søndag 4. april 2010

Quinta de Santa Eufemia - 30 years white


Noen viner er bare STORE og det er denne, hvit 30 år gammel tawny ifra Quinta de Santa Eufemia. Jeg var på en flott tur i Porto og Douro i fjor vår og var da innom en flott portvinsbutikk og ble anbefalt både produsenten Quinta de Santa Eufemia og deres hvite portviner og det var slettes ikke noen dum anbefaling!

Quinta de Santa Eufemia er et gammelt vinhus med 45 hektar vinmark i bratte skråninger og ”terasser” som er drevet i generasjoner siden 1864. Vinhuset ligger sentralt ved Douro elven ikke så langt ifra Pinhäo og de lager både stille viner og portvin.

Ved innhøsting blir alle druer plukket for hånd og gjæret og tråkket i granitt beholdere (lagares), videre blir vinen lagret på store 550 l eikefat. Hvit portvin blir laget på samme måte som vanlig ”rød” portvin, men er kun laget på grønne/hvite druer, under gjæring har mosten skallkontakt for å trekke ut aromastoffer og fenoler. De viktigste druene for å lage hvit portvin er: Malvasia Fina, Viosingo, Gouveio, Codega og Rabigato e Moscatel Galego.

Ved fremstilling av portvin starter man som det var en vanlig stillevin og lar druekskallene gjære sammen med mosten. Ekstrasjonsfasen er ganske kort og man bearbeider derfor mosten meget aktivt, dette skjer ofte i gjærkar kalt lagares hvor man også fottråkker druene, vinen rennes av og tilsette deretter sprit ca 2 eller tre dager etter at gjæringen er i gang for fullt, spriten som tilsettes er på 77 % og heter Aguardente. Når man tilsetter denne spriten stopper gjæringen og det er derfor portvin er søt, da det er en del druesukker (6-9 %) som gjøren ikke har fått ”spist” opp under gjæringsprosessen

Quinta de Santa Eufemia 30 years white.

Dette er aldeles nydelig og utrolig vellaget og påkostet. 30 år på fat, dyp middels gylden på farge, på nesen kjenner man kompleksitet, flott oksidert duft og aroma assosiasjoner som mandler, nøtter, sukat, sitron marmelade, kaffe og rosiner. Vinen er aldeles nydelig i munnen, fyldig, søt (ikke så søt som rød tawny) men samtidig frisk med flott syrestruktur, vinen sitter godt i munnen og har en lang nøttede lengde og nydelig finish. Dette er komplekst og aldeles strålende

Vinen er også tilgjengelig på vinmonopolet til kr 396,- og det er den verdt - dette er ikke hverdagsvin!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar