Jeg har tidligere blogget om en av mine favorittprodusenter Felsina (her) og det er da selvsagt deres Chiantier og Super Toscanere som har hatt vår største interesse, men etter vårt besøk der i fjor kjøpte vi med oss noen flasker av deres Chardonnay I Sistri.
I Sistri Chardonnay lages av druer på vinranker som er bundet opp på enkel Guyot med 10-14 klaser pr ranke og de utfører "green harvest" i juli. (flere klaser klippes bort for å høyne konsentrasjonen på de gjenverende) Druene plukkes inn for hånd hvor hele klasene presses forsiktig, utbytte som tas ut av pressingen er ca 60 % ren druemost, vinen har videre kaldgjæring og går deretter til lagring på små barriques hvor vinen ligger på bunnfallet (sur lie) til neste sommer hvor vinen tappes på flaske i juli. Vinen blir rik og konsentrert og dette er ganske annerledes enn annen Italiensk hvitvin og kan heller ikke helt sammenlignes med fransk Chardonnay.
Her er mine smaksnotater:
I Sistri Chardonnay 2007
Tosacana, Italia
#4197 - Kr 175,80,-
*****
Gyllen på farge, rik og kompleks på nesen med assosiasjoner ifra honning, fat, fersk vanilje og tropiske modne frukter. Vinen er honning-nøttete i munnen, meget elegant og med et ørlite streif av restsødme, strukturert, lett bitter og en touch av kanel i finish. Vinen har en lang rik avslutning og sitter godt i munnen. Dette er ikke vin for hvermansen, men for de som er vinintereserte og søker noe nytt, spennende og kvalitativt.
Et glass til meditasjon eller rik risotto med soyastekt scampi eller kalvebrissel hadde passet perfekt!
Kommentarer ifra besøk hos vinprodusenter, smaksnotat, bilder og ikke minst anbefalinger og kommentarer av gode viner, adresser, butikker og annet relevant vin og matstoff. Bilde: Berg Schlossberg - Rüdesheim, Rheingau.
søndag 10. juli 2011
fredag 8. juli 2011
Sancerre Rosé ifra Laporte
Loire som ligger sør vest for Paris har fire underområder (Øvre Loire, Tourraine, Anjou og Nantes) og det er særlig øvre Loire vi nordmenn nyter mest vin ifra med deres to kjente appelasjoner, nemlig Sancerre og Pouilly Fume.
Appelasjonen Sancerre er nok mest kjent for sine friske krispe hvite viner på druen Sauvignon Blanc, men det lages også noe Rose- og rødvin av pinot noir druen og Rosé vinen til Domaine Laporte er slettes ikke noen dum vin. Laporte ble gunnlagt i 1850 midt i hjertet av Sancerre og de har i dag ca 20 ha vinmark fordelt på ca 80 % Sauvignon Blanc og 20 % Pinot Noir som brukes til Rosé Sancerre og rødvin.
Vinene ifra Laporte er typeriktige og terroir preget og de har blant annet vinmark i La Cassure hvor den geologiske formasjonen har delt dalen inn i to distinkte bergarter hvorav den ene siden er preget av flint og den andre er preget av kalkstein. Vinene blir som oftest vinifisert hver for seg, slik at man får viner med individuelt terroirpreg
Domaine Laporte sin Sancerre Rosé Les Grandmontaines er vinifisert av håndlukkede druer med 24 timers maserasjon, vinen gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker i 8 dager og vinen modnes på bunnfallet til flasketapping i mars måned.
Sancerre les Grandmontaines 2010
Laporte, Frankrike
Kr 159,90 - #91916
Lys lakserosa Sancerre Rosé med innslag av mineraler, flint, røde bær og urter på nesen. Fruktig anslag i munnen med frisk syre. Slank og delikat med bærpreget frukt, lang ettersmak, deilig sødme, stram, tørr og krisp avslutning.
Dette er relativ rik rosévin som gjerne kan nytes alene, men den vil passe perfekt til gode salater og kyllingretter
*****
Appelasjonen Sancerre er nok mest kjent for sine friske krispe hvite viner på druen Sauvignon Blanc, men det lages også noe Rose- og rødvin av pinot noir druen og Rosé vinen til Domaine Laporte er slettes ikke noen dum vin. Laporte ble gunnlagt i 1850 midt i hjertet av Sancerre og de har i dag ca 20 ha vinmark fordelt på ca 80 % Sauvignon Blanc og 20 % Pinot Noir som brukes til Rosé Sancerre og rødvin.
