torsdag 20. mai 2010

Domaine Wachau i Østerrike - Verdens beste kooperativ?


Jeg var våren 2009 på en større vintur i Østerrike, her ble de fleste produsenter av interresse besøkt og det var mange. En av produsentene som virkelig har imponert meg er Domäne Wachau, dette kooperativet ledet av Master of Wine Roman Horvath sammen med kjellermester og ønolog Heinz Fricshengruber er strålende og deres evne til å få alle medlemmene i kooperativet til å dra i samme retning er imponerende!

Det er få produsenter som klarer å matche denne kvaliteten som disse leverer til denne prisen. Her snakker vi om deres Riesling Terassen Federspiel til en pris a 120,- eller deres Smaragd riesling ifra enkeltvinmarken Acleiten eller Loibenberg til 219,- eller deres strålende Gruner Veltliner Smaragd til 147,-, alle er flotte viner og her er det fritt frem....totalt er 11 viner tilgjengelig på polet.Vinene i Wachau deles inn i tre kvalitetskategorier (Predikater) ; Steinfeder, Federspiel og Smaragd, hovedsaklig kan man si at forskjellen er i fylde og alkohol ( maks 10,7 %, maks 12,2 % og min 12,2%)


Historien til Domäne Wachau strekker seg tilbake til til begynnelsen av 1700 tallet, da det barokke slottet ble bygget som representasjonsbolig og vinkjeller som tilhørte den katolske kirken. Det gule vakre bygget er et velkjent landemerke, og kjelleren er fremdeles i bruk selv om vinen nå produseres i et moderne anlegg i nabobygget.


Domäne Wachau har dype og tradisjonsrike røtter i området, pr. i dag er i underkant av 420 hektar vinmark kultivert av kvalitetsorienterte kooperativets medlemmer. Dette utgjør ca 30% av det totalt arealet for vinproduksjon i Wachau. Medlemmene i kooperativet har svært strenge regler å overholde i forhold til beplantningen og det holdes nøye oppsyn med druene. Flesteparten av vinmarkene har beliggenhet i bratte vinmarker, bygget opp av gamle murer i tørrstein og vernet gjennom World Cultural Heritage.

Som eneste produsent i Wachau har de mulighet til å produsere enkeltmarksviner fra alle de mest berømte vinmarkene som Achleiten, Kellerberg, Loibenberg, Singerriedel, Kollmitz og 1000-Eimer-Berg.
Siden vinmarkene generelt er svært bratte er også kostnadene høye, avlingene lave, og mye arbeid foregår manuelt. Grüner Veltliner og Riesling er de dominerende druesortene og står sammen for bortimot 80% av produksjonen, men også noe rødvinsdruer som St. Laurent og Pinot Noir dyrkes.
Eldre flasker i kjelleren
I tillegg til en rekke hvitviner produserer også Domäne Wachau en ren rieslingsekt etter den tradisjonelle champagnemetoden og sitt eget brennevin på Grüner Veltliner. Veltlinerbrand er et tradisjonsrikt brennevin som brennes i i egne lokaler og lagres fra 10 år og oppover på en blanding av nye og brukte fat. Stilen er svært naturlig og det tilsettes ingen karamell eller treekstrakt.
Butikken til Domaine Wachau; - her ble det kjøpt magnum Riesling Smaragd ifra vinmarken Acleiten og noen flotte Grünere :-)
Mange av Domaine Wachau sine viner er tilgjengelig på polet, ikke alle er i polets hyller, men det er fullt mulig å bestille på nettet, og vips etter to tre dager er det bare å hente godsakene på ditt lokale pol :-)
SKÅL!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar