søndag 15. mai 2011

Sitronterte med søte jordbær og Ruster Ausbruch i glasset

Fredag 13. mai hadde undertegnede bursdag og til alt hell så gikk det bra :-) Feiringen tok vi på lørdagen og bursdagskaken og dessert ble en frisk og syrlig sitronterte med en lekker søt dessertvin ifra Heidi Schröck i Rust i Østerrike.
Terten er forholdsvis enkel og lage og oppskriften er som følger:

Tertebunn
80 g smør
180 g hvetemel
50 g melis
1 eggeplomme
2 ss vann

Kjør alle ingrediensene til bunnen i en foodprosessor eller mikser til deigen har samlet seg og er smidig, deigen hviler seg videre i minst en halvtime i kjøleskapet. Smør en terteform på 24-26 cm og kjevle ut deigen på en melet benkeplate, alternativt kan du klemme ut deigen direkte i paiformen (det gjør jeg), prikk bunnen med en gaffel og stek den i 12 minutter ved 200 grader. Når tertebunnen er ferdig tas den ut av ovnen og varmen skrus ned til 175 grader!

Sitronfyllet
2 sitroner
2 lime
6 egg
250 g sukker
2 dl fløte

Skallet av sitroner og lime rives på et zest eller fint rivjern, sitron og lime deles i to og saften presses ut. Egg og sukker piskes godt sammen i en mikser, deretter tilsetter du fløte og sitron/limesaft under middels omrøring på maskinen, skallet rører du forsiktig inn for hånd til slutt.
Terteformen setter du tilbake i ovnen og blandingen heller du forsiktig over tertebunnen, kaken stekes i ca 30 minutter, kaken skal så vidt ha satt seg når den er ferdig.

Terten avkjøles og settes i kjøleskapet noen timer før servering. Du kan også lage kaken dagen i forveien. Jeg serverersøte marinerte jordbær, men friske bringebær, en deilig frukt coulis eller god iskrem vil også passe bra til!
Jeg liker å drikke dessertvin til dessert når vi har gjester, det å sette vin til dessert er "vanskelig" da du skal passe på at du har en fin balanse mellom sødme, syre og friskhet, men når det sitter og man har god match så er det en fin avlutning av måltidet

Heidi Schröck holder til i Rust ved innsjøen Neusiedl. Innsjøen har stor innflytelse på klima og vitikulturen i Rust. Druene er ferdig modne på senhøsten og tåken ifra innsjøen og fuktigheten bidrar til Botrytis Cinerea (edelråte) som angriper drueskallet som gjør at mye av vannet fordamper i druen, druen skrumper inn og bidrar til høy sukkerkonsentrasjon, syre og aroma i druene.
Heidi Schröck lager høykvalitetsviner og erkompromissløs på kvalitet. Hun har et lite "boutique" vineri og har 8 hektar med vinmarks som bidrar til kun 50 000 flasker av edle dråper (rød, hvit, musserende og søtvin). Ruster Ausbruch er en meget elegant edelsøt vin som trenger tid til å utvikleeleganse og finesse, etter år med lagring vil en finne komplekse aromaer, nydelig fruktighet og syre balansert med elegant edelråte sødme. Dette er vin som skal drikkes og nytes til fulle!

Vår vin passet utmerket til sitronterten, sødmen i vinen spiller veldig bra med friskheten og syrligheten i terten og med så høy syre og spenst som det er i vinen er dette virkelig god match!
Her er mine smaksnotater av vinen:

Ruster Ausbruch Turner 2006
Heidi Schröck, Østerrike
Kr 460,-

Dette er toppvinen til Schröck, 100 % laget av druen Furmint. Nydelig og tiltalende på nesen med botrytispreg, tørkede frukter, honning, blomster og sitrus. Deilig søt i munnen med fantastisk syre, høy intensitet, kompleks med lang deilig finish
*****

tirsdag 3. mai 2011

Sikkert vårtegn med nyhetsslipp på polet og rosé i glasset

Det er lenge siden jeg har blogget, travle dager på jobben og man skal ha tid å skrive - dog har jeg jo ikke sluttet å drikke god vin og i dette innlegget tenkte jeg å anbefale noen gode viner og gi noen tips på hva man bør sikre seg på lørdagens slipp på vinmonopolet.
Jeg har tidligere anbefalt Fennochio sine viner. Fennochio holder til i Bussia i Piemonte og lager fremragende Barolo og Barbera. Han har også nå sammen med sine gode venner Klaus Hagerup og Bippi Børresen (de har blant annet skrevet to fine bøker om det gode liv i Toscana og Piemonte) blandet en god vin ved navn Fennochio Terraverga som da er en Langhe Rosso på druene Palaverga, Barbera og Nebbiolo. Dette er en god blanding og vinen fremstår som frisk og fruktig med en fin syre og fasthet. Vinen er også pent priset til kr 145,- som er høyst akseptabelt for en vin av så god kvalitet
Terraverga 2009 - #5297101
Fenocchio ,Piemonte ItaliaKr.145,-


Frisk og saftig vin med mørke steinfrukt som plommer og kirsæbær, et streif av pepper på nesen (typisk ifra palaverga druen) og noe florale undertoner. Vinen sitter godt i munnen, er saftig med god lengde og stram og tørr avslutning. Dette er god vin som fint kan nytes alene eller sammen med italiensk mat eller lyst kjøtt
*****
På lørdag er det nyhetsslipp på vinmonoplet, det betyr at de ferske rosévinene kommer på markedet samt at det slippes en god del hvite viner i 2010 årgang. Det er masse godt man kan nevne men noen klassikere er det allikevel. Det som er et must for meg er først og fremst å få tak i noen flasker eller en kasse IL Mimo, denne klassiske nebbiolobaserte roseévinen som hvert år går helt til topps. Her snakker vi 100 % nebbiolo som gir en saftig, syrlig, rik og fast vin med fin fruktighet og en fast og tørr finish. Dette er rosévin for de som liker litt "store" viner og ikke tynnt sotlevann ifra provence eller Australia
Varenummeret blir sikkert 48208 som det har hvert de foregående år og prisen vil være rundt 150,-
En annen rosé vin som er verdt noen flasker og som er blant mine favoritter er Schilcher ifa Langmann i Østerrike. Spesielt enkeltvinmarksvinen Hochgrail er enestående i 2010 årgangen og Langmanns Frizzante er også nydelig med innslag av rips og rabarbra. Vinen er lett musserende med god syre og friskhet, saftig med god intensitet og crisp og fresh avslutning, denne vinen og deres "vanlige" rose er som skapt til deilige sommersalater eller til ren nytelse på terassen :-)


Schilcher Hochgrail 2010 - #44233
Langmann , Østerrike
Kr.143,-


Schilcherfrizzante 2010 - #80125
Langmann , Østerrike
Kr.133,-


 
Siste anbefaling for i dag vil være noen klassiske rieslinger ifra 2010 årgangen ifra Tyskland. 2010 var et vanskelig år med en varm sommer og mye nedbør på høsten, det betyr lave avlinger og en streng seleksjon av druene før de går i pressa og til videre gjæring. Der er alltid noen produsenter som gjør det godt og som har fokus på kvalitet når de lager vin. Jeg har smakt få 2010 årganger men jeg ville nok ha gått etter noen tørre "trocken" varianter ifra Leitz og Breuer i Rheingau, Keller, Wittmann og Wagner Stempel i Rheinhessen og Markus Molitor i Mosel. Da skulle sommeren være reddet i denne omgang og noen smaksnotater kommer tter hvert som vi får smakt oss igjennom 2010 årgangen.

PS: Noen viner ifra Domaine Wachau i Østerrike er heller ikke dumt, mye god vin for en "billig" penge. Deres Terassen Federspiel er spesielt godt kjøp til 124,- kr!
Skål og ha en strålende mai måned!



fredag 4. mars 2011

Champagne utfordrer ifra USA

Det er ikke hver dag en finner en musserende vin ifra USA som faktisk er så god at den kan konkurrere med originalen Champagne - for å være helt ærlig er det nok første gang undertegnede har smakt en så kompleks musserende ifra den andre siden av atlanteren og det til den nette pris a 199,- kroner på polet!
Produsenten vi snakker om heter J Vineyards & Winery i Russian River og vinen heter J Cuvée 20 brut. 
J Vineyards & Winery er oppkalt etter grunnleggeren Judy Jordan og de har nå laget musserende vin i 20 år, derfor denne cuvéen ved navn J Cuvée 20.  J Cuvée 20 er en musserende vin som er laget etter alle kunstens regler hvor druene er høstet for hånd og miksen er 55 % Chardonnay, 43 % Pinot Noir og 2 % Pinot Meunier hvor hver druetype er vinifisert hver for seg og modnet på fat før annegangsgjæring på flaske, vinen har videre ligget i hele tre år på bunnfallet før degorgering, noe som er lenge, da f.eks minstekravet for non vintage i Champagne er 15 måneder. Vi får derfor en meget kompleks og autolyse preget vin med nydelige aromaer av modne epler og brødbakst!
Her er mine smaksnotater:

Cuvée 20 Brut - 104180
J Vineyards & Winery
Russian River, California, USA

Frisk og ren musserende vin, autolysepreg, gule epler og modne pærer på duft. I munnen er vinen rik, frisk og kompleks, noe sødme i inngangen, nydelig syre og noe grapefrukt/sitrusaktig preg, toast og ristede mandler i aromabildet. Eplepreget og krisp avslutning. Meget god vin og absolutt verdt prisen!
*****




søndag 20. februar 2011

Nydelig Weissburgunder ifra Rheinhessen

Unge Hans Oliver Spanier er kjent for å lage strålende tyske viner i superklassen og det er selvsagt hans rieslinger som er mest kjente, men etter flere besøk hos gode vinmakere i Tyskland har jeg fått stor sans for druen Weissburgunder (tysk Pinot Blanc) og Spanier sin Weissburgunder er intet unntak, her får vi mye deilig vin for pengene  så løp og kjøp!!
Battenfeld-Spanier holder hus i kommunen Hohen Sülzen i Rheinhessen og har vært drevet av Hans Oliver Spanier siden 1993. Eiendommen består av 18 ha vinmark fordelt med 50 % riesling, 20 % spätburgunder, 8 % Weissburgunder og resten fordelt på små partier med Silvaner, Chardonnay og Portugiser. Gården driver økologisk og det er generellt lave avlinger, høy kvalitet  og viner som kjennetegner sitt voksested og terroir som kjenntegener Battenfels Spanier!
Her er mitt smaksnotat på 2009 årgangen som også nettopp er satt ned i pris:
Weissburgunder Trocken Estate 2009 - #1058201
Battenfeld-Spanier, Rheinhessen TysklandKr.122,00,-
*****
Frisk, ren og tiltalende Weissburgunder, innslag av blomster, epler, grapefrukt og lime på duft. Middels fyldig med god konsentrasjon og deilig frisk i munnen, men merkbar alkohol (13%), god syre, fast og saftig med et streif av urter, lang og frisk eple/sitrus preget finish.


fredag 11. februar 2011

Fredagspizza med kylling og smaksrike tomater, i glasset Chianti Classico ifra Villa Caffagio

Det er fredag og ofte står det pizza på menyen, det er lettvint og hele familien synes det er god fredagskos og passer godt å spise i sofaen til fredagsunderholdingen på TV!

Vår favoritt pizza lages med kylling og tomat og lages på følgende måte:

500 g hvetemel
1 klype salt
1/2 pk tørrgjær
2 ss olivenolje
ca 3,5 dl lunkent vann - ca 30 c

Alt det tørre blandes og kjøres i maskinen sammen med vann og olje i gode 10 minutt.
Når deigen er smidig og glatt tar jeg av eltekroken og heller over en liten ss god olivenolje og vender deigen slik at den blir glatt av oljen. Eltebollen dekkes med plast eller klede og heves på et lunt sted i ca 20 minutt
Stekeovnen settes på 220 c

Mens deigen heves, steker jeg raskt 300 g kyllingbryst i små biter sammen med litt peppermix. En 10-12 små gode perle eller cherrytomater deles i to eller fire og settes til siden.

Jeg smurer en rund pizzaform med litt oliovenolje og drar ut/former deigen i ned i formen, jeg vender deigen i formen et par ganger og passer på at det blir litt god kant.

Jeg smurer bunnen med ca 4 ss PEPPES pizza saus (den er best og har en god og særegen smak) og deretter garnerer jeg en pk (300 g) med Tine sin originale revne pizzaost ( du må gjerne bruke en annen ost om du vil)

Deretter strør jeg på rikelig med oregano og  fordeler kyllingbitene og de delte tomatene oppå osten.
Pizzaen etterhever ca 40 minutt oppå komfyren som er litt lunken grunnet at stekeovnen er satt på, pizzaen hever da til det dobbelte og man får en ordentlig deep-pan pizza! Deretter stekes pizzaen på 220 c i ca 20 minutt (jeg dytter kyllingen og tomatene litt ned i bunnen rett før steking).

Enkelt og greit og veldig godt!!
Til pizzaen i kveld har vi en Chianti Classico ifra Villa Caffagio i magnum utgave i 2006 årgang. Jeg har tidligere omtalt denne vinen i en 2004 årgang som jeg ikke var helt begeistret for, men 2006 årgangen er strålende og vinen er pent moden og drikkeklar, her er mine smaksnotater:

Chianti Classico D.O.C.G 2006, Magnum - # 4184105
Villa Caffagio, Toscana, Italia
Kr 445,-


100 % Sangiovese som har ligget i 12 måneder på Slovenske store eikefat. Stilren ungdommelig Chianti med innslag av kirsebær, moreller, løv og noe fuktig skogbunn og et streif av lær og trøfler på nesen. Pent fyldig og konsentrert med flott frukt i munnen, fin syre, god konsentrasjon og lengde med en deilig, saftig og lang tørr ettersmak. 2006 er en strålende årgang i Toscana og denne vinen viser meget fine takter! Suberb vin og flere hakk over 2004 årgangen!!
*****
HA EN STRÅLENDE HELG!

lørdag 5. februar 2011

Tom Kah Gai - (thailandsk kyllingsuppe)

Det er ikke så ofte vi lager Thaimat her i heimen, men vi er begge enige om at asiatisk mat er nydelig godt, velsmakende og sunt! Denne lørdagen står den kjente Tom Kah Gai suppen på menyen og i glasset er det Spätlese riesling ifra Eitelsbacher Karthäuserhofberg i årgang 2006.

Oppskriften på suppen er som følger

Trinn 1
5 stilker sitrongress
5stk sjalottløk
3 stk korianderrot (det henger på den ferske korianderen)
4-8 små chili (uten frø)

Trinn 2
½ ltr. kokosmelk
½ ltr. kylling kraft (du kan bruke terninger)
2 ss sukker

Trinn 3
2 stk galangalrot
5 limeblader

Trinn 4
6 ss fiske saus
5 ss limejuice
2 ss grovhakket koriander
6 stk aroma champignon eller shitake
1. Mort alle ingrediensene i trinn 1 i en morter
2. kok opp kokosmelk og kraft (trinn 2)
3. Ha i det du mortret, kok opp og la det trekke i 30 min.
4. Skrell galangal og kutt i tynne skiver
5. Sil suppen og ha i galangal og limeblader, kok opp igjen og la det trekke i 30 min til
6. Rett før servering has i 3 kyllingfileter i passe biter og suppen smakes til med ingrediensene i trinn 4

Suppen skal være litt salt, søt, sterk og syrlig.
Eitelsbacher Karthäuserhofberg har jeg omtalt tidligere og er en strålende produsent i Ruver i Mosel.
Her er mine smaksnotater:

Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Spätlese 2006 - #5021701
Karthäuserhof, Mosel Tyskland
Kr.284,70,- 
Pent utviklet og elegant Moselvin, frisk spätlese med innslag av epler, lime, blomster og skifermineraler på duft. Middels fyldig vin med delikat sødme inn, fin syrestruktur, stor lengde og preg av epler og mineraler også i finish. Klassisk nydelig  spätlese med moderat alkoholnivå (9,5 %).
*****

Til suppen sitter vinen utmerket, sødmen utfyller den litt sterke og syrlige suppen på en utmerket måte. Her er det meget god samspill mellom mat & vin.


søndag 30. januar 2011

En slags Risotto og Chablis ifra William Fevre

Det er søndag og vi har feiret Hermine sin 5års bursdag med brask og bram. 11 jenter ifra Barnehagen, kaker, pølser, gele, leker og det som hører med :-) For en stakkars mann er det jo til å bli svimmel av, men begivenheten er jo planlagt, likeså er kvelden!

Etter mye søtt er det dags for litt ordentlig mat etter at minstemann er i seng. Jeg har latt meg inspirere av en slags risotto variant med kylling, tomat, chorizo pølse og ferske håndpillede reker og det hele akkompagnert av en av mine favoritt produsenter i Chablis, nemlig William Fevre som jeg tidligere har besøkt på en av mine reiser i Chablis!
Til denne type rett som er relatvit smakfull kan det være lurt å ha en "rik" vin med struktur, fylde og spenst, det har Willaim Fevre sin premier Cru ifra Mont de Milieu i årgang 2004.
Mont de Milieu (34 ha) ligger sydvendt til ved Serein elven og jordsmonner er meget mineralsk med med høyt innhold av østersfossiler som er 140 - 160 millioner år gamle. Det er selvsagt 100 % Chardonnay som er håndplukket i små kurver for å sikre at druene ikke sprekker.
Fevre bruker ikke pumper for å bringe frem mosten i gjæringsfatet, men alt renner avgårde etter gravitasjonsprinsippet og hans vinere er laget ved at man presser druene høyest i bygningen og at mosten renner videre nedover i gjæringsfatene. Mont de Milieu er forsiktig presset for å ivareta den beste juice, både vanlig og malolaktisk gjæring skjer naturlig og ingen gjærsopp tilsettes! Halvparten av vinen er videre 10-13 måneder på franske barriques (225 l eikefat) og den andre halvpart er på temperatur kontrollerte ståltanker
Chablis ligger lengst nord i Burgund og bare 100 km ifra Paris. Det er 19 kommuner som sogner under AOC Chablis og det fordelt på ca 4500 ha vinmark. Vinene er tørre, mineralske og syrefriske og er ALLTID laget på Chardonnay druen, smaks assoiasjonene går i smør, nøtter, mineraler, sitrus og østers. Vinmarkene i Chablis består av meget leirholdig jord med kimmeridge kalk/østersfossiler ifra Juratiden (på den tiden lå alt under havet) og det er kalken og fossilene som setter sitt preg på jordsmonnet og i vinene! Tradisjonellt er Chablis vinene ikke lagret på nye eik (stål og store gamle fat) og tradisjonalistene er redd for at særpreget forsvinner med for mye ny eik og at vinene derfor vil fremstå som hvilken som helst Burgunder. Topp produsenter som William Fevre bruker 30-40 % i toppvinene mens gamle tradisjonalister lagrer vinene sine på store gamle fat (feuilettes). Uansett; det lages fremragende vin i Chablis i begge "leirer"! 
Til min Paella rett smakte vinen utmerket og her er mine smaksnotater:

Chablis Mont de Milieu 2004
Domaine William Fevre, Bourgogne Frankrike
Kr 279,90,- ( vinen er gått utifra sortimentet til polet)
Frisk og typeriktig Chablis, mineralpreget med innslag av noe fat, lime, epler, smør og salt sjø. Fyldig, konsentrert og rik vin med fin syre og stramhet og deilig lang lengde
*****
Vinen har godt av noe luft før den drikkes!







lørdag 22. januar 2011

Elegant alpevin ifra Lombardia

Valtellina er det eneste vinområdet i den nordlige alpesonen i Lombardia og er et av to DOCG områder og strekker seg over et 40 km bredt belte fra byen Montagno nær Comosjøen i vest til Tirano i øst. Totalt er det ca 1300 ha vinmarker og det er fordelt mellom Superiore DOCG , Sforzato DOCG, Rosso di Valtellina DOG eller Terazze Retiiche Di Sondrio IGT.  Det andre klassifiserte DOCG området i Lombardia er Franciacorta som er kjent for sine musserende viner, og som er sentralt plassert i regionen.

Nebbiolo (lokalt kalt Chiavennesca) er hoveddruen i Valtellina og skal utgjøre minst 90 % i kvalitetsvinenen, øvrige druer som brukes er lokale druer som rossola nera, pignola, brugnola og den mere kjente Barbera! Stilmessig minner vinene ifra Valtellina på de nordlige Nebbiolo vinene ifra Piemonte, altså noe slankere enn Barolo - men med mer raffinert duft og nebbiolodruens gjenkjennelige syre- og tanninstruktur!
Min vin i dag er en IGT vin med navn Il Petirosso ifra 97 og produsnten AR.PE.PE, vinen er på 100 % Nebbiolo og har en flott eleganse som i Sasella vinenen ifra samme område. Vinen lages på tradisjonell måte med lang skallmaserasjon i temperaturkontrollerte ståltanker, etter endt gjæring lagres vinen i fire år på store eikefat og deretter seks måneder på flaske før den slippes på markedet!
AR.PE.PE er en liten familidrevet vingård i fjerde generasjon og har laget kvalitetsvin i alpene siden 1860. De har fokus på å holde på tradisjonene og ønsker å lage god kvalitetsvin som har gjort Valtellina kjent blant vinkjennere. I porteføljen sin har de flere spennende viner men det er bare Il Petirosso som er på polet!
Her er mine smaksnotater:


IL Petirosso 1997 - #5328801
Ar. Pe. Pe. - Valtellina Italia

Kr 258.00,-


Elegant og syrlig Nebbiolo vin med innslag av røde stenfrukter som plommer og moreller, krydder, lær, skogbunn og kalk på nesen. Harmonisk og frisk i munnen med en slank og syrlig stil med pent inntegrerte tanniner. Kompleks og elegant på en "burgunder" aktig måte og middels fyldig med en deilig stram lengde og finish. 
Denne vinen er nå 14 år og er nok helt på topp i drikkevinduet, her er det bare å drikke opp og kose seg med meget gode dråper ifra en god 97 årgang!
****


SKÅL og fortsatt god helg!

lørdag 15. januar 2011

Friske 2009 årganger ifra Østerrike

Schloss Gobelsburg og Domäne Wachau gir mye vin for pengene!


Det forundrer meg at det ikke er mer Østerrisk vin i hyllene på polet. Ser man på hvilken kvalitet man får for pengene burde det være mer i hyllene, da det er vanskelig for den meninge mann å plukke og manøvrere utifra bestillingsvalget hvor det finnes mange gode produsenter som Hitzberg, Nikolaihof, Proidl og ikke minst de edelsøte vine ifra Krächer! Ser man spesielt på den popularitet kvalitets rieslingviner ifra Tyskland har fått så er det mye kvalitetsvin å få til en langt rimeligere penge i Østerrike


Jeg har tidligere omtalt Schloss Gobelsburlink som har tre "brands" i sin portefølje basert på voksested og produksjon av vinen. De tre er Scloss Gobelsburg og Gobelsburger som produserer i Kamptal og deres Domaene Gobelsburg ifra Danube området rundt Kremstal. Min vin i dag er en 2009 riesling ifra Domaene Gobelsburg.
Danube området rundt Krems og Wachau er hjertet av Riesling produksjon i Østerrike. Vinene ifra Gobelsburg er produsert av gamle vinstokker og er mineralske og syrefriske da sen modning av druene grunnet kjølige netter gir fruktige, friske viner med høyt syreinnhold
Domäne Wachau er et ev verdens beste og mest veldrevne kooperativer styrt av en stødig hånd av MW Roman Horwath og ønolog og vinmaker Heinz Frischengrube. Jeg har tidligere omtalt koopoerativet og trenger derfor ingen nærmere beskrivelse link. Min vin i dag er er Smaragd Riesling 2009 ifra Weissenkirchen som er ifra en gammel prestegjeld som inkluderer grendene Jocking og Wösendorf. Det er kun Domäne Wachau som har vin ifra disse to parsellene og det kan nærmest sammenlignes med samme form for labeling som i Burgund (vinmarks og voksested).
Weissenkirchen vinen kommer ifra steile terraserte vinmarker som Liebenberg, Hinter der Burg, Weitenberg, Buchenberg og Steinriegl. Microklimaet i Wachau gir meget balanserte viner med stor intensitet, fruktighet og syrefriskhet, de er som oftest meget mineralske og strukturerte. Weissenkirchen serien er en egen ekslusiv range som det er meget liten distribusjon på og det er første gang jeg har sett at disse vinene er i hyllene på Polet

Her er mine smaksnotater av vinene:

Riesling 2007 - #43988
Domäne Gobelsburg , Østerrike
Kr.144,90
Mineralsk og frisk nese, innslag av pære, epler og fersken. Middels fyldig, rik og sammensatt med god intensitet. Vinen sitter godt i munnen, fin syrefriskhet og krisp og lang finish. Flott vin til en meget rimelig penge!
****


Weissenkirchen Riesling Smaragd 2009 - #80083
Domäne Wachau , Østerrike
Kr.149.90
Ai, ai ai - Nydelig smaragd Riesling med duft av fersken, aprikos, sitrus og mineraler. Fyldig, konsentrert og strukturert som en smaragd skal være, elegant med god intensitet og syre i munnen. Noe mineralsk og krydderaktig lang hærlig finish. Meget pen vin med potensial for en del års lagring. Her får man virkelig mye vin for pengene!!
*****

Ha en hærlig helg!

søndag 9. januar 2011

To flotte hverdagsviner - Del 2

Metallguru og wonderboy Luca Roagna blander vin sammen

Det er ikke så ofte "kjendis" viner er så spennende, men metallguruen Sigurd Wongraven ifra det norske metalbandet Satyricon har virkelig blandet en god vin sammen med en av Piemontes "wonderboys" Luca Roagna. Luca Roagna som er vinmaker i fente generasjon og som har dyrket økologisk vin før navnet økologi var oppfunnet har virkelig etter møysommelig fatprøving og smaking i kjelleren sammen med Sigurd laget to gode klassiske piemonte viner.Utfallet av samarbeidet har resultert i en Langhe Rosso og en Barolo.
Luca Roagna har arvet sin tilnærming til vinmarksarbeidet fra sin far Alfredo, som fremdeles er aktiv i vinmarksarbeidet på familiegården.  Roagna familien bruker ikke gjødsel eller plante- og insektsgifter. De lar i stedet alle andre vekster vokse fritt i vinmarken. De klipper heller ikke gresset før selve vinhøsten fordi gressklippingen vil føre til dominans av få sorter gress og forhindre andre vekster.
Vinfreaken Sigurd Wongraven har tilnærmet seg vinverden på samme måte, litt undrende, nysjerrig og rufsete og med sterkt fokus på kvalitet. Han er opptatt av sluttproduktet enten det gjelder musikk eller i dette tilfellet produksjonen og lanseringen av vinmerket Wongraven, et samarbeidsprosjekt mellom to ildsjeler med interesse og lidenskap både for musikk og vin.


Sigurd Wongraven kan altså mer enn å lage metallmusikk, han har et sterkt og lidenskapelig forholdt til vin, blogger, smaker og reiser rundt og som ikke det er nok så har han også hevet seg på WSET sitt diploma vinkurs, "skinnet" kan bedra :-)
 Her er mine smaksnotater:


Lange Rosso Alleanza Nero di Wongraven 2009 # 53121
Roagan, Piemonte Italia
Kr 149,90,-


Vinen er fremstilt av 65 % barbera ifra Monforte og 35 % Dolcetto ifra Dogliani. Frisk og ganske lett stil,  innslag av mørke bær og et noe floralt og rått preg i innslaget. Middels fyldig vin meg fin fruktighet, fin og fast struktur og stram og saftig sursøt finish. Bra tanninstruktur og god lengde, tradisjonelt laget og i fin fin Roagna stil!


Denne vinen passer utmerket til lette retter med okse, tapas, pizza eller bare som en kosevin!