Vinene ifra Laporte er typeriktige og terroir preget og de har blant annet vinmark i La Cassure hvor den geologiske formasjonen har delt dalen inn i to distinkte bergarter hvorav den ene siden er preget av flint og den andre er preget av kalkstein. Vinene blir som oftest vinifisert hver for seg, slik at man får viner med individuelt terroirpreg
Domaine Laporte sin Sancerre Rosé Les Grandmontaines er vinifisert av håndlukkede druer med 24 timers maserasjon, vinen gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker i 8 dager og vinen modnes på bunnfallet til flasketapping i mars måned.
Sancerre les Grandmontaines 2010
Laporte, Frankrike
Kr 159,90 - #91916
Lys lakserosa Sancerre Rosé med innslag av mineraler, flint, røde bær og urter på nesen. Fruktig anslag i munnen med frisk syre. Slank og delikat med bærpreget frukt, lang ettersmak, deilig sødme, stram, tørr og krisp avslutning.
Dette er relativ rik rosévin som gjerne kan nytes alene, men den vil passe perfekt til gode salater og kyllingretter
*****
onsdag 6. juli 2011
Franciacorta ifra IL Mosnel
Franciacorta ligger midt i Lombardia og omhandler Franciacorta DOCG for musserende viner og Terre di Franciacorta for rød og hvitviner. Franciacorta har vært kjent for kvalitetsviner i flere hunde år, men det er i de senere år de musserende viner virkelig har kommet på banen.
Franciacorta DOCG lages på den originale klassiske Champagnemetoden med annengangs gjæring på flaske og druene som skal brukes er Chardonnay, Pinot nero, og Pinot bianco, det er et krav at vinen skal lages på classico metoden og de fikk eget DOCG i 1995. Vinene har mye til felles med Champagne, men Franciacorta vinene har ofte litt mer sødemfulle fruktaromaer på grunn av et noe varmere klima
Il Mosnel har spesialisert seg på vin siden 1968 under veiledning av Emanuela Barboglio som døde i 2007. Vinhuset er kjent for høy tetthet av vinstokker pr hektar og lavt utbytte av druer, kriteriene for dyrking er maks 50 hl per hektar vinmark slik at man får et godt konsentrert druematerialDruene høstes for hånd i små kasser i begynnelsen av september og etter nøye utvelgelse presses druene i en pneumatisk presse, blandingen for Il Mosnel Brut er 60 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir og 10 % Pinot Blanc og førte gang denne vinen så dagens lys var i 1979, vinmarkene det høstes druer ifra er Larga Cani, Mosnel, Camili og Tesa. Mosten gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker med unntak av 30 % som gjæres på små eikefat for å tilføre rikhet til vinen, vinen tappes på flaske i mars og annengangsgjæring tar til og vinen modnes i den gamle kjelleren i 24 måneder før sedimentene fjærnes og liqueur déxpedition tilsettes, vinen korkes og vaires og lagres deretter i nye 24 måneder. Det betyr at ifra druene høstes til vinen slippes på markedet er det gått 4,5 år, da synes jeg Kr 208,- for en flaske er høyst akseptabelt.
Il Mosnel, Franciacorta Brut
#561880 - Kr 207,90,-
Frisk og eplepreget vin med lett innslag av autolysearoamer (brødbakst og brioche) på nesen. Frisk i munnen med gult eplepreg og middels fylde, moderat dosage med fin syre og krisp deilig lett bitter finish. Deilig og lettdrikkelig og absolutt en favoritt som "terassevin"
****
Flott hvit sentralburgunder til en fornuftig penge
René Lequin-Colin holder til i Santenay i den sørlige delan av Beaune i Burgund, hvor landsbyen Chassagne- Montrachet er nærmeste nabo. Familien har drevet med vinroduksjon siden 1679 og eier i dag ca 9 ha med vinmark. Familien har i dag en stor andel gamle vinstokker og druematerialet er fordelt på 75 % Pinot Noir og 25 % Chardonnay. Jordsmonnet består av kalkstein, flint og lys mergel.
Francois som driver vinhuset i dag har ikke sprøytet vinmarkene på 12 år og driver vinmarken så økologisk som mulig. Druene høstes så sent som mulig for å oppnå maksimal modenhet på driuene,alle druer plukkes for hånd og med sen innhøstning så må denne jobben gjøres så raskt som mulig. Klasene avstilkes før pressing slik at man fjerner "grønne" aromaer, druene presses meget varsomt i en pneumatisk presse og vinen gjæres på små eikefat, gjæringen foregår på lave temperatuerer for lang og rik utvikling. Battonage (omrøring av bunnfallet) gjøres ukentlig for å oppnå en enda rikere vin. Vinen ligger deretter på fat 9 10-14 måneder før den tappes på flaske og slippes deretter på markedet seks måneder senere, på denne måten sikrer Francois at for ung vin slippes på markedet!
Her er mine smaksnotater av
Francois som driver vinhuset i dag har ikke sprøytet vinmarkene på 12 år og driver vinmarken så økologisk som mulig. Druene høstes så sent som mulig for å oppnå maksimal modenhet på driuene,alle druer plukkes for hånd og med sen innhøstning så må denne jobben gjøres så raskt som mulig. Klasene avstilkes før pressing slik at man fjerner "grønne" aromaer, druene presses meget varsomt i en pneumatisk presse og vinen gjæres på små eikefat, gjæringen foregår på lave temperatuerer for lang og rik utvikling. Battonage (omrøring av bunnfallet) gjøres ukentlig for å oppnå en enda rikere vin. Vinen ligger deretter på fat 9 10-14 måneder før den tappes på flaske og slippes deretter på markedet seks måneder senere, på denne måten sikrer Francois at for ung vin slippes på markedet!
Her er mine smaksnotater av
Lequin-Colin Bourgogne Chardonnay 2009
Frisk og tiltalende regionalburgunder med innslag av smør, lime, mineraler og fat på duft. Middels fyldig med pen fedme i inngangspartiet, nydelig syre, rik med god lengde og streif av sitrus også i finish.
Flott sommervin som passer perfekt til sjømat, grillet fisk og kylling
# 490720 - Kr 169,90,-
*****
fredag 24. juni 2011
Meditasjonsriesling ifra Molitor
er en glitrende rielsing ifra Molitor i Mosel. Inspirert ifra kollega Øystein ble kveldsmaten noen ordentlige luksus "oste" smørbrød laget av godt landbrød, hjemmelaget hummus, parmaskinke og toppet med brie og cambozola, 4 min i ovnen og ut kom noen lekre smørbrød med mye smak og kona smilte ifra øre til øre.
Denne vinen passer utmerket til da den har nok fylde og punch til å hamstre opp med både den fete osten og all smaken, men det er ikke hverdags å dra frem en vin til 230,. kr for å spise smørbrød.
Dette er nydelig meditasjonsvin for meg. Barna er i seng, kona på bursdagsfest og freden senker seg etter en travel uke på jobben, dette er balsam for krop og sjel
Vinen dufter av gress, eple, petrolium og honning, Vinen er pent utviklet, men er fortsatt "ung" selv om den er 19 år gammel. Det er distinkt sødme i inngangspartiet, nydelig syre, kompleks og mineralsk i munnen, god lengde som sitter godt i munnen.
Det er ikke så mange modne viner som er tilgjengelig på polet, denne vinen er fortsatt å få på bestillingsutvalget med vare nummer 6156801 og koster kun 230,- - det synes jeg er billig for en så gamme vin, det som er flott at denne vinen vil bare bli enda bedre med 10 år til i kjelleren, løp og kjøp!
søndag 15. mai 2011
Sitronterte med søte jordbær og Ruster Ausbruch i glasset
Fredag 13. mai hadde undertegnede bursdag og til alt hell så gikk det bra :-) Feiringen tok vi på lørdagen og bursdagskaken og dessert ble en frisk og syrlig sitronterte med en lekker søt dessertvin ifra Heidi Schröck i Rust i Østerrike.
Terten er forholdsvis enkel og lage og oppskriften er som følger:
Tertebunn
80 g smør
180 g hvetemel
50 g melis
1 eggeplomme
2 ss vann
Kjør alle ingrediensene til bunnen i en foodprosessor eller mikser til deigen har samlet seg og er smidig, deigen hviler seg videre i minst en halvtime i kjøleskapet. Smør en terteform på 24-26 cm og kjevle ut deigen på en melet benkeplate, alternativt kan du klemme ut deigen direkte i paiformen (det gjør jeg), prikk bunnen med en gaffel og stek den i 12 minutter ved 200 grader. Når tertebunnen er ferdig tas den ut av ovnen og varmen skrus ned til 175 grader!
Sitronfyllet
2 sitroner
2 lime
6 egg
250 g sukker
2 dl fløte
Skallet av sitroner og lime rives på et zest eller fint rivjern, sitron og lime deles i to og saften presses ut. Egg og sukker piskes godt sammen i en mikser, deretter tilsetter du fløte og sitron/limesaft under middels omrøring på maskinen, skallet rører du forsiktig inn for hånd til slutt.
Terteformen setter du tilbake i ovnen og blandingen heller du forsiktig over tertebunnen, kaken stekes i ca 30 minutter, kaken skal så vidt ha satt seg når den er ferdig.
Terten avkjøles og settes i kjøleskapet noen timer før servering. Du kan også lage kaken dagen i forveien. Jeg serverersøte marinerte jordbær, men friske bringebær, en deilig frukt coulis eller god iskrem vil også passe bra til!
Jeg liker å drikke dessertvin til dessert når vi har gjester, det å sette vin til dessert er "vanskelig" da du skal passe på at du har en fin balanse mellom sødme, syre og friskhet, men når det sitter og man har god match så er det en fin avlutning av måltidet
Heidi Schröck holder til i Rust ved innsjøen Neusiedl. Innsjøen har stor innflytelse på klima og vitikulturen i Rust. Druene er ferdig modne på senhøsten og tåken ifra innsjøen og fuktigheten bidrar til Botrytis Cinerea (edelråte) som angriper drueskallet som gjør at mye av vannet fordamper i druen, druen skrumper inn og bidrar til høy sukkerkonsentrasjon, syre og aroma i druene.
Heidi Schröck lager høykvalitetsviner og erkompromissløs på kvalitet. Hun har et lite "boutique" vineri og har 8 hektar med vinmarks som bidrar til kun 50 000 flasker av edle dråper (rød, hvit, musserende og søtvin). Ruster Ausbruch er en meget elegant edelsøt vin som trenger tid til å utvikleeleganse og finesse, etter år med lagring vil en finne komplekse aromaer, nydelig fruktighet og syre balansert med elegant edelråte sødme. Dette er vin som skal drikkes og nytes til fulle!
Vår vin passet utmerket til sitronterten, sødmen i vinen spiller veldig bra med friskheten og syrligheten i terten og med så høy syre og spenst som det er i vinen er dette virkelig god match!
Ruster Ausbruch Turner 2006
Heidi Schröck, Østerrike
Kr 460,-
Dette er toppvinen til Schröck, 100 % laget av druen Furmint. Nydelig og tiltalende på nesen med botrytispreg, tørkede frukter, honning, blomster og sitrus. Deilig søt i munnen med fantastisk syre, høy intensitet, kompleks med lang deilig finish
*****
Terten er forholdsvis enkel og lage og oppskriften er som følger:
Tertebunn
80 g smør
180 g hvetemel
50 g melis
1 eggeplomme
2 ss vann
Kjør alle ingrediensene til bunnen i en foodprosessor eller mikser til deigen har samlet seg og er smidig, deigen hviler seg videre i minst en halvtime i kjøleskapet. Smør en terteform på 24-26 cm og kjevle ut deigen på en melet benkeplate, alternativt kan du klemme ut deigen direkte i paiformen (det gjør jeg), prikk bunnen med en gaffel og stek den i 12 minutter ved 200 grader. Når tertebunnen er ferdig tas den ut av ovnen og varmen skrus ned til 175 grader!
Sitronfyllet
2 sitroner
2 lime
6 egg
250 g sukker
2 dl fløte
Skallet av sitroner og lime rives på et zest eller fint rivjern, sitron og lime deles i to og saften presses ut. Egg og sukker piskes godt sammen i en mikser, deretter tilsetter du fløte og sitron/limesaft under middels omrøring på maskinen, skallet rører du forsiktig inn for hånd til slutt.
Terteformen setter du tilbake i ovnen og blandingen heller du forsiktig over tertebunnen, kaken stekes i ca 30 minutter, kaken skal så vidt ha satt seg når den er ferdig.
Terten avkjøles og settes i kjøleskapet noen timer før servering. Du kan også lage kaken dagen i forveien. Jeg serverersøte marinerte jordbær, men friske bringebær, en deilig frukt coulis eller god iskrem vil også passe bra til!
Jeg liker å drikke dessertvin til dessert når vi har gjester, det å sette vin til dessert er "vanskelig" da du skal passe på at du har en fin balanse mellom sødme, syre og friskhet, men når det sitter og man har god match så er det en fin avlutning av måltidet
Heidi Schröck holder til i Rust ved innsjøen Neusiedl. Innsjøen har stor innflytelse på klima og vitikulturen i Rust. Druene er ferdig modne på senhøsten og tåken ifra innsjøen og fuktigheten bidrar til Botrytis Cinerea (edelråte) som angriper drueskallet som gjør at mye av vannet fordamper i druen, druen skrumper inn og bidrar til høy sukkerkonsentrasjon, syre og aroma i druene.
Heidi Schröck lager høykvalitetsviner og erkompromissløs på kvalitet. Hun har et lite "boutique" vineri og har 8 hektar med vinmarks som bidrar til kun 50 000 flasker av edle dråper (rød, hvit, musserende og søtvin). Ruster Ausbruch er en meget elegant edelsøt vin som trenger tid til å utvikleeleganse og finesse, etter år med lagring vil en finne komplekse aromaer, nydelig fruktighet og syre balansert med elegant edelråte sødme. Dette er vin som skal drikkes og nytes til fulle!
Vår vin passet utmerket til sitronterten, sødmen i vinen spiller veldig bra med friskheten og syrligheten i terten og med så høy syre og spenst som det er i vinen er dette virkelig god match!
Ruster Ausbruch Turner 2006
Heidi Schröck, Østerrike
Kr 460,-
Dette er toppvinen til Schröck, 100 % laget av druen Furmint. Nydelig og tiltalende på nesen med botrytispreg, tørkede frukter, honning, blomster og sitrus. Deilig søt i munnen med fantastisk syre, høy intensitet, kompleks med lang deilig finish
*****
tirsdag 3. mai 2011
Sikkert vårtegn med nyhetsslipp på polet og rosé i glasset
Det er lenge siden jeg har blogget, travle dager på jobben og man skal ha tid å skrive - dog har jeg jo ikke sluttet å drikke god vin og i dette innlegget tenkte jeg å anbefale noen gode viner og gi noen tips på hva man bør sikre seg på lørdagens slipp på vinmonopolet.
Jeg har tidligere anbefalt Fennochio sine viner. Fennochio holder til i Bussia i Piemonte og lager fremragende Barolo og Barbera. Han har også nå sammen med sine gode venner Klaus Hagerup og Bippi Børresen (de har blant annet skrevet to fine bøker om det gode liv i Toscana og Piemonte) blandet en god vin ved navn Fennochio Terraverga som da er en Langhe Rosso på druene Palaverga, Barbera og Nebbiolo. Dette er en god blanding og vinen fremstår som frisk og fruktig med en fin syre og fasthet. Vinen er også pent priset til kr 145,- som er høyst akseptabelt for en vin av så god kvalitet
Terraverga 2009 - #5297101
Fenocchio ,Piemonte ItaliaKr.145,-
Frisk og saftig vin med mørke steinfrukt som plommer og kirsæbær, et streif av pepper på nesen (typisk ifra palaverga druen) og noe florale undertoner. Vinen sitter godt i munnen, er saftig med god lengde og stram og tørr avslutning. Dette er god vin som fint kan nytes alene eller sammen med italiensk mat eller lyst kjøtt
*****
På lørdag er det nyhetsslipp på vinmonoplet, det betyr at de ferske rosévinene kommer på markedet samt at det slippes en god del hvite viner i 2010 årgang. Det er masse godt man kan nevne men noen klassikere er det allikevel. Det som er et must for meg er først og fremst å få tak i noen flasker eller en kasse IL Mimo, denne klassiske nebbiolobaserte roseévinen som hvert år går helt til topps. Her snakker vi 100 % nebbiolo som gir en saftig, syrlig, rik og fast vin med fin fruktighet og en fast og tørr finish. Dette er rosévin for de som liker litt "store" viner og ikke tynnt sotlevann ifra provence eller Australia
Varenummeret blir sikkert 48208 som det har hvert de foregående år og prisen vil være rundt 150,-
En annen rosé vin som er verdt noen flasker og som er blant mine favoritter er Schilcher ifa Langmann i Østerrike. Spesielt enkeltvinmarksvinen Hochgrail er enestående i 2010 årgangen og Langmanns Frizzante er også nydelig med innslag av rips og rabarbra. Vinen er lett musserende med god syre og friskhet, saftig med god intensitet og crisp og fresh avslutning, denne vinen og deres "vanlige" rose er som skapt til deilige sommersalater eller til ren nytelse på terassen :-)
Schilcher Hochgrail 2010 - #44233
Langmann , ØsterrikeKr.143,-
Schilcherfrizzante 2010 - #80125
Langmann , ØsterrikeKr.133,-
Jeg har tidligere anbefalt Fennochio sine viner. Fennochio holder til i Bussia i Piemonte og lager fremragende Barolo og Barbera. Han har også nå sammen med sine gode venner Klaus Hagerup og Bippi Børresen (de har blant annet skrevet to fine bøker om det gode liv i Toscana og Piemonte) blandet en god vin ved navn Fennochio Terraverga som da er en Langhe Rosso på druene Palaverga, Barbera og Nebbiolo. Dette er en god blanding og vinen fremstår som frisk og fruktig med en fin syre og fasthet. Vinen er også pent priset til kr 145,- som er høyst akseptabelt for en vin av så god kvalitet
Terraverga 2009 - #5297101
Fenocchio ,Piemonte ItaliaKr.145,-
Frisk og saftig vin med mørke steinfrukt som plommer og kirsæbær, et streif av pepper på nesen (typisk ifra palaverga druen) og noe florale undertoner. Vinen sitter godt i munnen, er saftig med god lengde og stram og tørr avslutning. Dette er god vin som fint kan nytes alene eller sammen med italiensk mat eller lyst kjøtt
*****
På lørdag er det nyhetsslipp på vinmonoplet, det betyr at de ferske rosévinene kommer på markedet samt at det slippes en god del hvite viner i 2010 årgang. Det er masse godt man kan nevne men noen klassikere er det allikevel. Det som er et must for meg er først og fremst å få tak i noen flasker eller en kasse IL Mimo, denne klassiske nebbiolobaserte roseévinen som hvert år går helt til topps. Her snakker vi 100 % nebbiolo som gir en saftig, syrlig, rik og fast vin med fin fruktighet og en fast og tørr finish. Dette er rosévin for de som liker litt "store" viner og ikke tynnt sotlevann ifra provence eller Australia
Varenummeret blir sikkert 48208 som det har hvert de foregående år og prisen vil være rundt 150,-
En annen rosé vin som er verdt noen flasker og som er blant mine favoritter er Schilcher ifa Langmann i Østerrike. Spesielt enkeltvinmarksvinen Hochgrail er enestående i 2010 årgangen og Langmanns Frizzante er også nydelig med innslag av rips og rabarbra. Vinen er lett musserende med god syre og friskhet, saftig med god intensitet og crisp og fresh avslutning, denne vinen og deres "vanlige" rose er som skapt til deilige sommersalater eller til ren nytelse på terassen :-)
Schilcher Hochgrail 2010 - #44233
Langmann , ØsterrikeKr.143,-
Schilcherfrizzante 2010 - #80125
Langmann , ØsterrikeKr.133,-
Siste anbefaling for i dag vil være noen klassiske rieslinger ifra 2010 årgangen ifra Tyskland. 2010 var et vanskelig år med en varm sommer og mye nedbør på høsten, det betyr lave avlinger og en streng seleksjon av druene før de går i pressa og til videre gjæring. Der er alltid noen produsenter som gjør det godt og som har fokus på kvalitet når de lager vin. Jeg har smakt få 2010 årganger men jeg ville nok ha gått etter noen tørre "trocken" varianter ifra Leitz og Breuer i Rheingau, Keller, Wittmann og Wagner Stempel i Rheinhessen og Markus Molitor i Mosel. Da skulle sommeren være reddet i denne omgang og noen smaksnotater kommer tter hvert som vi får smakt oss igjennom 2010 årgangen.
PS: Noen viner ifra Domaine Wachau i Østerrike er heller ikke dumt, mye god vin for en "billig" penge. Deres Terassen Federspiel er spesielt godt kjøp til 124,- kr!
Skål og ha en strålende mai måned!
fredag 4. mars 2011
Champagne utfordrer ifra USA
Det er ikke hver dag en finner en musserende vin ifra USA som faktisk er så god at den kan konkurrere med originalen Champagne - for å være helt ærlig er det nok første gang undertegnede har smakt en så kompleks musserende ifra den andre siden av atlanteren og det til den nette pris a 199,- kroner på polet!
Produsenten vi snakker om heter J Vineyards & Winery i Russian River og vinen heter J Cuvée 20 brut. J Vineyards & Winery er oppkalt etter grunnleggeren Judy Jordan og de har nå laget musserende vin i 20 år, derfor denne cuvéen ved navn J Cuvée 20. J Cuvée 20 er en musserende vin som er laget etter alle kunstens regler hvor druene er høstet for hånd og miksen er 55 % Chardonnay, 43 % Pinot Noir og 2 % Pinot Meunier hvor hver druetype er vinifisert hver for seg og modnet på fat før annegangsgjæring på flaske, vinen har videre ligget i hele tre år på bunnfallet før degorgering, noe som er lenge, da f.eks minstekravet for non vintage i Champagne er 15 måneder. Vi får derfor en meget kompleks og autolyse preget vin med nydelige aromaer av modne epler og brødbakst!
Her er mine smaksnotater:
Cuvée 20 Brut - 104180
J Vineyards & Winery
Russian River, California, USA
Frisk og ren musserende vin, autolysepreg, gule epler og modne pærer på duft. I munnen er vinen rik, frisk og kompleks, noe sødme i inngangen, nydelig syre og noe grapefrukt/sitrusaktig preg, toast og ristede mandler i aromabildet. Eplepreget og krisp avslutning. Meget god vin og absolutt verdt prisen!
*****
søndag 20. februar 2011
Nydelig Weissburgunder ifra Rheinhessen
Unge Hans Oliver Spanier er kjent for å lage strålende tyske viner i superklassen og det er selvsagt hans rieslinger som er mest kjente, men etter flere besøk hos gode vinmakere i Tyskland har jeg fått stor sans for druen Weissburgunder (tysk Pinot Blanc) og Spanier sin Weissburgunder er intet unntak, her får vi mye deilig vin for pengene så løp og kjøp!!
Battenfeld-Spanier holder hus i kommunen Hohen Sülzen i Rheinhessen og har vært drevet av Hans Oliver Spanier siden 1993. Eiendommen består av 18 ha vinmark fordelt med 50 % riesling, 20 % spätburgunder, 8 % Weissburgunder og resten fordelt på små partier med Silvaner, Chardonnay og Portugiser. Gården driver økologisk og det er generellt lave avlinger, høy kvalitet og viner som kjennetegner sitt voksested og terroir som kjenntegener Battenfels Spanier!
Her er mitt smaksnotat på 2009 årgangen som også nettopp er satt ned i pris:Weissburgunder Trocken Estate 2009 - #1058201
Battenfeld-Spanier, Rheinhessen TysklandKr.122,00,-
*****
Frisk, ren og tiltalende Weissburgunder, innslag av blomster, epler, grapefrukt og lime på duft. Middels fyldig med god konsentrasjon og deilig frisk i munnen, men merkbar alkohol (13%), god syre, fast og saftig med et streif av urter, lang og frisk eple/sitrus preget finish.
fredag 11. februar 2011
Fredagspizza med kylling og smaksrike tomater, i glasset Chianti Classico ifra Villa Caffagio
Det er fredag og ofte står det pizza på menyen, det er lettvint og hele familien synes det er god fredagskos og passer godt å spise i sofaen til fredagsunderholdingen på TV!
Vår favoritt pizza lages med kylling og tomat og lages på følgende måte:
500 g hvetemel
1 klype salt
1/2 pk tørrgjær
2 ss olivenolje
ca 3,5 dl lunkent vann - ca 30 c
Alt det tørre blandes og kjøres i maskinen sammen med vann og olje i gode 10 minutt.
Når deigen er smidig og glatt tar jeg av eltekroken og heller over en liten ss god olivenolje og vender deigen slik at den blir glatt av oljen. Eltebollen dekkes med plast eller klede og heves på et lunt sted i ca 20 minutt
Stekeovnen settes på 220 c
Mens deigen heves, steker jeg raskt 300 g kyllingbryst i små biter sammen med litt peppermix. En 10-12 små gode perle eller cherrytomater deles i to eller fire og settes til siden.
Jeg smurer en rund pizzaform med litt oliovenolje og drar ut/former deigen i ned i formen, jeg vender deigen i formen et par ganger og passer på at det blir litt god kant.
Jeg smurer bunnen med ca 4 ss PEPPES pizza saus (den er best og har en god og særegen smak) og deretter garnerer jeg en pk (300 g) med Tine sin originale revne pizzaost ( du må gjerne bruke en annen ost om du vil)
Deretter strør jeg på rikelig med oregano og fordeler kyllingbitene og de delte tomatene oppå osten.
Pizzaen etterhever ca 40 minutt oppå komfyren som er litt lunken grunnet at stekeovnen er satt på, pizzaen hever da til det dobbelte og man får en ordentlig deep-pan pizza! Deretter stekes pizzaen på 220 c i ca 20 minutt (jeg dytter kyllingen og tomatene litt ned i bunnen rett før steking).
Enkelt og greit og veldig godt!!
Til pizzaen i kveld har vi en Chianti Classico ifra Villa Caffagio i magnum utgave i 2006 årgang. Jeg har tidligere omtalt denne vinen i en 2004 årgang som jeg ikke var helt begeistret for, men 2006 årgangen er strålende og vinen er pent moden og drikkeklar, her er mine smaksnotater:
Chianti Classico D.O.C.G 2006, Magnum - # 4184105
Villa Caffagio, Toscana, Italia
Kr 445,-
100 % Sangiovese som har ligget i 12 måneder på Slovenske store eikefat. Stilren ungdommelig Chianti med innslag av kirsebær, moreller, løv og noe fuktig skogbunn og et streif av lær og trøfler på nesen. Pent fyldig og konsentrert med flott frukt i munnen, fin syre, god konsentrasjon og lengde med en deilig, saftig og lang tørr ettersmak. 2006 er en strålende årgang i Toscana og denne vinen viser meget fine takter! Suberb vin og flere hakk over 2004 årgangen!!
*****
HA EN STRÅLENDE HELG!
Vår favoritt pizza lages med kylling og tomat og lages på følgende måte:
500 g hvetemel
1 klype salt
1/2 pk tørrgjær
2 ss olivenolje
ca 3,5 dl lunkent vann - ca 30 c
Alt det tørre blandes og kjøres i maskinen sammen med vann og olje i gode 10 minutt.
Når deigen er smidig og glatt tar jeg av eltekroken og heller over en liten ss god olivenolje og vender deigen slik at den blir glatt av oljen. Eltebollen dekkes med plast eller klede og heves på et lunt sted i ca 20 minutt
Stekeovnen settes på 220 c
Mens deigen heves, steker jeg raskt 300 g kyllingbryst i små biter sammen med litt peppermix. En 10-12 små gode perle eller cherrytomater deles i to eller fire og settes til siden.
Jeg smurer en rund pizzaform med litt oliovenolje og drar ut/former deigen i ned i formen, jeg vender deigen i formen et par ganger og passer på at det blir litt god kant.
Jeg smurer bunnen med ca 4 ss PEPPES pizza saus (den er best og har en god og særegen smak) og deretter garnerer jeg en pk (300 g) med Tine sin originale revne pizzaost ( du må gjerne bruke en annen ost om du vil)
Deretter strør jeg på rikelig med oregano og fordeler kyllingbitene og de delte tomatene oppå osten.
Pizzaen etterhever ca 40 minutt oppå komfyren som er litt lunken grunnet at stekeovnen er satt på, pizzaen hever da til det dobbelte og man får en ordentlig deep-pan pizza! Deretter stekes pizzaen på 220 c i ca 20 minutt (jeg dytter kyllingen og tomatene litt ned i bunnen rett før steking).
Enkelt og greit og veldig godt!!
Til pizzaen i kveld har vi en Chianti Classico ifra Villa Caffagio i magnum utgave i 2006 årgang. Jeg har tidligere omtalt denne vinen i en 2004 årgang som jeg ikke var helt begeistret for, men 2006 årgangen er strålende og vinen er pent moden og drikkeklar, her er mine smaksnotater:
Chianti Classico D.O.C.G 2006, Magnum - # 4184105
Villa Caffagio, Toscana, Italia
Kr 445,-
100 % Sangiovese som har ligget i 12 måneder på Slovenske store eikefat. Stilren ungdommelig Chianti med innslag av kirsebær, moreller, løv og noe fuktig skogbunn og et streif av lær og trøfler på nesen. Pent fyldig og konsentrert med flott frukt i munnen, fin syre, god konsentrasjon og lengde med en deilig, saftig og lang tørr ettersmak. 2006 er en strålende årgang i Toscana og denne vinen viser meget fine takter! Suberb vin og flere hakk over 2004 årgangen!!
*****
HA EN STRÅLENDE HELG!
Abonner på:
Innlegg (Atom)