torsdag 1. april 2010

SCHLOSS GOBELSBURG - Grüner Veltliner TRADITION 2004

Det er jo påske og en god anledning til å trekke opp noen flasker av det gode slaget, valget i dag fallt på en megt vellaget Gruner Veltliner ifra Schloss Gobelsburg i Kamptal. Jeg personlig er meget glad i hvite viner ifra Østerrike, kvaliteten er meget høy og man får ofte mye vin for pengene. Østerrike er vinmonoplets fokusområde i mai og jeg gleder meg stort :-). Jeg vil da komme med en noe fyldigere rapport av både regionene, noen av produsentene og deres viner.


SCHLOSS GOBELSBURG
er den eldste vingården i Kamptal og Donau-regionen med en dokumentert historie så langt tilbake som til 1171. Vingården eies av cisterciensermunkene og deres stiftelse Zwettl. Siden 1996 har Michael Moosbrugger og hans familie drevet vingården med stø hånd og stor suksess etter han overtok etter deres far Bertrand. Vingården er på 35 ha og vinmarkene ligger i bratte skråninger og terraserte "marker". Scloss Gobelsburg produserer i all hovedsak viner på Gruner Veltliner og Riesling på gamle autentiske vinstokker.




Gruner Veltliner Tradition er en vin som hyller tradisjonene så lang tilbake som på tidlig 1900 tall og som startet med en vertikal smaking med noen vinjournalister i 1999 - flere viner som var 30 år gamle ble smakt, en av journalistene lurte på hvordan disse vinene smaket som "unge". På bakgrunn av dette startet Michael med hjelp av sin far et nitidig arbeid med å "gjenskape" disse vinene og mye av den teknikk som far Bertrand brukte på 50 til 80 tallet ble tatt i bruk. Michael har i dag skapt en Gruner Veltliner TRADITION hvor vinen bærer karakter av smak og terroir som har preget vingården i århundrer.

Druene presses meget forsiktig med en gammel trepresse og vinen gjæres uten temperaturkontroll i 25 HL store eikefat, etter gjæringen gjennomgår vinen battonagé (omrøring i av bunnfallet i fatet) hver 3-4 måned noe som gjør vinen rikere og mer kompleks, vinen tappes deretter på flasker etter 18 måneder. Jordsmonnet i Kamptal og Scloss Gobelsburg er løss, sand og gneis og vinmarken er på 6 HA, utbytte er på ca 40 hl/ha og vinrankene er ca 50 år

2004 årgangen var et vanskelig år, det hele startet med en noe kjølig februar og mars og blomstringen kom i gang i midten av juni, juli og august, september var varme og ga gode mnodningsforhold for duene, det var godt vær frem til begynnelsen av oktober men deretter var det tre uker med regn og tåke, dette førte til en del Botrytis og råte og en del avstilking var nødvendig i vinmarken, i starten av november var været bra og vingården hadde fått høstet alle sine druer ferdig den 26. november. Druene til Tradition ble høstet så sent som 24. november.

Så hvordan smakte vinen?

Distinkt druepreg på nesen med innslag av fersken, hvit pepper og ingefær. Sødmefull i innslaget, rik og herlig fyldig og ganske kremete i munnen. Flott lengde, vinen er kompleks og spennende, meget frisk og det er et streif av kryddertoner i avslutningen. Dette er en flott og kakakteristisk Gruner i et noe vanskelig år, men som Schloss Gobelsburg har løst på en fortreffelig måte. Vinen er nå 6 år og er absolutt på topp, men den har fortsatt potensiale til å lagres i fem år til. Vinen kostet ca 240,- på polet i 2007 når den var tilgjengelig der. Det er fortsatt mulig å få tak i den på vinhuset eller vectura.

Dette var en herlig vin!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar