mandag 12. april 2010

På vei til Tsjekkia hvor vinen blir byttet ut med ØLPilsner er en øltype som ble utviklet på 1840 tallet i byen Pilsner i Bøhmen nå Tsjekkia. Frem til da hadde deres øl et dårlig rykte og ølet var av svært varierende kvalitet. I 1839 besluttet innbyggerne i byen å grunnlegge et eget borgerbryggeri som skulle brygge øl etter ordentlig bayersk oppskrift! Den bayerske ølbryggeren Josef Groll ble engasjert og utviklet ølmerket Pilsner Bier.
Dette klare gylne lagerølet ble ansett som en sensasjon og flere bryggerier begynte raskt å imitere denne øl typen. I 1859 ble Pilsner Urguell registrert som et eget varemerke da det etterhvert  ble flere bryggerier som brygget denne type pilsner øl. Med dette er Tsjekkiske Urquell den originale PILSNER!! 

For å lage godt øl er vannkvaliteten svært viktig, dette sammen med den bøhmiske humlen "saaz humle" og godt byggmalt er det med å sørge for at Pilsens og Tsjekkiske bryggerier den dag i dag lager noen av verdens beste lagerøl!!

Forskjellen på den ekte pilsner og den nå mer kjente "internsajonale" carlsberg stilen er at ekte pilsner er mer fullstendig i fargen, mer ravgul, og ølet er fyldigere og noe mer kremaktig. I finish er den ekte pilsen lett bitter og tørr, dette skyldes saaz humlen.SKÅL - jeg reiser til Praha i morgen hvor jeg skal nyte både Urquell og Praha sitt øl Staropramen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar