søndag 9. mai 2010

Barolo 1978 ifra Ciacomo Fenocchio

Da jeg var på en vintur i 2006 sammen med noen kollegaer besøkte vi Giacomo Fennochio i Bussia i Piemonte, der smakte vi mange strålende viner ifra både fat og flaske. Den største godsaken som kom på bordet var en 78 årgang av en Barolo som Fennochio hadde vunnet en pris for i 1980 på en vinmesse i London, her ble vinen kåret for beste vin og slo ut alle viner ifra både Bordeaux og Bougund.

Vineriet drives i dag av de to Fennochio brødrene og det var Claudio som tok i mot oss når vi besøkte vineriet i 2006, Fennochio produserer Barolo, Langhe, Barbera og Dolcetto og det er særlig Barolo og Barberaen som har slått godt ann i Norge - dog i en nyere årgang enn 78 :-)
Fennochio brødrene har tatt godt vare på arven ifra sin far, her er det vinifikasjon på den tradisjonelle måten, dog med visse moderne teknikker men med lang lagring på store slovenske eikefat (botti), ingen små franske eikefat (barriques) her!! Alle druene er dyrket på egne marker i Bussia, Canubi og Villero. Den årilge produksjonen er på ca 45000 flasker og 80 % av produksjonen eksporteres til utlandet. Fennochio er kjent for strukturerte viner med god og jevn kvalitet, her er det terroir og viner produsert på "gamle" måten som står i fokus, ikke hva kritikerne måtte mene, selv om også de liker det de smaker :-) Det gjør jeg også, men man da ha litt tid og tålmodighet slik at vinene får modne noen år på flaske!


Claudio var en strålende vert, han bydde på alt det gode han hadde å tilby, og her fikk vi servert alt ifra hans mors hjemmlagde pølser, oster, brød og alle hans viner, og da også 78 årgangen av han berømte og prisvinnende Barolo. Da vi smakte 78 årgangen der nede synes jeg den var bikket litt over på feil side og jeg mente den hadde sett bedere dager. Vi fikk allikevel - heldige som vi var med oss hver sin flaske hjem og den har jeg tatt pent vare på inntil i dag - nå var det dags å smake på vinen og bedømme den på nytt igjen :-)

God saker ifra Claudio :-)

På verandaen til Claudio med Bussias vinmarker i bakgrunnen.


H
er er mine smaksnotater ifra Fennochio sin 1978 Barolo smakt den 9. mai 2010:

Korken er i god form, vinen er rustbrun i farge og vinen er utviklet og ser noe "gammel" ut, den har en stor rustikk kant i glasset med en gjennomsiktig kjerne. På duft er den i første runde litt okisdert, nesten som en Tawny portvin, men etter 10 minutter i glasset åpner vinen seg. Da finner man hærlig høstløv, plommer, kirsebær, nøtter, noe animalsk og læraktig, samt noe tjære. I munnen er vinen i usedvanlig god form, den er fortsatt kompleks med stor fylde, syren er i god behold og den er ellers fruktig med noe kryddertoner. Vinen har god tanninstruktur og den er fast og saftig i munnen. Hadde jeg smakt denne med bind for øyene hadde jeg aldri trodd at den var 32 år gammel!

Dette vinen er faktisk i toppform, selv om den ser gammel ut og i første øyekast er noe "støvete" på duft, åpner den seg ifra sin beste side, slik gode gamle Baroloer laget på den tradisjonnele måten kan gjøre. Jeg skjønner at Fennochio brødrene har vunner gjeve priser med denne vinen, og jeg bøyer meg i støvet for denne vinen. Dette var magisk og vinen er like gammel som min kone, 1978 er en fantastisk årgang!


1 kommentar:

  1. Dette var en fantastisk vin, fra en fantastisk årgang ;)

    SvarSlett