fredag 4. mars 2011

Champagne utfordrer ifra USA

Det er ikke hver dag en finner en musserende vin ifra USA som faktisk er så god at den kan konkurrere med originalen Champagne - for å være helt ærlig er det nok første gang undertegnede har smakt en så kompleks musserende ifra den andre siden av atlanteren og det til den nette pris a 199,- kroner på polet!
Produsenten vi snakker om heter J Vineyards & Winery i Russian River og vinen heter J Cuvée 20 brut. 
J Vineyards & Winery er oppkalt etter grunnleggeren Judy Jordan og de har nå laget musserende vin i 20 år, derfor denne cuvéen ved navn J Cuvée 20.  J Cuvée 20 er en musserende vin som er laget etter alle kunstens regler hvor druene er høstet for hånd og miksen er 55 % Chardonnay, 43 % Pinot Noir og 2 % Pinot Meunier hvor hver druetype er vinifisert hver for seg og modnet på fat før annegangsgjæring på flaske, vinen har videre ligget i hele tre år på bunnfallet før degorgering, noe som er lenge, da f.eks minstekravet for non vintage i Champagne er 15 måneder. Vi får derfor en meget kompleks og autolyse preget vin med nydelige aromaer av modne epler og brødbakst!
Her er mine smaksnotater:

Cuvée 20 Brut - 104180
J Vineyards & Winery
Russian River, California, USA

Frisk og ren musserende vin, autolysepreg, gule epler og modne pærer på duft. I munnen er vinen rik, frisk og kompleks, noe sødme i inngangen, nydelig syre og noe grapefrukt/sitrusaktig preg, toast og ristede mandler i aromabildet. Eplepreget og krisp avslutning. Meget god vin og absolutt verdt prisen!
*****




søndag 20. februar 2011

Nydelig Weissburgunder ifra Rheinhessen

Unge Hans Oliver Spanier er kjent for å lage strålende tyske viner i superklassen og det er selvsagt hans rieslinger som er mest kjente, men etter flere besøk hos gode vinmakere i Tyskland har jeg fått stor sans for druen Weissburgunder (tysk Pinot Blanc) og Spanier sin Weissburgunder er intet unntak, her får vi mye deilig vin for pengene  så løp og kjøp!!
Battenfeld-Spanier holder hus i kommunen Hohen Sülzen i Rheinhessen og har vært drevet av Hans Oliver Spanier siden 1993. Eiendommen består av 18 ha vinmark fordelt med 50 % riesling, 20 % spätburgunder, 8 % Weissburgunder og resten fordelt på små partier med Silvaner, Chardonnay og Portugiser. Gården driver økologisk og det er generellt lave avlinger, høy kvalitet  og viner som kjennetegner sitt voksested og terroir som kjenntegener Battenfels Spanier!
Her er mitt smaksnotat på 2009 årgangen som også nettopp er satt ned i pris:
Weissburgunder Trocken Estate 2009 - #1058201
Battenfeld-Spanier, Rheinhessen TysklandKr.122,00,-
*****
Frisk, ren og tiltalende Weissburgunder, innslag av blomster, epler, grapefrukt og lime på duft. Middels fyldig med god konsentrasjon og deilig frisk i munnen, men merkbar alkohol (13%), god syre, fast og saftig med et streif av urter, lang og frisk eple/sitrus preget finish.


fredag 11. februar 2011

Fredagspizza med kylling og smaksrike tomater, i glasset Chianti Classico ifra Villa Caffagio

Det er fredag og ofte står det pizza på menyen, det er lettvint og hele familien synes det er god fredagskos og passer godt å spise i sofaen til fredagsunderholdingen på TV!

Vår favoritt pizza lages med kylling og tomat og lages på følgende måte:

500 g hvetemel
1 klype salt
1/2 pk tørrgjær
2 ss olivenolje
ca 3,5 dl lunkent vann - ca 30 c

Alt det tørre blandes og kjøres i maskinen sammen med vann og olje i gode 10 minutt.
Når deigen er smidig og glatt tar jeg av eltekroken og heller over en liten ss god olivenolje og vender deigen slik at den blir glatt av oljen. Eltebollen dekkes med plast eller klede og heves på et lunt sted i ca 20 minutt
Stekeovnen settes på 220 c

Mens deigen heves, steker jeg raskt 300 g kyllingbryst i små biter sammen med litt peppermix. En 10-12 små gode perle eller cherrytomater deles i to eller fire og settes til siden.

Jeg smurer en rund pizzaform med litt oliovenolje og drar ut/former deigen i ned i formen, jeg vender deigen i formen et par ganger og passer på at det blir litt god kant.

Jeg smurer bunnen med ca 4 ss PEPPES pizza saus (den er best og har en god og særegen smak) og deretter garnerer jeg en pk (300 g) med Tine sin originale revne pizzaost ( du må gjerne bruke en annen ost om du vil)

Deretter strør jeg på rikelig med oregano og  fordeler kyllingbitene og de delte tomatene oppå osten.
Pizzaen etterhever ca 40 minutt oppå komfyren som er litt lunken grunnet at stekeovnen er satt på, pizzaen hever da til det dobbelte og man får en ordentlig deep-pan pizza! Deretter stekes pizzaen på 220 c i ca 20 minutt (jeg dytter kyllingen og tomatene litt ned i bunnen rett før steking).

Enkelt og greit og veldig godt!!
Til pizzaen i kveld har vi en Chianti Classico ifra Villa Caffagio i magnum utgave i 2006 årgang. Jeg har tidligere omtalt denne vinen i en 2004 årgang som jeg ikke var helt begeistret for, men 2006 årgangen er strålende og vinen er pent moden og drikkeklar, her er mine smaksnotater:

Chianti Classico D.O.C.G 2006, Magnum - # 4184105
Villa Caffagio, Toscana, Italia
Kr 445,-


100 % Sangiovese som har ligget i 12 måneder på Slovenske store eikefat. Stilren ungdommelig Chianti med innslag av kirsebær, moreller, løv og noe fuktig skogbunn og et streif av lær og trøfler på nesen. Pent fyldig og konsentrert med flott frukt i munnen, fin syre, god konsentrasjon og lengde med en deilig, saftig og lang tørr ettersmak. 2006 er en strålende årgang i Toscana og denne vinen viser meget fine takter! Suberb vin og flere hakk over 2004 årgangen!!
*****
HA EN STRÅLENDE HELG!

lørdag 5. februar 2011

Tom Kah Gai - (thailandsk kyllingsuppe)

Det er ikke så ofte vi lager Thaimat her i heimen, men vi er begge enige om at asiatisk mat er nydelig godt, velsmakende og sunt! Denne lørdagen står den kjente Tom Kah Gai suppen på menyen og i glasset er det Spätlese riesling ifra Eitelsbacher Karthäuserhofberg i årgang 2006.

Oppskriften på suppen er som følger

Trinn 1
5 stilker sitrongress
5stk sjalottløk
3 stk korianderrot (det henger på den ferske korianderen)
4-8 små chili (uten frø)

Trinn 2
½ ltr. kokosmelk
½ ltr. kylling kraft (du kan bruke terninger)
2 ss sukker

Trinn 3
2 stk galangalrot
5 limeblader

Trinn 4
6 ss fiske saus
5 ss limejuice
2 ss grovhakket koriander
6 stk aroma champignon eller shitake
1. Mort alle ingrediensene i trinn 1 i en morter
2. kok opp kokosmelk og kraft (trinn 2)
3. Ha i det du mortret, kok opp og la det trekke i 30 min.
4. Skrell galangal og kutt i tynne skiver
5. Sil suppen og ha i galangal og limeblader, kok opp igjen og la det trekke i 30 min til
6. Rett før servering has i 3 kyllingfileter i passe biter og suppen smakes til med ingrediensene i trinn 4

Suppen skal være litt salt, søt, sterk og syrlig.
Eitelsbacher Karthäuserhofberg har jeg omtalt tidligere og er en strålende produsent i Ruver i Mosel.
Her er mine smaksnotater:

Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Spätlese 2006 - #5021701
Karthäuserhof, Mosel Tyskland
Kr.284,70,- 
Pent utviklet og elegant Moselvin, frisk spätlese med innslag av epler, lime, blomster og skifermineraler på duft. Middels fyldig vin med delikat sødme inn, fin syrestruktur, stor lengde og preg av epler og mineraler også i finish. Klassisk nydelig  spätlese med moderat alkoholnivå (9,5 %).
*****

Til suppen sitter vinen utmerket, sødmen utfyller den litt sterke og syrlige suppen på en utmerket måte. Her er det meget god samspill mellom mat & vin.


søndag 30. januar 2011

En slags Risotto og Chablis ifra William Fevre

Det er søndag og vi har feiret Hermine sin 5års bursdag med brask og bram. 11 jenter ifra Barnehagen, kaker, pølser, gele, leker og det som hører med :-) For en stakkars mann er det jo til å bli svimmel av, men begivenheten er jo planlagt, likeså er kvelden!

Etter mye søtt er det dags for litt ordentlig mat etter at minstemann er i seng. Jeg har latt meg inspirere av en slags risotto variant med kylling, tomat, chorizo pølse og ferske håndpillede reker og det hele akkompagnert av en av mine favoritt produsenter i Chablis, nemlig William Fevre som jeg tidligere har besøkt på en av mine reiser i Chablis!
Til denne type rett som er relatvit smakfull kan det være lurt å ha en "rik" vin med struktur, fylde og spenst, det har Willaim Fevre sin premier Cru ifra Mont de Milieu i årgang 2004.
Mont de Milieu (34 ha) ligger sydvendt til ved Serein elven og jordsmonner er meget mineralsk med med høyt innhold av østersfossiler som er 140 - 160 millioner år gamle. Det er selvsagt 100 % Chardonnay som er håndplukket i små kurver for å sikre at druene ikke sprekker.
Fevre bruker ikke pumper for å bringe frem mosten i gjæringsfatet, men alt renner avgårde etter gravitasjonsprinsippet og hans vinere er laget ved at man presser druene høyest i bygningen og at mosten renner videre nedover i gjæringsfatene. Mont de Milieu er forsiktig presset for å ivareta den beste juice, både vanlig og malolaktisk gjæring skjer naturlig og ingen gjærsopp tilsettes! Halvparten av vinen er videre 10-13 måneder på franske barriques (225 l eikefat) og den andre halvpart er på temperatur kontrollerte ståltanker
Chablis ligger lengst nord i Burgund og bare 100 km ifra Paris. Det er 19 kommuner som sogner under AOC Chablis og det fordelt på ca 4500 ha vinmark. Vinene er tørre, mineralske og syrefriske og er ALLTID laget på Chardonnay druen, smaks assoiasjonene går i smør, nøtter, mineraler, sitrus og østers. Vinmarkene i Chablis består av meget leirholdig jord med kimmeridge kalk/østersfossiler ifra Juratiden (på den tiden lå alt under havet) og det er kalken og fossilene som setter sitt preg på jordsmonnet og i vinene! Tradisjonellt er Chablis vinene ikke lagret på nye eik (stål og store gamle fat) og tradisjonalistene er redd for at særpreget forsvinner med for mye ny eik og at vinene derfor vil fremstå som hvilken som helst Burgunder. Topp produsenter som William Fevre bruker 30-40 % i toppvinene mens gamle tradisjonalister lagrer vinene sine på store gamle fat (feuilettes). Uansett; det lages fremragende vin i Chablis i begge "leirer"! 
Til min Paella rett smakte vinen utmerket og her er mine smaksnotater:

Chablis Mont de Milieu 2004
Domaine William Fevre, Bourgogne Frankrike
Kr 279,90,- ( vinen er gått utifra sortimentet til polet)
Frisk og typeriktig Chablis, mineralpreget med innslag av noe fat, lime, epler, smør og salt sjø. Fyldig, konsentrert og rik vin med fin syre og stramhet og deilig lang lengde
*****
Vinen har godt av noe luft før den drikkes!







lørdag 22. januar 2011

Elegant alpevin ifra Lombardia

Valtellina er det eneste vinområdet i den nordlige alpesonen i Lombardia og er et av to DOCG områder og strekker seg over et 40 km bredt belte fra byen Montagno nær Comosjøen i vest til Tirano i øst. Totalt er det ca 1300 ha vinmarker og det er fordelt mellom Superiore DOCG , Sforzato DOCG, Rosso di Valtellina DOG eller Terazze Retiiche Di Sondrio IGT.  Det andre klassifiserte DOCG området i Lombardia er Franciacorta som er kjent for sine musserende viner, og som er sentralt plassert i regionen.

Nebbiolo (lokalt kalt Chiavennesca) er hoveddruen i Valtellina og skal utgjøre minst 90 % i kvalitetsvinenen, øvrige druer som brukes er lokale druer som rossola nera, pignola, brugnola og den mere kjente Barbera! Stilmessig minner vinene ifra Valtellina på de nordlige Nebbiolo vinene ifra Piemonte, altså noe slankere enn Barolo - men med mer raffinert duft og nebbiolodruens gjenkjennelige syre- og tanninstruktur!
Min vin i dag er en IGT vin med navn Il Petirosso ifra 97 og produsnten AR.PE.PE, vinen er på 100 % Nebbiolo og har en flott eleganse som i Sasella vinenen ifra samme område. Vinen lages på tradisjonell måte med lang skallmaserasjon i temperaturkontrollerte ståltanker, etter endt gjæring lagres vinen i fire år på store eikefat og deretter seks måneder på flaske før den slippes på markedet!
AR.PE.PE er en liten familidrevet vingård i fjerde generasjon og har laget kvalitetsvin i alpene siden 1860. De har fokus på å holde på tradisjonene og ønsker å lage god kvalitetsvin som har gjort Valtellina kjent blant vinkjennere. I porteføljen sin har de flere spennende viner men det er bare Il Petirosso som er på polet!
Her er mine smaksnotater:


IL Petirosso 1997 - #5328801
Ar. Pe. Pe. - Valtellina Italia

Kr 258.00,-


Elegant og syrlig Nebbiolo vin med innslag av røde stenfrukter som plommer og moreller, krydder, lær, skogbunn og kalk på nesen. Harmonisk og frisk i munnen med en slank og syrlig stil med pent inntegrerte tanniner. Kompleks og elegant på en "burgunder" aktig måte og middels fyldig med en deilig stram lengde og finish. 
Denne vinen er nå 14 år og er nok helt på topp i drikkevinduet, her er det bare å drikke opp og kose seg med meget gode dråper ifra en god 97 årgang!
****


SKÅL og fortsatt god helg!

lørdag 15. januar 2011

Friske 2009 årganger ifra Østerrike

Schloss Gobelsburg og Domäne Wachau gir mye vin for pengene!


Det forundrer meg at det ikke er mer Østerrisk vin i hyllene på polet. Ser man på hvilken kvalitet man får for pengene burde det være mer i hyllene, da det er vanskelig for den meninge mann å plukke og manøvrere utifra bestillingsvalget hvor det finnes mange gode produsenter som Hitzberg, Nikolaihof, Proidl og ikke minst de edelsøte vine ifra Krächer! Ser man spesielt på den popularitet kvalitets rieslingviner ifra Tyskland har fått så er det mye kvalitetsvin å få til en langt rimeligere penge i Østerrike


Jeg har tidligere omtalt Schloss Gobelsburlink som har tre "brands" i sin portefølje basert på voksested og produksjon av vinen. De tre er Scloss Gobelsburg og Gobelsburger som produserer i Kamptal og deres Domaene Gobelsburg ifra Danube området rundt Kremstal. Min vin i dag er en 2009 riesling ifra Domaene Gobelsburg.
Danube området rundt Krems og Wachau er hjertet av Riesling produksjon i Østerrike. Vinene ifra Gobelsburg er produsert av gamle vinstokker og er mineralske og syrefriske da sen modning av druene grunnet kjølige netter gir fruktige, friske viner med høyt syreinnhold
Domäne Wachau er et ev verdens beste og mest veldrevne kooperativer styrt av en stødig hånd av MW Roman Horwath og ønolog og vinmaker Heinz Frischengrube. Jeg har tidligere omtalt koopoerativet og trenger derfor ingen nærmere beskrivelse link. Min vin i dag er er Smaragd Riesling 2009 ifra Weissenkirchen som er ifra en gammel prestegjeld som inkluderer grendene Jocking og Wösendorf. Det er kun Domäne Wachau som har vin ifra disse to parsellene og det kan nærmest sammenlignes med samme form for labeling som i Burgund (vinmarks og voksested).
Weissenkirchen vinen kommer ifra steile terraserte vinmarker som Liebenberg, Hinter der Burg, Weitenberg, Buchenberg og Steinriegl. Microklimaet i Wachau gir meget balanserte viner med stor intensitet, fruktighet og syrefriskhet, de er som oftest meget mineralske og strukturerte. Weissenkirchen serien er en egen ekslusiv range som det er meget liten distribusjon på og det er første gang jeg har sett at disse vinene er i hyllene på Polet

Her er mine smaksnotater av vinene:

Riesling 2007 - #43988
Domäne Gobelsburg , Østerrike
Kr.144,90
Mineralsk og frisk nese, innslag av pære, epler og fersken. Middels fyldig, rik og sammensatt med god intensitet. Vinen sitter godt i munnen, fin syrefriskhet og krisp og lang finish. Flott vin til en meget rimelig penge!
****


Weissenkirchen Riesling Smaragd 2009 - #80083
Domäne Wachau , Østerrike
Kr.149.90
Ai, ai ai - Nydelig smaragd Riesling med duft av fersken, aprikos, sitrus og mineraler. Fyldig, konsentrert og strukturert som en smaragd skal være, elegant med god intensitet og syre i munnen. Noe mineralsk og krydderaktig lang hærlig finish. Meget pen vin med potensial for en del års lagring. Her får man virkelig mye vin for pengene!!
*****

Ha en hærlig helg!

søndag 9. januar 2011

To flotte hverdagsviner - Del 2

Metallguru og wonderboy Luca Roagna blander vin sammen

Det er ikke så ofte "kjendis" viner er så spennende, men metallguruen Sigurd Wongraven ifra det norske metalbandet Satyricon har virkelig blandet en god vin sammen med en av Piemontes "wonderboys" Luca Roagna. Luca Roagna som er vinmaker i fente generasjon og som har dyrket økologisk vin før navnet økologi var oppfunnet har virkelig etter møysommelig fatprøving og smaking i kjelleren sammen med Sigurd laget to gode klassiske piemonte viner.Utfallet av samarbeidet har resultert i en Langhe Rosso og en Barolo.
Luca Roagna har arvet sin tilnærming til vinmarksarbeidet fra sin far Alfredo, som fremdeles er aktiv i vinmarksarbeidet på familiegården.  Roagna familien bruker ikke gjødsel eller plante- og insektsgifter. De lar i stedet alle andre vekster vokse fritt i vinmarken. De klipper heller ikke gresset før selve vinhøsten fordi gressklippingen vil føre til dominans av få sorter gress og forhindre andre vekster.
Vinfreaken Sigurd Wongraven har tilnærmet seg vinverden på samme måte, litt undrende, nysjerrig og rufsete og med sterkt fokus på kvalitet. Han er opptatt av sluttproduktet enten det gjelder musikk eller i dette tilfellet produksjonen og lanseringen av vinmerket Wongraven, et samarbeidsprosjekt mellom to ildsjeler med interesse og lidenskap både for musikk og vin.


Sigurd Wongraven kan altså mer enn å lage metallmusikk, han har et sterkt og lidenskapelig forholdt til vin, blogger, smaker og reiser rundt og som ikke det er nok så har han også hevet seg på WSET sitt diploma vinkurs, "skinnet" kan bedra :-)
 Her er mine smaksnotater:


Lange Rosso Alleanza Nero di Wongraven 2009 # 53121
Roagan, Piemonte Italia
Kr 149,90,-


Vinen er fremstilt av 65 % barbera ifra Monforte og 35 % Dolcetto ifra Dogliani. Frisk og ganske lett stil,  innslag av mørke bær og et noe floralt og rått preg i innslaget. Middels fyldig vin meg fin fruktighet, fin og fast struktur og stram og saftig sursøt finish. Bra tanninstruktur og god lengde, tradisjonelt laget og i fin fin Roagna stil!


Denne vinen passer utmerket til lette retter med okse, tapas, pizza eller bare som en kosevin!




lørdag 8. januar 2011

To flotte hverdagsviner - Del 1

Det er et nytt år og det er dags for å drikke hverdags viner igjen. Med det mener jeg at julen er et fantastisk anledning til å grave dypt i vinkjelleren å dele gode dråper med venner og familie!! Men hverdagen innhenter oss igjen og da tenker jeg det er greit å se litt på hva vi skal drikke i prisklassen 110,- - 160,- kr på vinmonopolet. Jeg har smakt litt på to gode viner nemlig Riesling Trocken ifra Markus Molitor i Mosel og Wongraven sin Langhe Rosso ifra Piemonte

Markus Molitor (44) er den største vinprodusenten i Mittel-Mosel med en like imponerende bredde som kvalitet. Molitor kan i en enkeltårgang presentere en palett med 46 forskjellige viner, hvorav 35 oppnådde 90 poeng eller mer i Eichelmann Deutschlands Weine.  En prestasjon ingen i Tyskland kan oppvise maken til.
 

 Markus Molitor - var bare 20 år da han overtok Haus Klosterberg med 3 hektar vinmarker etter sin far. I dag regjerer han over 40 hektar med noen av Tysklands mest berømte vinnmarksnavn.

Markus Molitor overtok eiendommen, Haus Klosterberg, etter sin far i 1985. Siden har kvaliteten bare økt. Vinmarkene er utvidet og nye innkjøpt. I dag har Molitor parseller i 20 enkeltvinmarker med til sammen 38 hektar. Her kryr det av berømte vinmarksnavn, som Zeltinger Sonnenuhr, Wehlener Sonnenuhr, Wehlener Klosterberg, Graacher Himmelreich, Graacher Domprobst, Ürziger Würzgarten, Erdener Treppchen og Bernkasteler Badstube.

Toppvinmarken Zeltinger Sonnenuhr - i steile heng ned mot Zeltingen.
Her finner vi noen av Tysklands steileste vinmarker. Jordbunnen består av blå Devon-skifer, grå- og rødskifer, som gir Mosel-vinene deres karakteristiske, elegante mineralitet.   

 

Blåskifer og andre skifertyper lagrer solvarmen og bidrar til vinenes spesielle mineralitet og aromabilde.

Også Molitor lar mosten gjære langsomt, ved spontangjæring, uten tilsetning av industrigjær. I vintermånedene kan gjæringen nesten stanse opp i de dype, underjordiske kjellerne. Ofte hviler den på bunnfallet i  1200 liters fat av gammel tysk eik til langt ut i september året etter, måneder etter at konkurrentene har tappet vinene på flaske. En Trockenbeerenauslese kan gjære inntil tre og et halvt år!


I likhet med flere andre vinmakere mener Markus Molitor at gjæringen på fat gir vinene mer finesse, noe som har ført til at edelståltankene blir stadig mindre brukt. 
Under innhøstingen blir druene plukket enkeltvis og sortert etter kvalitet og modenhet. Dette gir høye omkostninger, men også fenomenale viner: Rene, kraftige og konsentrerte tørre Rieslinger med stor fylde, frukt og mineralitet. Enormt tykke og konsentrerte edelsøte viner, pakket med aprikos og søte sitrusfrukter, balansert av en flott syre.

Uoffisiell verdensrekord satte Molitor i 2003 da han frembragte en Trockenbeerenauslese med 334 Oechsle - det høyeste Oechsle-nivået (mostvekten) som  noen gang er målt.
 

Druene hos Molitor selekteres for hånd etter modenhetsgrad og ønsket klassifikasjon.

Toppvinene vil først etter flere år vise sitt fulle potensial. Den lange gjæringsprosessen bidrar  til en langsom utvikling, men også til viner med stor smaksdybde, komplksitet og enormt lang levetid. 
  

Den hvite etiketten signaliserer tørre og halvtørre viner, den gule markerer de søte og edelsøte vinene.

Her er mine smaksnotater:

Riesling Trocken 2009 - #44705
Marcus Molitor ,Mosel  Tyskland


Herlig, frisk og ren riesling. På nesen finner vi epler, blomster og mineraler. Viner er slank og middels kompleks, streif av sødme i inngangen og en tørr og eplepreget avslutning. Vinen passer utmerket til Sushi og asiatiske retter. Pen tørr mosel vin!