lørdag 22. mai 2010

Knallbra produsent ifra Barbaresco i Piemonte

Produttori del Barbaresco
I 1958 ble Produttori del Barbaresco grunnlagt ved at 19 vinbønder gikk sammen og laget vin i den gamle kirken i byen. Etter 3 år fikk de bygget vineriet på torget i Barbaresco by, der de holder til den dag i dag. De små vinbøndene hadde fokus på kvalitet og ble tidlig regnet som et av verdens beste kooperativer. Produttori del Barbaresco har i dag 56 medlemmer / vinbønder med totalt 100 ha med Nebbiolo vinmarker i Barbaresco appellasjonen. Pruddotori Del Barbaresco lager en serie flotte enkeltvinmarksbarbarescoer som listeføres i Norge i tillegg til "vanlig" barbaresco og deres Nebbiolo Lange



I nordvest Italia ligger et av de mest prestisjetunge vinområdene; Piemonte.

Barbaresco ligger nord for Baroloregionen, og er navnet både på en landsby og det mest kjente DOCG-området ved siden av Barolo. Området er lite og antall produsenter få. De fikk sin DOC-status i 1966 blant de første i Italia, startet å produsere enkeltvinmarksviner året etter og DOCG fulgte i 1980. I denne perioden og senere er det særlig Bruno Giacosa og Gaja som skal ha mye av æren for at distriktet ble satt på verdenskartet. Det lille Barbaresco området inkluderer de 3 landsbyene Barbaresco, Neive og Treiso, med 500 ha dyrket mark med nebbiolo druer. Klimaet i Barbaresco er kontinentalt med varme somre, moderat varme på våren og høsten, og med kalde vintre med snø. Temperaturen varierer fra -10 °C til +35 °C. Værforholdene er veldig varierende noe som resulterer i store årgangs-forskjeller.



Jordsmonnet består av kalkholdig leire iblandet sand. Konsentrasjonen av kalsium og sand varierer fra vinmark til vinmark, noe som gir ulike karaktertrekk til hver enkelt vin. Druene kommer fra ulike vinmarker I DOCG Barbaresco området. De er svært bratte (“pre-alpine”) og med beliggenhet på 200-400 moh.



Nebbiolo druen har blitt dyrket i Piemonte helt siden 1200-tallet. Nebbiolo modner sent og trenger mye sol og varme for å modnes og for å gjenspeile sitt jordsmonn. Den er svært sensitiv til de ulike jordsmonn og til klimaet. Den plantes alltid i vinmarker med sør, sørvest og sørøstlig eksponering. De beste arealene i vinmarkene mht. jordsmonnets sammensetning og sol-eksponering reserveres derfor alltid til Nebbiolo.

Druene høstes for hånd i små esker (sent i september til sent i oktober avhengig av årgangen).

Mosten gjærer ved 28°C i temperaturkontrollerte ståltanker i 2 til 3 uker. Deretter tappes vinen over på tanker der den får hvile til neste September. Vinen lagres deretter i 20 måneder i store gamle fat/slovenske botte. Tilsist modnes vinen 6 mnd på flaske før salg.

I dag betegnes Barolo som Piemontes konge og Barbaresco for dronningen. De er begge lagd av nebbiolodruer, men Barbaresco er ofte mer feminin, bløtere og tidligere tilgjengelig. Videre er den underlagt regler om 2 års lagring, minst ett på fat, mens Barolo må pleies i 3 år før den slippes. Til forskjell fra Baroloens tøffere, hardere mer kompromissløse stil, er Barbarescoen i følge Per Mæleng: "... lettere, fruktigere, ofte preget av kirsebær og lys undervegitasjon på nesen, og med mindre tørr avslutning på smakskurven." Men han påpeker også at syre- og tanninstrukturen overgår det meste av det du ellers kan regne med å møte i vinverdenen.



Matfølge og lagring
:
Maten bør inneholde endel fett (smør/fløtejevnet saus) og gjerne være av det kraftige slaget. Gryter kokt på rødvin, vilt og fugl, risotto med sopp, parmesan.
Barbaresco utvikler seg litt raskere en barolo, men bør få en 8-10 år i kjelleren før de har utviklet bredden i smak og aromaer. Topprodusentenes viner i gode årganger kan være svært lagringsdyktige.

Her er mine smaksnotater av Barbaresco 2005 Magnum ifra Produttori del Barbaresco;



Flott typeriktig balansert barbaresco med innslag av kirsebær, lakris, høstløv og lær. Rund kraftig konsentrert vin med fin syre, god lengde og tørr og varm finish. Vinen er fremdeles noe ung og lukket, og vil bli enda bedre med 3-5 års videre lagring! Prisen for magnum utgave er 499,-.


1 kommentar: