fredag 9. april 2010

COTES du RHONE 2004 - E. GUIGAL


Produsenten Guigal er en "klassiker" i Norge og har gjort spesielt stor suksess med sine Cotes du Rhone og Gigondas, men man finner også Cote Rotie, Crozes Hermitage og deres strålende Hermitge på polet.


Det er fredags kveld i heimen vår i Stavanger og etter en liten gjennomgang av de flaskene som ligger på langs falt kveldens valg på en Cotes du Rhone ifra 2004. Etter mitt skjønn skulle denne nå være på toppform og ingen grunn for at denne skal fortsatt lagres da den er er helt på topp og vinner ikke noe på fortsatt lagring.


Cotes du Rhone 2004 koster i dag 137,- på polet og det er 2006 årgangen som er på vei inn til polets hyller. Guigal sin Cotes du Rhone kommer ifra Sør-Rhone og druene som blir brukt i vinen er de tradisjonelle druene som Grenache, Syrah og Mourvedre.


Druene gjæres og vinifiseres hver for seg i temperaturkontrollerte gjæringsfat, og lengden på gjæringen varierer mellom 15-20 dager. Den endelige vinen blandes sammen i løpet av fatlagringen, og vinen lagres total i ca 18 måneder på tradisjonelle eikeliggere før den tappes på flaske og slippes for salg. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene som brukes til denne vinen er 35 år og utbytte ligger på ca 41 hl pr hektar, noe som tilsier meget bra kvalitet og relativt høy konsentrasjon på mosten! Guigal er i dag en meget betydelig produsent i Rhone og han er tilstede i både sør og nord Rhone, totalt produserer de hele 2, 7 millioner flasker av Cotes du Rhonen som omtales i dette innlegget og han har ved flere anledninger scoret 100 poeng hos Robert Parker for sine tre Cru viner!!



Her er min vurdering av vinen:


Vinen virker frisk og mørk rød, men moden med en noe oransj rustikk kant i glasset. På duft er den preget av røde bær og krydder. Vinen er behagelig bløt med middels fylde, smaksrik og rund og noe varm i munnen. Det er god og pent integrert tanninstruktur, dog ikke noe utpreget fat, relativt lav til middels syre, lang ettersmak og en noe krydret varm pepper aktig finish.

Dette er en vin som er en ypperlig allrounder og passer til allslags mat som saftige kjøtt og biffretter, da den er noe varm og fruktig i stilen vil den også fint matche mat som er ganske spicy! Dette synes jeg er en meget god vin til en fornuftig penge og det blir ikke siste gang jeg drikker denne dog i en nyere årgang!



1 kommentar:

  1. Veldig enig her også, også en av de få kvalitetsvinene man får på taxfree. Her finner man også Guigal sin St. Joseph - nydelig den også!

    SvarSlett