen i Toscana er en meget god årgang og Felsina har her laget en vin som er drikkeklar nå men tåler godt noen år på langs før den må drikkes!
(dette er mine tidligere notater om denne vinen, og gjelder enda :-)

Rancia er deres topp reserva, vinen lages på samme måte som standard Classicoen, men kommer ifra enkeltmarken Rancia, druene håndplukkes og vinen lagres på fat i 12-18 måneder og deretter 6-10 måneder på flaske før den slippes på markedet. Dette er en flott og kompleks vin, stor fylde med flott struktur og nydelige inntegrerte drue og fat tanniner, vi smakte på 2006 årgangen, og den er selvsagt ung og fortjener mange år på langs før den nytes. Pris på polet er 277,-

Fontalloro er Felsinas supertoskaner, men er laget 100 % på Sangiovese og ikke en blend av andre duer, grunnen til at den er en supertoskaner er at den ikke blir klassifisert som en Chianti Classico grunnet at de bruker druer ifra både Classico (Fontalloro og Poggio al Sole) og Senesi (vinmarkene i Casalino og Arcodossino, ergo får vinen en IGT status og ikke DOC eller DOCG. Dette er etter min mening Felsinas beste vin, her er det gamle vinstokker og nydelig blend av to forskjellige terrioir med mye kalk i Classico og sand og leire i Senesi, druene blir håndplukket i to omganger og det er bare de beste klasene som blir brukt. Vinen modnes på barriques i 18-20 må neder og deretter på flaske i 8-12 måneder.

Vinen er nydelig kompleks, her er det tobakk, høstløv og krydder på duft, medium tanniner og deilig lang fast lengde i munnen, 1990 årgangen vi smakte var fløyelsmyk og helt strålende. Dette er superb vin som fortjener minst 15 år på langs før den drikkes!!
Jeg kjøpte med noen flasker hjem da den ikke er å få tak i på polet :-)

Dette var et særdeles hyggelig besøk, vi fikk en flott omvisning og fikk smake alle deres viner akkompoagnert av en nydelig lunsj med hyggelig vertskap. Felsina er en av mine favoritter og de skuffet ikke her heller, kona var også fornøyd :-)

1 kommentar:

  1. Tøft! Kjenner meg igjen i din blogpost. Kona, jeg og et vennepar besøkte Felsina sommeren 2007, og det var en opplevelse! Gioseppe Mazzocolin "himself" viste oss rundt. Nils Flaaten, vinimportør og en venn av meg, dukket også opp. Vil aldri glemme besøket.

    Mvh
    Torgeir Sesseng, Trondheim

    SvarSlett