torsdag 13. mai 2010

Terra Montasa 2007 ifra Breuer


Weingut Breuer er en av mine favoritt produsenter i Tyskland, Breuer holder til i Rüdesheim i Rheingau og vineriet drives i dag av Bernhards datter Theresa og hennes onkel Heinrich. Bernhard Breuer var en pioner som jobbet steinhardt i vinmarken, fokus på lave avlinger og kvalitet har gjort Weingut Breuer til en av de upperste produsenter i Tyskland!


Bernhard Breuer var også primus motor til å få innført Erste lage/Erste Gawächs konseptet, hvorav vinene skal minimum inneholde 12% alkohol og maks 9 g/l restsukker, videre skal vinen lages på druesorter som er godkjent for den enkelte region, eksempelvis Riesling og Spätburgunder i Rheingau, avlingen må også maksimum ha 50 hl/ha. GG vinene kan sammenlignes med Grand Cru viner ifra f.eks Bourgund.

Bernhard Breuer

Eiendommen har i dag 30 hektar vinmark i Rauenthal og Rüdesheim hvorav Berg Sclossberg regnes som den beste, Breuer er også den eneste produsenten som har vinmarker i Nonnenberg.

Vinmarkene i Rüdesheim

Vinene til Breuer er som oftest mineralske og strukturerte med stor fylde og kropp og ganske mye syre. Alle druer blir plukket for hånd og Breuer er kjent for å ikke selge sine viner for tidlig.

Kjelleren til Breuer

Breuer var den produsenten som fikk meg ordentlig interresert i tørre kvalitetsviner ifra Tyskland og jeg har hatt gleden av å besøke Theresa Breuer to ganger sammen med min kone. Her har vi fått smake alle vinene, fått grundig innføring av Breuers vinfilosofi og ikke minst en runde gjennom vinmarkene Rottland, Roseneck og Sclossberg. Breuer driver også et lite gjestehus i ganske moderne stil med en klassisk restaurant hvor alle deres viner er å finne på vinkartet, også i meget gamle årganger!

Frid (kånå) og Theresa Breuer

Terra Montasa er Breuers "annen vin", det vil si at de bruker samme konsept som f.eks i Bordeaux, her plukker man en del av druene i "Cru" vinmarkene Nonnenberg og Sclossberg, det kan for eksempel være druer ifra unge vinstokker eller mindre gode parseller som ikke brukes i toppcuveéne og Breuer lager her en vin med navn Terra Montasa som betyr de bratteste bakkene. Kvalitets messig ligger denne vinen mellom deres enkeltvinmarks vin og deres "cru" vin ifra Nonnenberg, Rottland, Rosenech og Sclossberg.

Her er mine smaksnotater ifra Terra Montasa 2007 i magnum utgave:

Frisk og ren på nesen, aromaassosiasjoner går i epler, noe floralt og noe lime. Middels fyldig i munnen, mineralsk, stram og intens, kompleks, tørr og frisk finish, sitter godt i munnen. Pen vin som, drikker bra nå men tåler mange års lagring om man ønsker det. Magnum utgaven koster 510,- på polet. Dette er ikke hverdags vin, men vin for de store anledninger, og det er det jo i dag :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar