lørdag 29. mai 2010

Riesling ifra Alsace

Alsace er et flott distrikt nord-øst i Frankrike som er spesielt kjent for sine hvite viner og de lager hovedsaklig viner på fire druesorter, nemlig Gewurztraminer, Pinot Gris, Sylvaner og Riesling. Alsace solgte spesielt godt av sine hvite viner frem til noen år siden, da vi igjen fikk opp øynene for all den gode kvalitetsvinen som finnes i Tyskland. På bakgrunn av det har nok salget av Alsace viner godt noe ned, men det finnes flotte produsenter i bøtter og spann. En god gammel traver er vinprodusenten Hugel som holder til i den gammle middelalderbyen Riguewihr.


HUGEL familien er en av de gamle store pionerene av vindyrking i Alsace og de har produsert vin siden 1639. I1902 forlot Frederic Emilie Hügel den gamle familieeiendommen og etablerte seg i lokaler i sentrum av Riquewihr som fremdeles danner hjertet i familiebedriften. Riquewhir – som er den vakreste av landsbyene langs vinveien -La route des vins- som strekker seg gjennom Alsace. Eguiseheim, Riquewihr, Ribeauvillé og Mittelberghei er alle som klippet ut av et av Grimm-eventyr, men Riquewhir er den mest pittoreske av dem alle med gamle bindingsverkshus og brosteinsgater.

Hvitvin ifra Alsace er blant de fineste i verden og vin har blitt dyrket i over 2000 år. Nærheten til elven Rhinen i Tyskland gjorde det mulig å eksportere vinen til både Holland, Belgia, Skandinavia og England hvor disse vinene ble høyt verdsatt

Hugel lager hovedsaklig viner i tre forskjellige kvalitetsklasser; Classic, Tradition og Jubilee.


Min vin er en Tradition Riesling ifra 2000 som koster 198,- på polet. Tradition lages av de beste druene i de beste vinmarkene og vinen holder vanligvis en høy kvalitet med stor kompleksitet og fylde. Druene plukkes maskinelt og for hånd og samles i små beholdere, druene presses forsiktig og mosten har skallkontakt i noen timer før den gjæres i temperaturkontrollerte store gamle trefat ved 18-24 C, vinen ligger vinteren over og filtreres til våren og fylles deretter på flaske og lagres videre før den slippes for slag

Her er mine smaksnotater;

Frisk og meget tiltalende Alsace riesling med innslag av fersken, aprikos, blomster og mineraler og noe petroleum på duft. Vinen har fint mineralsk terroir preg, den er pent fyldig med fin syre, stor konsentrasjon, harmonisk balansert og lang lengde med en hærlig tørr og mineralpreget finish. Vinen er fast og sitter godt i munnen. Pen vin og en flott klassiker!!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar