Etter besøk hos Felsina var ettermiddagen satt av til en annen flott produsent, nemlig Isole e Olena. Vi var spente og hadde store forventninger til besøket. Martha (kona til Paolo) tok i mot oss og viste oss rundt i kjeller og på eiendommen, eg deretter smakte vi på deres Chianti Classico, super toskaneren Caparello og to av deres viner ifra deres eiendom i Piemonte, hvor det hele ble avsluttet med et lite glass ifra deres enestående vin santo :-)
Martha De Marchi (kona til Paolo) viser en oversikt over deres vinmarker
Isole er nå sentrum for produksjonsfasilitetene ved Fattorie di Isole e Olena. De Marchi-familien er opprinnelig fra Piemonte, der tre generasjoner har drevet og utviklet vinmarker ved eiendommen Villa Sperino i nærheten av Gattinara. I dag er familien også tilbake i Piemonte for å utvikle eiendommene og vinmarkene videre og vi fikk smake på to av deres nebbiolobaserte viner som var strålende.
Fattorie di Isole e Olena drives i dag av energiske og reflekterte Paolo di Marchi, som etter italienske forhold er svært internasjonal i sin tilnærming til vitikultur og vinifikasjon.
Paolo di Marchis første grep ved eiendommen fant sted i 1976. Formålet var å skape en moderne eiendom i en region som på dette tidspunktet var nedkjørt både med hensyn til reputasjon og kvalitetsforståelse. Kjellerfasilitetene ble fullstendig modernisert og flere eksperimentelt drevne vinmarker dedikert til dyrking av internasjonale druesorter ble etablert. Paolo di Marchi tilhører den første generasjonen vinmakere i Toscana som viste vilje til å bevege seg bort fra den tradisjonelle druemiksen med innslag av hvite druer i en relativt lett og ukomplisert stil til fordel for en mer konsentrert og lagringssterk vinstil med sangiovese i sentrum for produksjonen.
Samtidig startet Paolo di Marchi utviklingen av en ren sangiovesebasert vin basert på høyt beliggende vinmarker, lave avlinger og lagring på små eikefat. Tanken bak prosjektet var å skape en konseptuelt ny forståelse av sangiovese. Grepene bestod i å utnytte det beste og mest konsentrerte druematerialet som eiendommen produserte og kombinere med en forholdsvis varm vinifikasjon / maserasjonstid på ca 20 dager. Deretter fulgte lagring på små franske eikefat i ett år og påfølgende modning på flaske i en like lang periode. Vinen fikk navnet Capparello og er i dag regelmessig blant de best reputerte og mest etterspurte toppvinene fra den sentrale delen av Toscana. I dag er oppskriften for produksjonen ytterligere utviklet på grunnlag av erfaringene. I dag anvendes 100 % avstilkede druer, vinifikasjonen finner sted i åpne trekar med maserasjon i 18-21 dager. Vinen oppbevares videre på franske eikefat der ca 1/3 er nye i 18-22 mnd. Vinen verken filtreres eller klarnes før tapping på flaske.
Ceparello er den dag i dag en super toscaner og ikke en Chianti, det er et resultat av at man ikke fikk lage Chianti Classico av 100 % Sangiovese, men at man i tilegg måtte bruke 20 % hjelpedruer, vinen er den dag i dag klassifisert som en IGT og ikke DOCG Chianti. I dag kan man selvsagt kun bruke 100 % Sangiovese i sin Chianti, men Isole e Olena har nok ingen planer om å endre dens klassifikasjon, da det er lukrativt å være i Super toscaner klassen!
Ceparello er i dag en tett og rik "chianti" med duft av sursøte kirsebær og moreller på duft. Vinen er kraftig, syrlig og stram med stor smakskonsentrasjon og intensitet. Cepparello er naturlig nok flaggskipet ved Fattorie di Isole e Olena, den er resultatet av eiendommens høyeste ambisjoner og investeringer over en lang periode.
Bak eiendommens vanlige chianti ligger mange av de samme prioriteringene som ligger til grunn for Cepparello. Druemiksen er ca 85 % sangiovese, 10 % canaiolo og 5 % syrah, men druemiksen ligger ikke fast fra den ene årgangen til den neste. Årgangens egenskaper og kvaliteter avgjør druemiks så vel som den prosentvise fordelingen. Chianti normale gjæres på ståltank på grunnlag av 100 % avstilkede druer fra høyt beliggende vinmarker. Etter endt fermentering modnes 2/3 deler av vinen videre i brukte barriques i 10-14 måneder. Deretter blendes vinen med den øvrige delen som har ligget på tank i samme periode. Chianti Classico er preget av kirsebær, bringebær og lett søte vaniljetoner på duft. Vinen er fyldig og saftig og er preget av kirsebærpreget frukt, fin syrlighet og modne tanniner.
En spesialitet ved eiendommen er Vin Santo. Druemiksen her er 65 % malvasia og 35 % trebbiano. Vinstokkene er plantet i perioden 1950-1972. Druene høstes for hånd i november, kun det beste druematerialet anvendes. Druene henges til tørk i et tørt og luftig rom til sukkerinnholdet er korrekt balansert for formålet. Deretter presses druene forsiktig. Vinen gjæres på fat av forskjellig størrelse der ingen er nye. Vinen lagres på eikefat i ca 4 år. Resultatet er en vin med duft av gule rosiner, honning, nøtter, tørket frukt og mørkt aromatisk trevirke. Vinen er intenst søt og rik i munnen med godt balanserende syrestruktur.
I tillegg til disse tre vinene, produserer eiendommen også flere andre viner der særlig franske druer er gjenstand for utstrakt eksperimentering med sikte på å finne frem til optimal utnyttelse i det tradisjonsrike Toscanerlandskapet. Således produserer Isole e Olena viner basert på cabernet sauvignon, syrah og chardonnay og Isole e Olena er nok den eneste som lager Syrah i verdensklasse i Toscana!
To av deres viner ifra Piemonte og deres eiendom Proprieta Sperino. Lessona som er deres mest elegant vin og 100 5 nebbiolo og er lagret 30 måneder på fat og noe tid på flaske og Uvaggio er en vin basert på 65 % nebbiolo, 20 % vespolino og 15 % croatina, vinen ligger 18 måneder på fat før den tappes på flaske og dets karakter er en fruktig nebbiolobasert vin med høy konsentrasjon og kompleksitet.
Besøket var unnagjort og vi var enige om at vinene holdt meget høy kvalitet og det var spesielt spennende å stifte bekjentskap med deres viner ifra Piemonte :-) Noen flasker med Caparello magnum ble det i bagasjen.
Dette besøket ble gjort på en fredag og helgen var satt av til basseng, shopping og gode måltider. Neste besøk ut er Fattoria Selvapiana i Rufina på mandagen, men først hadde vi en utrolig flott lunsj i La Mole, så her er det bare å følge med på kommende innlegg.
Cari Saluti Ronny
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar